Μενού Ροή
ilektor
Ηλέκτωρ: Το μπαράζ των νέων έργων και η καινούρια μέθοδος αεριοποίηση ιλύος

Εντυπωσιακό είναι το μπαράζ ανάληψης νέων έργων στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και ευρύτερα των βιώσιμων πρακτικών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την εταιρεία Ηλέκτωρ, που αποτελεί τον «πράσινο» βραχίονα του ομίλου Ελλάκτωρ. Χθες, η μετοχή της Ελλάκτωρ – σε μια δύσκολη συνεδρίαση – έκλεισε στην κορυφή των κερδών στο χώρο του FTSE 25 καθώς ενισχύθηκε κατά 3,66%, φτάνοντας στα 2,55 ευρώ.

Βεβαίως, τα τρία νέα έργα της Ηλέκτωρ ανακοινώθηκαν μετά το πέρας της συνεδρίασης, όμως φαίνεται πως η αγορά ήξερε. Πλέον, το παλμαρέ των έργων της Ηλέκτωρ διευρύνεται περαιτέρω, εμπλουτίζοντας το χαρτοφυλάκιό της.

Η Ηλέκτωρ, αποτελεί μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας με πάνω από είκοσι χρόνια εμπειρίας. Παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, που περιλαμβάνουν τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς και έργα παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου και βιομάζας. Είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες της ΝΑ Ευρώπης στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, έχοντας παρουσία σε οκτώ χώρες.

Το εκτόπισμα της εταιρείας

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2022 έφτασε στα 123 εκατ. ευρώ, διαθέτει τέσσερις μονάδες αξιοποίησης βιοαερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 34 MW, επεξεργάζεται 950.000 τόνους αποβλήτων ανά έτος, ενώ διαθέτει τρία αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 7,8 MW.

Συνολικά μέσω των έργων που η εταιρεία έχει υλοποιήσει και λειτουργεί συνδυαστικά με την επεξεργασία απορριμμάτων, παράγει περισσότερες από 200.000 MWh πράσινης ενέργειας (Waste to Energy), ανακτά πάνω από 90.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών και αξιοποιεί περισσότερα από 110 εκατ. κυβικά μέτρα βιοαερίου ετησίως, που συνεισφέρουν στην αποφυγή εκπομπής περίπου 880 χλδ ισοδύναμων τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα σε ετήσια βάση.

Τα νέα έργα σε Χανιά, Χερσόνησο και Αττική

Χθες η εταιρεία ανακοίνωσε τρεις νέες συμβάσεις έργων, συνολικής αξίας άνω των 22 εκατ. ευρώ, με τις οποίες έκλεισε το 2023. Οι δύο πρώτες συμβάσεις αφορούν σε μελέτη, κατασκευή και λειτουργία καινούργιων μονάδων στα Χανιά και τη Χερσόνησο της Κρήτης, ενώ η τρίτη αφορά σε σύμβαση Προαίρεσης της αρχικής για την ΟΕΔΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Πιο συγκεκριμένα, στις 13 και 27 Δεκεμβρίου 2023 υπεγράφησαν δύο συμβάσεις που αφορούν στα έργα «Ξήρανση Ιλύος ΕΕΛ Χανίων» (ανάδοχος κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – THALIS E.S. S.A. ΞΗΡΑΝΣΗ ΙΛΥΟΣ ΕΕΛ ΧΑΝΙΩΝ) και «Κέντρο Επεξεργασίας Ιλύων Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων ΟΤΑ – Μελών ΦΟΔIΣΑ Βόρειας Πεδιάδας» (ανάδοχος κοινοπραξία Ένωση Οικονομικών Φορέων με την επωνυμία «THALIS E.S.S.A. – ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.) αντίστοιχα.

Η πρώτη εγκατάσταση, στα Χανιά, θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργασθεί θερμικά την ιλύ (λάσπη) που παράγεται κυρίως από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Χανίων αλλά και από γειτονικές ΕΕΛ, με στόχο τη μείωση του ρυπαντικού φορτίου των λυμάτων, ώστε να αμβλύνονται οι επιπτώσεις από τη διάθεσή τους στο περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη επεξεργασία (ξήρανση) μειώνει τον συνολικό όγκο της παραγόμενης λάσπης κατά περίπου 80% και παράγει ένα σταθεροποιημένο προϊόν,απαλλαγμένο από παθογόνους μικροοργανισμούς, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως καύσιμο σε κατάλληλες μονάδες καύσης (τσιμεντοβιομηχανία) είτε ως ενισχυτικό στη γεωργία, συμβάλλοντας σημαντικά στην κυκλική οικονομία, την πράσινη ενέργεια και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Το δεύτερο έργο, αφορά στο νέο Κέντρο Επεξεργασίας Ιλύων που θα κατασκευαστεί στον χώρο του υφιστάμενου και εν λειτουργία ΧΥΤΑ Χερσονήσου και θα έχει τη δυνατότητα να υποδεχτεί και να επεξεργαστεί βιολογική ιλύ από διάφορες ΕΕΛ του νομού Ηρακλείου.                                                                          

Η καινούρια μέθοδος αεριοποίηση ιλύος

Το συγκεκριμένο σύστημα περιλαμβάνει την ηλιακή ξήρανση της ιλύος για την απομάκρυνση της υγρασίας, μία από τις πιο οικονομικές και λιγότερο ενεργοβόρες μεθόδους ξήρανσης. Κατόπιν, η ξηραμένη ιλύς μεταφέρεται σε άλλη μονάδα, όπου εφαρμόζεται μια καινούργια - για τα ελληνικά δεδομένα - μέθοδος επεξεργασίας, η αεριοποίηση ιλύος. Εκεί, με θερμική επεξεργασία θα προκύπτει καύσιμο αέριο σύνθεσης (syngas) για παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και αδρανή τέφρα, ελαχιστοποιώντας το προς απόθεση παραπροϊόν.

Κατά την τεχνική αυτή, ο αφομοιωμένος άνθρακας μετατρέπεται, εν μέρει σε διοξείδιο του άνθρακα και εν μέρει σε κυτταρική μάζα (βιολογική ιλύ), που αποτελεί το πιο βασικό παραπροϊόν αυτής της διαδικασίας. Η παραγωγή της βιολογικής ιλύος ανέρχεται σε 40-60% των αποδομούμενων οργανικών μορίων και θεωρείται δευτερογενής ρύπανση για την οποία πρέπει να δοθεί αποτελεσματική περιβαλλοντική διαχειριστική λύση ώστε η επεξεργασία του υγρού αποβλήτου να θεωρηθεί ολοκληρωμένη.

Έργο στη Δυτική Αττική

Επίσης, στις 29 Δεκεμβρίου 2023 υπεγράφη σύμβαση, η οποία αποτελεί προαίρεση της αρχικής για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή Έργων για την Α’ Φάση Αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και Μεταβατικής Διαχείρισης Αποβλήτων» (κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ - W.A.T.T. ΑΕ - Α΄ ΦΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΕΔΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ).

Η νέα αυτή σύμβαση αφορά στη δημιουργία νέων μεταβατικών χώρων ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ και συνοδών έργων υποστήριξης, εξασφαλίζοντας χώρο διάθεσης επιπλέον απορριμμάτων, δίνοντας έτσι «ανάσα» στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής όσον αφορά στο θέμα της ταφής των αστικών αποβλήτων.

Τα προηγούμενα έργα

Τον περασμένο Οκτώβριο η εταιρεία είχε υπογράψει σύμβαση για την κατασκευή και τριετή λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων επίσης στη Χερσόνησο της Κρήτης, καθώς επίσης και σύμβαση για το έργο «Αναβάθμιση Υποδομών Διαχείρισης Λυμάτων Δήμου Πόρου», το οποίο ανέλαβε σε κοινοπραξία με τη Thalis E.S. S.A., η οποία πλέον ανήκει στον όμιλο Motor Oil. Λίγο πρωτύτερα, στις 23 Σεπτεμβρίου, είχαν γίνει τα εγκαίνια του νέου σταθμού μεταμόρφωσης απορριμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα, τον οποίο ολοκλήρωσε η Ηλέκτωρ.

Επίσης, στο δεύτερο μισό του 2023, έχει κηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος για πληθώρα κόμη έργων, στο Mestetten (Γερμανία), στη Δυτική Αττική, στη Μήλο, στη Λάρνακα της Κύπρου κ.α.

Επίσης έχει υποβάλει προσφορές για τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα, για έργα υποδομών διαχείρισης λυμάτων στον Πόρο και στους δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος καθώς και για Υπηρεσίες Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων με αναθέτουσα αρχή την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας, για την Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Υπολειμματικών Σύμμεικτων ΑΣΑ Αν. Τομέα Κεντρικής Μακεδονίας και Μονάδα επεξεργασίας Αποβλήτων στο Βόλο.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων 3MW στη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας. Η παραγόμενη ενέργεια θα αξιοποιηθεί με την αρχή του zero feed-in. Η επένδυση πραγματοποιείται από την θυγατρική εταιρεία ΕΔΑΔΥΜ ΜΑΕ, η οποία είναι κατά 100% ιδιοκτησία της.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας