Μενού Ροή
slovakia
Και οι Σλοβάκοι οδηγοί φορτηγών θα μπλοκάρουν τα σύνορα με την Ουκρανία

Οι φορτηγατζήδες της Σλοβακίας θα αποκλείσουν το κύριο συνοριακό πέρασμα με την Ουκρανία από την Παρασκευή (1 Δεκεμβρίου), δήλωσε η ένωση φορτηγατζήδων της χώρας UNAS, συμμετέχοντας στις πολωνικές διαμαρτυρίες για την επικράτηση των περιορισμών κατά των Ουκρανών οδηγών.

Οι Πολωνοί φορτηγατζήδες έχουν αποκλείσει αρκετά περάσματα με την Ουκρανία από τις 6 Νοεμβρίου ώστε να απαιτήσουν αυστηρότερους όρους για τους Ουκρανούς συναδέλφους τους.

Οι Πολωνοί και οι Σλοβάκοι φορτηγατζήδες διαμαρτύρονται ότι οι Ουκρανοί φορτηγατζήδες προσφέρουν φθηνότερες τιμές για τις υπηρεσίες τους και μεταφέρουν επίσης εμπορεύματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο μεταξύ του μπλοκ και της Ουκρανίας.

Οι Σλοβάκοι οδηγοί πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά θα ξεκινήσουν τον αποκλεισμό στο πέρασμα Vysne Nemecke/Uzhhorod από τις 3 μ.μ. (1400 GMT) την Παρασκευή.

«Σκοπός της διαμαρτυρίας είναι να συμμετάσχουν οι μεταφορείς φορτηγών από την Πολωνία», ανέφερε η UNAS σε δήλωσή της στη σελίδα της στο Facebook την Τετάρτη. «Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε μόνους τους στον αγώνα».

Λένε ότι η επιχείρησή τους έχει υποβαθμιστεί από τότε που οι φορτηγατζήδες από την Ουκρανία απέκτησαν εξαιρέσεις από την αναζήτηση αδειών διέλευσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Vysne Nemecke είναι η μόνη διάβαση στα σύνορα Σλοβακίας-Ουκρανίας που είναι ανοιχτή για τα βαρέα φορτηγά. Η UNAS δήλωσε ότι ο αποκλεισμός της δεν πρόκειται να περιορίσει την ανθρωπιστική βοήθεια, τη στρατιωτική υποστήριξη ή τις παραδόσεις καυσίμων και διατηρημένων με απλή ψύξη τροφίμων.

Οι Πολωνοί φορτηγατζήδες, από την άλλη, ξεκίνησαν σειρά διαμαρτυριών αυτόν τον μήνα, απαιτώντας από την ΕΕ να επαναφέρει το σύστημα αδειών για τους Ουκρανούς φορτηγατζήδες που εισέρχονται στην Ένωση και για τους φορτηγατζήδες της ΕΕ που εισέρχονται στην Ουκρανία, με εξαιρέσεις μόνο τις περιπτώσεις που αφορούν μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και στρατιωτικών προμηθειών.

Η Ουκρανία, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η διαμαρτυρία – η οποία έχει αφήσει πάνω από χίλια φορτηγά αποκλεισμένα για μέρες σε ουρές που εκτείνονται σε χιλιόμετρα – βλάπτει την εύθραυστη οικονομία της σε καιρό πολέμου, καθώς παρεμποδίζει τις εξαγωγές και εμποδίζει την είσοδο στη χώρα προμηθειών βασικών αγαθών, όπως το υγραέριο κίνησης (LPG).

Το Κίεβο ισχυρίζεται επίσης ότι η ανθρωπιστική βοήθεια έχει μπλοκαριστεί, κάτι που οι διαδηλωτές αρνούνται.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας