Μενού Ροή
Ξεκινούν απεργίες οι εργαζόμενοι στη Helleniq

Απεργίες ξεκινούν σήμερα Τρίτη 19 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι στη HelleniQ Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ.), αντιδρώντας στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ομίλου.

Το σωματείο των εργαζομένων στα πρώην ΕΛ.ΠΕ. (ΠΣΕΕΠ) είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία για την Τρίτη 19/12/23, 48ωρη την Τετάρτη 20/12/23, 24ωρη απεργία την Πέμπτη 28/12/23, καθώς και 5νθήμερη απεργία την Τρίτη 02/01/24, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του στη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον όμιλο κάτω από το όριο της καταστατικής μειοψηφίας.

Χθες όμως εκδικάστηκε προσφυγή της διοίκησης ώστε να κηρυχθεί παράνομη η απεργία που κήρυξε το σωματείο των εργαζομένων (ΠΣΕΕΠ) στη Helleniq Energy αλλά δεν βγήκε αυθημερόν η απόφαση, συνεπώς το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας) κήρυξε κινητοποιήσεις τις ίδιες ημερομηνίες, για όλες τις εταιρείες του κλάδου, δηλαδή σε όλα τα διυλιστήρια.

Με την «κάλυψη» της απεργίας από την ΠΟΕ θα απαιτηθεί νέα δικάσιμος οπότε η τριήμερη απεργία -19-21 Δεκεμβρίου- που είχε κηρύξει η ΠΣΕΕΠ αρχίζει κανονικά.

Πρόκειται για απεργία στον τομέα των φορτώσεων (καράβια, βυτία κ.α.) που ουσιαστικά «νεκρώνει» τη δραστηριότητα του ομίλου. Η ΠΣΕΕΠ έχει προκηρύξει και άλλες δύο απεργιακές κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενη για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου μετά το πρόσφατο placement στις 28 Δεκεμβρίου και στις 4-6 Ιανουαρίου 2024. Η διοίκηση έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη ώστε να κηρυχθεί  παράνομη η απεργία επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως η ομαλή τροφοδοσία με καύσιμα την περίοδο των γιορτών.

Η απεργία -όσες ημέρες και αν κρατήσει- θα επηρεάσει τα έσοδα του ομίλου και θα αφήσει μια πικρή γεύση στο τέλος μιας αρκετά καλής χρονιάς για τη Helleniq Energy, αν και το 2023 δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, με τα περιθώρια διύλισης το πρώτο εξάμηνο να «βυθίζονται» σε σχέση με το εκπληκτικό για όλα τα διυλιστήρια 2022.  

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας