Μενού Ροή
Reuters: Μέχρι τον Μάρτιο η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς

Μέχρι τον Μάρτιο θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία διάθεσης του μεριδίου που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Είναι η τρίτη τέτοια πώληση από τον Οκτώβριο από το κρατικά ελεγχόμενο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το ΤΧΣ κατέχει το 27% της τράπεζας με χρηματιστηριακή αξία 4,37 δισ. ευρώ και δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα πουλήσει ολόκληρο ή ποσοστό του μετοχικού μεριδίου.

«Το σχέδιο είναι η πώληση να λάβει χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου», ανέφερε τραπεζική πηγή στο Reuters. «Δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση σε ό,τι αφορά το μερίδιο. Μπορεί να είναι στο 17-18% ή ολόκληρο το μετοχικό μερίδιο», επεσήμανε.

Δεύτερη πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ανέφερε ότι η διαδικασία είναι πιθανό να περιλαμβάνει συνδυασμό πώλησης σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.

Η Bank of America ορίστηκε ως ένας από τους συμβούλους για τη διάθεση του μεριδίου του ΤΧΣ στην τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι η τρίτη κατά σειρά από τις συστημικές που εισέρχεται στη διαδικασία της αποεπένδυσης του Δημοσίου από τον Οκτώβριο του 2023. 

Μετά την εισροή περίπου 50 δισ. ευρώ στον κλάδο, το ΤΧΣ άρχισε να μειώνει τη συμμετοχή του σε τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες το περασμένο φθινόπωρο ως μέρος της αποεπένδυσής του από τράπεζες που ανακάμπτουν.

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να σημειώσουν ισχυρά κέρδη για το 2023 και το 2024 και ελπίζουν να αρχίσουν να πληρώνουν μερίσματα το 2024 για πρώτη φορά από το 2010, όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση χρέους.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν κερδίσει 7% από την αρχή του έτους μετά από άλμα 67% το 2023, επωφελούμενες από την ισχυρή ανάπτυξη της χώρας και την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε investment grade.

Το ΤΧΣ πούλησε το 20% της Εθνικής Τράπεζας και μερίδιο 9,4% στην Alpha Bank τον Νοέμβριο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας