Μενού Ροή
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου.
Helleniq Energy: Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Σε τροχιά επαναλειτουργίας το 2024  -μετά από πολλά χρόνια αδράνειας- είναι ο αγωγός πετρελαίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοίκηση της Helleniq Energy, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- επιδιώκει αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό, ευελπιστώντας να λυθεί η τελευταία εκκρεμότητα που αφορά στην πλευρά της Β. Μακεδονίας, σε συνέχεια της αδειοδότησης από τη Ρυθμιστική Αρχή της γειτονικής χώρας που ήρε ένα σημαντικό εμπόδιο. Το μοναδικό «κεφάλαιο» που δεν έχει κλείσει ακόμα αφορά στη δικαστική διαμάχη των πρώην ΕΛΠΕ με τη Βόρεια Μακεδονία στο διαιτητικό δικαστήριο του Παρισιού σχετικά με την αθέτηση από το γειτονικό κράτος των συμβατικών του υποχρεώσεων για την προμήθεια συγκεκριμένων ελάχιστων ποσοτήτων. Αν και εκδόθηκε απόφασης υπέρ του ελληνικού ομίλου, δεν έχει πληρωθεί το ποσό που επιδίκασε το δικαστήριο.

Πηγές με καλή γνώση των τεκταινομένων σημειώνουν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες για την επαναλειτουργία του αγωγού και έχουν διεξαχθεί τεχνικοί έλεγχοι για να διαπιστωθούν και να καταγραφούν τυχόν προβλήματα. Από τους ελέγχους αυτούς προέκυψε ότι ο αγωγός βρίσκεται σε καλή κατάσταση, κάτι που προϊδεάζει για ταχεία επαναλειτουργία του άπαξ και κλείσουν οι εκκρεμότητες, εξέλιξη που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού της Βόρειας Μακεδονίας.

ΔΕΠΑ Εμπορίας

Εξελίξεις όμως αναμένονται το επόμενο έτος και όσον αφορά στη μετοχική συμμετοχή 35% της Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, με φόντο το «πάγωμα» της ιδιωτικοποίησης της δεύτερης όσο υπάρχει η δικαστική εκκρεμότητα με την ELFE. H διοίκηση της Helleniq Energy έχει επανειλημμένα πει δημοσίως ότι απαιτείται να «ξεκαθαρίσει» το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, καθώς οι δραστηριότητες της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ανταγωνιστικές με τις δικές της, επομένως οι εναλλακτικές είναι είτε να αποκτήσει τον έλεγχο της ΔΕΠΑ Εμπορίας (και γι αυτό άλλωστε είχε εκφράσει ενδιαφέρον στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ προτού αυτός «παγώσει»), είτε να πωλήσει το μερίδιό της.  Πηγές αναφέρουν ότι οι σχετικές αποφάσεις -με ένα από τα σενάρια στο τραπέζι να είναι η πώληση της συμμετοχής απευθείας από την Helleniq σε τρίτο επενδυτή-  θα ληφθούν τους επόμενους 3-6 μήνες, καθώς «δεν πρέπει να διαιωνίζουμε τα προβλήματα, ούτε είναι λογικό να εμφανιζόμαστε στην αγορά με δυο οχήματα».

Αναφορικά με την πρόσφατη διάθεση μετοχών της Helleniq Energy μέσω του Χρηματιστηρίου, τονίστηκε ότι στόχος και των δυο μετόχων ήταν να αυξηθεί το ποσοστό των μετοχών που είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμες (free float) και εκφράστηκε ικανοποίηση όχι μόνο για την μεγάλη υπερκάλυψη που επιτεύχθηκε, αλλά και για το «μείγμα» των νέων μετόχων  που ισορροπεί μεταξύ Ελλήνων και ξένων και μεταξύ θεσμικών χαρτοφυλακίων με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και hedge funds.  Σημειώθηκε ότι υπάρχει πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δυο βασικών μετόχων της Helleniq Energy -δηλαδή του Ομίλου Λάτση και του Ελληνικού Δημοσίου- και ότι το placement δεν επέφερε αλλαγές στον έλεγχο της εταιρείας.

Αναφορικά με το διυλιστήριο της ρωσικής Lukoil στη Βουλγαρία, από τη διοίκηση της Helleniq Energy αναφέρθηκε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, καθώς πρόκειται για αγορά όπου δραστηριοποιείται έχοντας σημαντικό αποτύπωμα. Τονίστηκε επίσης ότι το διυλιστήριο αυτό καθαυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα -με δεδομένο και τον πράσινο μετασχηματισμό του ομίλου-, αλλά η δυνατότητα πωλήσεων πετρελαίου τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και εξαγωγών προς άλλες χώρες -περιλαμβανομένης και της Ελλάδας- είναι κάτι που δεν αφήνει «αδιάφορη» την Helleniq Energy, υπό την προϋπόθεση επίτευξης εύλογου τιμήματος.

Σημειώνεται τέλος ότι η Helleniq Energy δεν θα συμμετάσχει στον δεύτερο διαγωνισμό αποθήκευσης, έχει ολοκληρώσει τις αδειοδοτικές διαδικασίες για τα έργα που «πέρασε» στον πρώτο διαγωνισμό και αναμένει όρους σύνδεσης και ετοιμάζει τη συμμετοχή της στον τρίτο διαγωνισμό του Μαρτίου.  Για το θέμα της ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, επανέλαβε ότι η επέκταση στις αγορές των Βαλκανίων -και δη σε αυτές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας- είναι προτεραιότητα, προϊδεάζοντας για εξαγορές «εκτός των τειχών» το επόμενο διάστημα.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας