Μενού Ροή
ΕΥΔΑΠ: Επενδυτικό πρόγραμμα – μαμούθ 1,85 δισ. στη 10ετία – Ολιστική προσέγγιση αειφορίας

 Ένα ολιστικό επενδυτικό πρόγραμμα – μαμούθ, συνολικής αξίας 1,85 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό δικτύου, ένα κολοσσιαίο project που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα, άνοιγμα σε νέες περιοχές, αλλά και έργα που θα περιφρουρήσουν το πλέον πολύτιμο αγαθό, το νερό, από τη σπατάλη, υλοποιεί η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ), με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία.

Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού έχοντας εκσυγχρονίσει τις λειτουργίες της σε σημαντικό βαθμό, όμως μένει τεράστιο έργο ακόμη να γίνει, δεδομένου ότι τα δίκτυα σε μεγάλο βαθμό παραμένουν απαρχαιωμένα, καθώς δημιουργήθηκαν με εντελώς άλλους όρους, για μια Αττική με εκτόπισμα λιγότερο από το 1/10 του σημερινού.

eydap

Ο μεγαλύτερος όγκος των επενδύσεων επέκτασης και διεύρυνσης δικτύων όμως αφορά στα μεγάλα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, περιοχή που έχει τεράστια ανάπτυξη την τελευταία 20ετία. Επίσης αφορούν σε έργα του δικτύου ύδρευσης, τοποθετήσεις νέων παροχών, εργασίες δικτύου, επεκτάσεις, βελτιώσεις και αντικαταστάσεις και του δικτύου αποχέτευσης (κατασκευή συνδέσεων ακινήτων & δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων, ανακατασκευή καταθλιπτικών αγωγών) κ.λπ.

attikh

Όπως τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης, στην Ανατολική Αττική βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού προγράμματος, προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ, το οποίο κατά 90% θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξ αυτών των έργων, το 52% βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τα υπόλοιπα ωριμάζουν από πλευράς μελετών και αδειοδότησης.

Τα έργα μετασχηματισμού, έξυπνο δίκτυο και μετρητές, ενεργειακά έργα, νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ύψους 350 εκατ. ευρώ, η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών κοστολογείται στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα έργα αποχέτευσης εκτιμώνται στα 200 εκατ.ευρώ.

Η ΕΥΔΑΠ, που επέστρεψε στον άμεσο έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, έχει τριπλασιάσει τις επενδύσεις της σε ετήσια βάση και από τα 15 εκατ. ευρώ φέτος θα προσεγγίσουν τα 47 εκατ. ευρώ, με στόχο οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες να έχουν δεκαπλασιαστεί το 2025 - 2026 φτάνοντας τα 150 εκατ. ευρώ.

Το κολοσσιαίο έργο των υδρομετρητών

Ο κ. Σαχίνης έκανε εκτενή αναφορά και στο τεράστιο project των υδρομετρητών, ήτοι στο πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών μετρητών που θα αλλάξει εντελώς όλο το προφίλ της επιχείρησης, τα περιορίσει τις σπατάλες και θα οδηγήσει στη νέα εποχή της βιωσιμότητας.

Έως τώρα έχουν τοποθετηθεί 80.000 υδρομετρητές στις περιοχές Φάληρο και Χαλάνδρι, ενώ από ξεκινά και το πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ που θα αφορά εγκατάσταση έξυπνων υδρομετρητών στους δήμους Παλαιού Φαλήρου σε ζώνη δικτύου ύδρευσης 3.000 μετρητών και Πεντέλης.

Όπως τόνισε ο CEO της ΕΥΔΑΠ, μέσα στην επόμενη δεκαετία θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί 2,5 εκατ. υδρομετρητές, που συνεπάγεται αντικατάσταση 250 χιλ. μετρητών το χρόνο, ή 1.000 την ημέρα.

Ενεργειακή κρίση

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, η ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, απορρόφησε τους κλυδωνισμούς, διατηρώντας σταθερά τα τιμολόγια. Σε ερώτηση για το αν και πότε θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια, ο ίδιος επισήμανε πως «θα αναμένουμε την ΚΥΑ για την κοστολόγηση και τιμολόγηση για να δούμε πως ακριβώς θα λειτουργήσει το τιμολόγιο και μετά θα συζητήσουμε με την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Ύδρευσης (ΡΑΑΕΥ) να δούμε τι θα αποδεχτεί από τα κόστη. Τότε θα ξέρουμε τι θα γίνει με τα τιμολόγια, αν θα μείνουν ίδια, αν θα ανέβουν. Σε έξι μήνες θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για το τί θα γίνει με τα τιμολόγια», επισήμανε. Επανέλαβε, πάντως, ότι η ΕΥΔΑΠ παρέχει το δεύτερο φθηνότερο νερό παγκοσμίως, σύμφωνα με το Global Water Intelligence, ενώ κατατάσσεται στην πρώτη θέση αναφορικά με την ποιότητα νερού μεταξύ 180 χωρών παγκοσμίως, σύμφωνα με τον δείκτη Περιβαλλοντικών Επιδόσεων του Πανεπιστημίου Yale.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ αναφορικά με την επέκταση δραστηριοτήτων της ΕΥΔΑΠ σε όμορους περιοχές όπως η Βοιωτία, η Φωκίδα, η Κορινθία- απόκτηση ΔΕΔΥΑ, ανέφερε πως η ύπαρξη μίας μεγάλης εταιρείας, εφόσον υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη οικονομιών κλίμακος και όχι κατ’ ανάγκη από πλευράς χρημάτων, αλλά ευρύτερα επιχειρησιακά, είναι καλή εξέλιξη για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για την αδιάλειπτη λειτουργία.

Το εκτόπισμα της ΕΥΔΑΠ

Η ΕΥΔΑΠ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα στην αγορά νερού που εξυπηρετεί το 40% του ελληνικού πληθυσμού. Παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης σε 4,4 εκατομμύρια κατοίκους και υπηρεσίες αποχέτευσης σε 3,7 εκατομμύρια κατοίκους. Λειτουργεί και συντηρεί τέσσερις Ταμιευτήρες και ένα τεράστιο εξωτερικό δίκτυο υδραγωγείων μήκους 495 χιλιομέτρων.

Διαθέτει τέσσερις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (Μ.Ε.Ν.) με δίκτυο ύδρευσης 14.000 χλμ. και τρία Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.) συνδεδεμένα με δίκτυο αποχέτευσης 8.500 χλμ.

Η μέση ημερήσια παροχή νερού είναι 1,1 εκατομμύρια m3, ενώ η μέση ημερήσια επεξεργασία λυμάτων ανέρχεται στα 724.000 m3. Παράγει έσοδα ύψους 343,5 εκατ. ευρώ (έτος 2022), ενώ αναπτύσσει και υλοποιεί στρατηγική ESG στους στρατηγικούς άξονες της Ασφάλειας, Αποδοτικότητας και Ανάπτυξης.

Σε όρους ESG, απ’ όλους τους υφιστάμενους οίκους αξιολόγησης η εταιρεία λαμβάνει υψηλή βαθμολογία, ενώ η S&P της έδωσε υψηλότερη βαθμολογία από το 68% μεταξύ των 92 εταιρειών του κλάδου που αξιολογήθηκαν παγκοσμίως.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας