Μενού Ροή
skylakakis-dagoumas-mitropoulos
Οι νέοι πόλεμοι για τα τιμολόγια, η σιγήν ιχθύος Στάσση και ο φόβος Χατζηδάκη - Το "I have a dream" του Τσάφου και η μεγάλη πρωτιά της Τέρνα Ενεργειακής

Ο Unabomber "σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

  • Ο νέος πόλεμος στα τιμολόγια και το νέο μέτωπο Σκυλακάκη ΡΑΑΕΥ
  • Η μεγάλη πρωτιά της Τέρνα Ενεργειακής
  • Η σιγή ιχθύος του Στάση για το Λονδίνο
  • Η Ιταλική σφήνα που εκνεύρισε τον Χατζηδάκη
  • Το “I have a dream” του Νίκου Τσάφου
  • Καθυστέρηση στο δοκιμαστικό του FSRU Αλεξανδρούπολης
  • Δύο δεκαετίες με μονάδες φυσικού αερίου
  • Η μοναξιά του Αληγιζάκη..

Ο νέος πόλεμος στα τιμολόγια και το νέο μέτωπο Σκυλακάκη ΡΑΑΕΥ

Πόσο «μπλε» είναι τα μπλε τιμολόγια ρεύματος; Πώς μπορούν να είναι και «μπλε» αλλά και «κίτρινα», ταυτόχρονα; Είναι νόμιμα τα μεικτά προιόντα; Μύλος ξανά η υπόθεση με τα τιμολόγια και μάλιστα δέκα μέρες πριν οι πάροχοι ανακοινώσουν τις τιμές για τον Φεβρουάριο. Την κουβέντα άναψε το 8μηνο σταθερό τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο» («Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed») το οποίο η  ΡΑΑΕΥ ζητά από την εταιρεία να αποσύρει. Τι μας λέει η Αρχή; Οτι τα σταθερά τιμολόγια θα πρέπει να έχουν διάρκεια 12 μήνες κατά κανόνα, με βάση όσα ορίζει ο Κώδικας Προμήθειας. Και επειδή φοβάται ότι η πρακτική της «Φυσικό Αέριο» θα βρει μιμητές και από άλλους, προσπαθεί να το προλάβει. Και κάπου εδώ αρχίζει ο μύλος. Η μεν εταιρεία θα αποστείλει επιστολή, μάλλον την Δευτέρα, στην ΡΑΕΕΥ λέγοντας ότι ο Κώδικας επιτρέπει μια σύμβαση κάτω των 12 μηνών, αρκεί να έχει συναίνεση του καταναλωτή, ότι το προϊόν μπορεί να έχει σταθερή χρέωση για το πρώτο 8μηνο, αλλά έχει ενταχθεί στα «κίτρινα» ακριβώς για να μην υπάρχει σύγχυση, και ότι εμπάσει περιπτώσει, ας μην μένουμε στο τυπικό της υπόθεσης. Αυτό που μετράει είναι αν όντως το προιόν προσφέρει μία εναλλακτική οικονομική λύση στους καταναλωτές. Ο δε, υπουργός Θ. Σκυλακάκης συμφωνεί επί της ουσίας με την εταιρεία, γεγονός που έρχεται να προσθέσει άλλη μια διαφωνία του, στις πολλές μέχρι τώρα, με την ΡΑΕΕΥ. Υποστηρίζει ότι οι χρωματικές σημάνσεις θα πρέπει να ερμηνεύονται προς το συμφέρον του καταναλωτή, ότι τίποτα δεν είναι γραμμένο στην πέτρα και ότι εάν κριθεί πως ο Κώδικας χρειάζεται αναθεώρηση, τότε αυτό και θα γίνει. Δεν ξέρω ποια άποψη θα επικρατήσει, αλλά πράγματι αυτό που μετράει είναι ο ανταγωνισμός. Και μαθαίνω ότι κι άλλοι ετοιμάζουν μεικτά προιόντα. Η συνέχεια επί της οθόνης..

Η μεγάλη πρωτιά της Τέρνα Ενεργειακής

Η ολοκλήρωση του μεγάλου αιολικού πάρκου του Καφηρέα αποτέλεσε το game changer που  εδραίωσε την πρώτη θέση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην λίστα με τους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικούς ενέργειας για το 2023, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ. Η εγκατεστημένη αιολική ισχύς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται πλέον στα 1029,8 MW (έχοντας σπάσει το φράγμα του 1 GW), με καθαρό προβάδισμα της τάξης των 270 MW έναντι της δεύτερης MORE Εnergy, της οποίας προηγούνταν "βραχεία κεφαλή" κατά το 2022. Στην τρίτη θέση διατηρείται η IBERDROLA Rokas (έχοντας αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της στα 409 MW από 375,3 MW στο τέλος του 2022), στην τέταρτη η ENEL Green Power Hellas το αιολικό χαρτοφυλάκιο της οποίας παρέμεινε στα 367,5 MW  (αλλά  αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητες φέτος μετά την εξαγορά του 50% από τη Macquarie). H πεντάδα κλείνει με την Total Energies (πρώην EREN Group) που επίσης παρέμεινε στάσιμη από πλευράς εγκατεστημένης ισχύος (250 MW) και νιώθει καυτή την ανάσα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που αύξησε πέρυσι την εγκατεστημένη αιολική ισχύ της στα 242,7 ΜW (από 171,3 MW το 2022) ξεπερνώντας την EDF Ελλάδας και την MYTILINEOS στην κατάταξη.

Η σιγή ιχθύος του Στάση για το Λονδίνο

Σιγής ιχθύος τηρεί η ΔΕΗ και ο μάνατζερ Γιώργος Στασσης ενόψει του πολυαναμενόμενου Capital Markets Day την Τρίτη στο Λονδίνο. Το τι ερωτήσεις δέχεται από δημοσιογράφους ως προς τους μελλοντικούς στόχους για EBITDA της ΔΕΗ στα επίπεδα των 2 δισ ευρώ, για το αν είναι θέμα εβδομάδων να κλείσει κάποια μεγάλη εξαγορά στην Βουλγαρία ή κάποιο μεγάλο deal στιις τηλεποικινωνίες, δεν περιγράφεται. Απαντά μονολεκτικά σε όλους «no comment». Και καλά κάνει. Τι βάρος δηλαδή αλλά και credibility θα είχε ένας μάνατζερ μεγάλου ομίλου αν παραμονές του νούμερο ένα event, το οποίο αναμένουν να ακούσουν κάποιοι από τους μεγαλύτερους ξένους θεσμικούς, παρουσία των μεγαλύτερων αναλυτών διεθνώς, διέρρε στα μέσα ενημέρωσης τα σχέδιά του; Ενας μόνο πρέπει να είναι ο σκοπός του. Να προφυλάξει τσ συμφέροντα της εταιρείας του.

Η Ιταλική σφήνα που εκνεύρισε τον Χατζηδάκη

Πέρασε στα ψιλά, αλλά σε προ ημερών ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας μετά το Eurogroup, υπήρχε ένα σημείο στην παρέμβαση του Κωστή Χατζηδάκη για τα ενεργειακά, με το οποίο θέλησε να στείλει σε κάποιους από τους ομολόγους του ένα μήνυμα. Ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να κινηθεί σε δύο άξονες, «ο πρώτος είναι κοινός προγραμματισμός για τα ενεργειακά δίκτυα με κέντρα παραγωγής γεωγραφικά κατανεμημένα. Και ο δεύτερος είναι ο ενιαίος οικονομικός σχεδιασμός για να υπάρχουν οικονομίες κλίμακος και να σταματήσει το φαινόμενο της έμμεσης υπονόμευσης των σχεδίων μιας χώρας από άλλες». Τι εννοούσε με το «υπονόμευσης»; Μήπως αναφέρονταν στα σχέδια των Ιταλών, που εσχάτως μπαίνουν όλο και πιο επιθετικά στο παιχνίδι των διασυνδέσεων της Αν.Μεσογείου και ειδικά με την Αίγυπτο; Πιθανότατα. Επειτα από μήνες διαβουλεύσεων, η CESI, η Prysmian Group και η Siemens ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν αναλυτικά η μελέτη σκοπιμότητας της διασύνδεσης Ιταλίας -Αιγύπτου για τη μεταφορά τουλάχιστον 3 GW πράσινης ενέργειας. Το έργο είναι προφανώς ευθέως ανταγωνιστικό του GREGY, ωστόσο ουδείς γνωρίζει ποιός είναι ο φορέας που θα το υλοποιήσει. Συμπέρασμα: Προσδεθείτε, το παιχνίδι με τα καλώδια θα χοντρύνει προσεχώς πολύ, τόσο σε επίπεδο χωρών, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.  

Το “I have a dream” του Νίκου Τσάφου

«Όταν σκέφτομαι για το μέλλον της ενέργειας στην Ελλάδα, πάντα επιστρέφω σε αυτό τον χάρτη που δείχνει το τεράστιο υπεράκτιο αιολικό του Αιγαίου Πελάγους, το οποίο είναι μοναδικό στη γειτονιά μας και υπερβαίνει κατά πολύ τις ίδιες τις ανάγκες της Ελλάδας. Φυσικά υπάρχουν προκλήσεις για την ανάπτυξή του, αλλά η αξιοποίηση ακόμα και ένα μέρους του δυναμικού αυτού θα μπορούσε να επανακαθορίσει τις ροές (της ενέργειας) στην περιοχή και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη ιστορία της ελληνικής ενέργειας». Τάδε έφη (στο LinkedIn) ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας Νίκος Τσάφος και η ανάρτησή του μάλλον δεν είναι άσχετη με την αυξημένη έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στα Υπεράκτια Αιολικά και την πρόθεσή της να τα προωθήσει μέσω περιφερειακών συνεργασιών. Στο κάδρο αυτό εντάσσεται και η Δήλωση Προθέσεων (Declaration of Intent) που υπέγραψε ο ΥΠΕΝ κ. Θόδωρος Σκυλακάκης με τους ομολόγους του από τη Βουλγαρία Rumen Radev και Ρουμανία Sebastian Barduja  για συνεργασία στα Υπεράκτια Αιολικά, με τις πρωτοβουλίες εξειδίκευσής της να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Καθυστέρηση στο δοκιμαστικό του FSRU Αλεξανδρούπολης

Στις 20 Ιανουαρίου χθες δηλαδή, ήταν προγραμματισμένο να φτάσει το πρώτο δοκιμαστικό φορτίο LNG (commissioning cargo) στο FSRU της Αλεξανδρούπολης,  κάτι όμως που δεν συνέβη, με αρμόδιες πηγές να κάνουν λόγο για μικρή καθυστέρηση. Η έλευση του commissioning cargo αποτελεί σημαντικό ορόσημο ενόψει της θέσης του Τέρμιναλ σε εμπορική λειτουργία που τοποθετείται εντός του Μαρτίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του φορέα υλοποίησης Gastrade.

Δύο δεκαετίες με μονάδες φυσικού αερίου

Εντύπωση προκάλεσε η εκτίμηση ότι η χώρα θα πορευτεί με φυσικό αέριο για δύο δεκαετίες του αντιπροέδρου της ΡΑΑΕΥ Δημήτρη Φούρλαρη. Όπως είπε «η αυξανόμενη παραγωγή ΑΠΕ πρέπει να υποστηριχθεί με ικανή εγκατεστημένη ισχύ ευέλικτων μονάδων παραγωγής (φυσικού αερίου), οι οποίες θα καλύπτουν το έλλειμμα φορτίου εντός της ημέρας κατά τις ώρες αυξομείωσης της στοχαστικής παραγωγής ΑΠΕ. Παρόλο που οι μονάδες αυτές, εκ των πραγμάτων, θα εκτοπίζονται από το ενεργειακό μείγμα όλο και περισσότερο, καθώς ολοένα θα αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ, είναι απαραίτητες για τις επόμενες δύο δεκαετίες προκειμένου να παράσχουν στον Διαχειριστή του Συστήματος τις απαραίτητες υπηρεσίες εξισορρόπησης και κάλυψης φορτίου τις ημέρες και ώρες που η παραγωγή από ΑΠΕ παρουσιάζει χαμηλότερα επίπεδα και μεγαλύτερη μεταβλητότητα». Στην αγορά φάνηκε εξαιρετικά μεγάλος ο χρόνος που έδωσε. Είδομεν..

Η μοναξιά του Αληγιζάκη..

Τα «κάστανα από την φωτιά» πήγε να βγάλει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος Γιάννης Αληγιζάκης, λέγοντας το προφανές: Ότι αδιανόητα μεγάλος αριθμός πρατηρίων υγρών καυσίμων τον ελέγχει το οργανωμένο έγκλημα. Πως προέκυψε; Πρώτα από όλα από τον λογικό συνειρμό των τελευταίων δολοφονιών, που βρέθηκαν να είναι ιδιοκτήτες «αλυσίδων» βενζινάδικων. Το δεύτερο είναι ότι αναφέρεται στην μελέτη του Πολυτεχνείου. Την οποία όμως δεν είδαμε. Για την ακρίβεια δεν την έδωσαν στην δημοσιότητα, γιατί απλά υπάρχει φόβος. Το εντυπωσιακό είναι ότι ουδείς από την επίσημη πολιτεία, δεν προσέτρεξε να μάθει τι λέει αυτή η μελέτη και τι υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ. Σκαστή εγκληματικότητα ανεξέλεγκτη και στα αζήτητα…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας