Μενού Ροή
Επανέρχεται το σενάριο απόκτησης του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας από το Δημόσιο

Έτος εξελίξεων αναμένεται να είναι το 2024 για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, με το ενδεχόμενο απόκτησης από το Δημόσιο των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία ο όμιλος HELLENiQ ENERGY να επανέρχεται.

Η συζήτηση για το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας άνοιξε ξανά πριν από λίγες ημέρες με την τοποθέτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέα Σιάμισιη, ο οποίος υποστήριξε ότι το τοπίο σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή 35% που κατέχει ο πρώην όμιλος ΕΛΠΕ στην εταιρεία θα ξεκαθαρίσει σε τρεις με έξι μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης που θα επιτρέψει στη HELLENiQ ENERGY να αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι σε εξέλιξη, με το ενδεχόμενο εξαγοράς του ποσοστού από το Δημόσιο να εξετάζεται σοβαρά.  

Το προφανές ερώτημα εφόσον η κυβέρνηση – με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών – ανάψει το πράσινο φως για την εξαγορά του 35% είναι από πού θα βρεθούν τα χρήματα. Η συμμετοχή της HELLENiQ ENERGY στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας αποτιμάται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Ένα από τα σενάρια υπό εξέταση είναι τα κονδύλια να εξασφαλιστούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και ειδικότερα από τα μερίσματα που εισπράττει το ΤΑΙΠΕΔ που είναι ο βασικός μέτοχος της ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 65%.

Το ΤΑΙΠΕΔ εισπράττει μερίσματα από τη συμμετοχή του στη μετοχική σύνθεση αρκετών εταιρειών, όπως τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ και αρκετά περιφερειακά λιμάνια, ενώ κατέχει ακόμα το 30% των μετοχών της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ).

Μόνο από τη συμμετοχή του στη ΔΑΑ το Ταμείο εισέπραξε το 2023 μερίσματα ύψους 86,5 εκατ. ευρώ, ενώ για το 7,14% που κατέχει στον ΟΛΠ τα δεσμευμένα μερίσματα του Ελληνικού Δημοσίου για τα έτη 2021 και 2022, όπως αποτυπώνονται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, ανέρχονται σε 1,6 εκατ. ευρώ.  

Για να ευοδωθεί το σενάριο της εξαγοράς του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας που κατέχει η HELLENiQ ENERGY από το Δημόσιο θα χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στο ΤΑΙΠΕΔ αφενός να κάνει εξαγορές και αφετέρου να μην καταλήγει το σύνολο των μερισμάτων που εισπράττει στο χρέος.

Επίσης, θα πρέπει να προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη των θεσμών, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παραμένει σε καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας, παρά τις θετικές επιδόσεις και τις απανωτές αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται το ενδεχόμενο αξιοποίησης των εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για άλλους σκοπούς εκτός από τη μείωση του χρέους. Στο παρελθόν είχε προταθεί ένα μέρος των εσόδων να δεσμεύεται για αναπτυξιακούς σκοπούς, όπως τη χρηματοδότηση έργων υποδομών, ωστόσο οι προτάσεις αυτές έμειναν στα χαρτιά.  

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας