Αποτελεί την πιο «μαζεμένη» και χαμηλών τόνων εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία (έκτης εργοληπτικής τάξης), η οποία έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου, ανθεκτική στα δύσκολα, συνετή στις καλές περιόδους, χτυπάει έργα που μπορεί να διεκπεραιώνει, απλώνεται μόνο εκεί που μπορεί να ανταποκριθεί. Ο λόγος για την εταιρεία ΕΚΤΕΡ, της οποίας η μετοχή καταγράφει ράλι +167% φέτος και είναι μέσα στις τέσσερις κορυφαίες σε απόδοση μετοχές.
Μάλιστα, χθες η μετοχή έκλεισε με νέο ράλι +8,16% φτάνοντας στα 4,11 ευρώ, επίπεδα που είχε από τον Απρίλιο του 2001, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό 22,5 ετών! Αξίζει να σημειωθεί πως έβγαλε το μήνα Οκτώβριο στην κορυφή των αποδόσεων όλου του Χ.Α. με άνοδο 26,20%, ενώ το Νοέμβριο έκλεισε με άνοδο 23,50%, επίσης μέσα στις κορυφαίες σε απόδοση μετοχές.
Οι εξελίξεις για την κατασκευαστική εταιρεία είναι καλές, όπως και για τις περισσότερες αυτού του κλάδου, όπως και του κλάδου της ενέργειας και των υποδομών. Τα έργα είναι πολλά, υπάρχει χώρος για όλους, ενώ μάλιστα δεν αρκούν οι εργολάβοι, τα μηχανήματα, αλλά κυρίως οι εργαζόμενοι.
Όπως προαναφέρθηκε, η ΕΚΤΕΡ αναλαμβάνει έργα που μπορεί να διεκπεραιώσει και δεν μπαίνει σε… φαραωνικούς διαγωνισμούς που υπόσχονται τεράστια κέρδη, αλλά διέπονται και από πολλές και δύσκολες προκλήσεις. Μέσα στο τελευταίο 10ήμερο, η εταιρεία έχει ανακοινώσει την ανάληψη δύο νέων έργων, που πλέον ανέβασαν το ανεκτέλεστο στα 120 εκατ. ευρώ.
Στις 28 Νομεβρίου υπέγραψε με το Δήμο Κορινθίων, σύμβαση έργου σχετικά με την κατασκευή του έργου «Ανέγερση Μουσικού Σχολείου Κορίνθου», με συμβατική αμοιβή 7,55 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24%), ενώ η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίστηκε στους είκοσι τέσσερεις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Επίσης, στις 30 Νοεμβρίου ανέλαβε την κατασκευή του έργου «Επέκταση Κτιριακών Εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με το ΕΚΕΦΕ / Δημόκριτος, με συμβατική αμοιβή 6,02 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24%), ενώ η προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου είναι 23 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Με αυτό το έργο, το ανεκτέλεστο της εταιρείας έφτασε στα 120 εκατ. ευρώ.
Εισαγωγή στο Γενικό Δείκτη
Προ ημερών, η μετοχή της ΕΚΤΕ, μαζί με αυτήν της AustrianCard (πρώην Inform Λύκος) προστέθηκαν στην αναθεώρηση των δεικτών του Χ.Α. και από τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση της τιμής του Γενικού Δείκτη, με συντελεστές στάθμισης 67% για την ΕΚΤΕΡ και 23% για την AustrianCard.
Τα αποτελέσματα εξαμήνου
Ο κύκλος στο α’ εξάμηνο του 2023 ανήλθε στα 35,9 εκατ. ευρώ έναντι 6,88 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ τα αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 6,95 εκατ. ευρώ από 508.000 ευρώ το 2022. Η αλματώδης αύξηση του κύκλου εργασιών, σύμφωνα με την εταιρεία, οφείλεται στην εξέλιξη ή στην ολοκλήρωση κατασκευαστικών συμβολαίων, των οποίων οι προθεσμίες αποπεράτωσης δεν ξεπερνούν το χρονικό διάστημα του ενός έτους. Πέραν των κατασκευαστικών συμβολαίων που υπεγράφησαν την προηγούμενη χρήση, η εταιρεία ανέλαβε νέα κατασκευαστικά συμβόλαια σημαντικού προϋπολογισμού, τα οποία επηρεάζουν θετικά τον κύκλο εργασιών.
Το ιστορικό της εταιρείας
Η εταιρεία ΕΚΤΕΡ είναι από τις ελάχιστες που διασώθηκαν από τον κλάδο στις... τεκτονικές αλλαγές και μεταλλάξεις του χώρου την τελευταία 20ετία, που συμπαρέσυραν κατασκευαστικούς κολοσσούς και πάλαι ποτέ κραταιούς ομίλους. Θεωρείται η πιο νοικοκυρεμένη από τις... μικρές κατασκευαστικές εταιρείες, με σχεδόν ανύπαρκτο δανεισμό και γενικώς προσεκτικό και συγκρατημένο management χωρίς υπερβολικά και «τυφλά» ανοίγματα.
Δεν επιδόθηκε στο κυνήγι δημοσίων έργων όπως άλλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, αλλά επικεντρώθηκε σε έργα ΣΔΙΤ και συνεργασίες με ιδιώτες, ενώ τα τελευταία χρόνια έκανε άνοιγμα στα τουριστικά projects. Η εταιρεία ΕΚΤΕΡ ιδρύθηκε ως προσωπική εταιρεία το 1959, το 1962 έγινε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ), ενώ το 1973 μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία. Το κατώφλι του ελληνικού χρηματιστηρίου το πέρασε στις 23 Νοεμβρίου του 1994, ενώ ένα χρόνο μετά, το 1995 απέκτησε πτυχίο 6ης Τάξης.
Το 2014, η συνολική αξία των εκτελεσθέντων έργων της εταιρείας έφτασε στο 1 δισ. ευρώ. Έχει κάνει έργα υποδομών, (δρόμους, γέφυρες κ.λπ.), νοσοκομεία, κτήρια αεροδρομίων, μουσεία, ανακαινίσεις, ξενοδοχεία κ.α.