Μενού Ροή
O πράσινος μετασχηματισμός του ομίλου Τιτάν και η νέα κίνηση στην Τουρκία

Με στέρεα και στρατηγικά βήματα συνεχίζεται ο «πράσινος» μετασχηματισμός του ομίλου Τιτάν, που χθες ανακοίνωσε μια νέα μεγάλη επένδυση στην Τουρκία, αποκτώντας δικαιώματα παραχώρησης στο ορυχείο ποζολάνης του Vezirhan, στον Ανατολικό Μαρμαρά. Η ποζολάνη, χρησιμοποιείται για την παραγωγή τσιμέντου χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και είναι ένα υλικό με αυξανόμενη σημασία για τη βιομηχανία τσιμέντου.

Η απόκτηση των εν λόγω δικαιωμάτων δεν υποστηρίζει μόνο τις προσπάθειες του ομίλου Τιτάν να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα αποθέματα για δική του χρήση ή για εμπορία, αλλά επιπλέον ενισχύει την αναπτυξιακή στρατηγική του για το 2026, που εστιάζει στον διπλασιασμό του παραγόμενου όγκου «πράσινου» τσιμέντου και στην επιτάχυνση της διάθεσης στην αγορά νέων «πράσινων» προϊόντων.

Η νέα αυτή κίνηση του Τιτάνα έρχεται σε συνέχεια της απόκτησης συμμετοχής στην εταιρεία Περλίτες Αιγαίου, που δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση περλίτη και ποζολάνης στο Γυαλί του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Και οι δύο συναλλαγές συνάδουν με τους στόχους του Τιτάνα για την κατά 35% μείωση των εκπομπών του άνθρακα ως το 2030 και την αύξηση του μεριδίου «πράσινων» προϊόντων στο χαρτοφυλάκιό του σε πάνω από 50%.

Πέραν του χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, το συγκεκριμένο ορυχείο είναι σε προνομιακή θέση, καθώς έχει πρόσβαση σε βαθύ λιμάνι και σιδηρόδρομο, γεγονός που διευκολύνει τόσο την από ξηράς όσο και τη δια θαλάσσης μεταφορά σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Τιτάνας ανά τον κόσμο».

Ο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης και Καινοτομίας του ομίλου Τιτάν, τόνισε πως «το να είμαστε έτοιμοι για ένα μέλλον με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή φιλοδοξία για τον Τιτάνα. Η απόκτηση δικαιωμάτων παραχώρησης στο ορυχείο ποζολάνης του Vezirhan αποτελεί μέρος του ευρύτερου οδικού μας χάρτη, ο οποίος περιλαμβάνει πάνω από 100 πρωτοβουλίες μείωσης των εκπομπών CO₂ και καλύπτει όλες τις γεωγραφίες και ολόκληρη την αλυσίδα αξίας μας».

O μετασχηματισμός και οι στόχοι

Ο Τιτάνας έχει θέσει στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, με τους στόχους του για μείωση του CO₂, να έχουν επικυρωθεί επιστημονικά από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi). Έως τώρα, ο όμιλος έχει καταφέρει να έχει περίπου το ¼ της παραγωγής του «πράσινο», ήτοι κοντά στο 25% των τσιμέντων που παράγει. Στόχος είναι έως το 2026 το «πράσινο» τσιμέντο να έχει φτάσει στο 50% της παραγωγής.

Στο 9μηνο του 2023 ολοκληρώθηκαν αναπτυξιακά προγράμματα επενδύσεων στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Το μεγάλης κλίμακας έργο δέσμευσης CO2 στο εργοστάσιο στο Καμάρι, κοντά στην Αθήνα, επιλέχθηκε από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ για προετοιμασία συμφωνίας χρηματοδότησης και επιδότησης. Με την ολοκλήρωσή του ο όμιλος θα παράγει 3 εκατ. τόνους τσιμέντου μηδενικού άνθρακα ετησίως.

Μείωση των ειδικών εκπομπών CO2 κατά περίπου 3%, συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι και επιτυχής ολοκλήρωση επένδυσης ύψους 26 εκατ. ευρώ σε εναλλακτικά καύσιμα. Συστήματα βελτιστοποίησης σε πραγματικό χρόνο (RTO) λειτουργούν σε είκοσι παραγωγικές εγκαταστάσεις του ομίλου, ενώ παράλληλα τέθηκαν σε εφαρμογή λογισμικά πρόβλεψης λειτουργικών βλαβών σε τρία επιπλέον εργοστάσια οδηγώντας σε βελτιωμένη παραγωγή και αξιοπιστία.

Μειώσεις ρύπων

Το 3ο τρίμηνο ο όμιλος μείωσε περαιτέρω τον δείκτη κλίνκερ προς τσιμέντο (76,9% έναντι 78,4% πέρυσι) και αύξησε σε επίπεδα ρεκόρ τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων (19,1%, +2 ποσοστιαίες μονάδες). Έτσι, μείωσε τις ειδικές καθαρές εκπομπές CO2 κατά 2,1%, έναντι του 3ου τριμήνου 2022.

Ο οίκος MSCI αναγνώρισε και πάλι τις κορυφαίες επιδόσεις του Τιτάνα σε θέματα ESG, αξιολογώντας τον όμιλο με «ΑΑ» για τρίτη συνεχή χρονιά. Οι θετικές προοπτικές διατηρούνται για το έτος, χάρη στα επίπεδα ζήτησης στις περιοχές δραστηριοποίησης του ομίλου, στα σταθερά επίπεδα τιμών και στην περαιτέρω βελτίωση του κόστους, ως αποτέλεσμα υλοποίησης επενδυτικών έργων.

Χρήση – ρεκόρ το 2023 με κυρίαρχη την Αμερική       

Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν το 2022 είχε ανακοινώσει τα καλύτερα αποτελέσματα της τελευταίας 15ετίας, ενώ όπως έδειξε το 9μνο, το 2023 θα κάνει νέο ρεκόρ όλων των εποχών.

Το ισχυρό momentum της αμερικανικής αγοράς όπου φέρνει τη μερίδα του λέοντος από πλευράς πωλήσεων και κερδών, είναι αυτό που κάνει τη διαφορά, ενώ ανοδικά (με διψήφια ποσοστά ανάπτυξης) κινούνται και όλες οι υπόλοιπες αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος. Καταλύτης για τη μεγάλη βελτίωση των EBITDA και της καθαρής κερδοφορίας στην ΝΑ Ευρώπη ήταν η υποχώρηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Θυμίζουμε πως ο κύκλος εργασιών το 9μηνο του 2023 ανήλθε στα 1,89 δισ. ευρώ έναντι 1,66 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022 (+13,9%), με τα EBITDA να εκτοξεύονται κατά 71,5% στα 396,7 εκατ. ευρώ, από 231,3 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα το 2022. Τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν φτάνοντας στα 197,6 εκατ. ευρώ, έναντι 89,1 εκατ. ευρώ, μια άνοδο κατά 121,8%.

Πλέον, η Αμερική είναι η κυριότερη αγορά για τον όμιλο καθώς έφερε κύκλο εργασιών 1.104,7 δισ. ευρώ, έναντι 956,7 εκατ. ευρώ το 2022 (+15,5%), ενώ τα EBITDA από τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 219 εκατ. ευρώ από 127,6 εκατ. πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 71,7%.

Η Ελλάδα και η Δ. Ευρώπη έφερε τζίρο 299 εκατ. ευρώ έναντι 241,7 εκατ. ευρώ το 2022 (+23,7%), με τα EBITDA να ανέρχονται στα 52 εκατ. ευρώ από 26,4 εκατ. (+96,7%). Η ΝΑ Ευρώπη έφερε κύκλο εργασιών 314,5 εκατ. ευρώ από 278 εκατ. οτ 2022 (+13%) και EBITDA 107,6 εκατ. ευρώ από 65,6 εκατ. ευρώ (+64,1%). Όλες οι αγορές κατέγραψαν διψήφια αύξηση της κερδοφορίας χάρη στους αυξημένους όγκους πωλήσεων, στη δυναμική των τιμών και στη βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα, σαν αποτέλεσμα των ψηφιακών συστημάτων παραγωγής, του βελτιωμένου ενεργειακού μείγματος και της συγκράτησης του κόστους ενέργειας.

Σημειώνεται πως ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου σε «BB» με θετική προοπτική, ενώ δόθηκε αξιολόγηση «BB+» από τον οίκο Fitch. Έχει σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων 527,1 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 1,53 δισ. ευρώ. Το σύνολο του ενεργητικού ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, ενώ τα ταμιακά διαθέσιμα ανέρχονται στα 87,5 εκατ. ευρώ, από 88,1 εκατ. πέρυσι.                                                                  

Η πορεία της μετοχής

Σημαντικά βελτιωμένο προφίλ έχει η μετοχή του Τιτάνα καθώς το 2023 είχε άνοδο +77,86%, μια απόδοση ιδιαίτερα μεγάλη για την πάγια συντηρητική εικόνα του τίτλου. Το φετινό Ιανουάριο που ολοκληρώνεται σήμερα η μετοχή καταγράφει άνοδο 9,09%, ενώ προχθές Δευτέρα έκλεισε στα 23,45 ευρώ, που είναι νέα ιστορικά υψηλά από τότε που μετέφερε την έδρα στις Βρυξέλλες και έκανε την τριπλή εισαγωγή σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Παρίσι. Πλέον ο όμιλος αποτιμάται στα 1,83 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 13η θέση στον FTSE 25 του Χ.Α.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας