Μενού Ροή
metafores
Ιταλία εναντίον Αυστρίας για τους περιορισμούς των φορτηγών στους οδικούς άξονες

Η Ρώμη προσφεύγει στα δικαστήρια της ΕΕ κατά της Αυστρίας για τους περιορισμούς στους αυτοκινητόδρομους στα κοινά τους σύνορα, ένα μέτρο που θεσπίστηκε για την προστασία των κατοίκων του Τιρόλου και αποδείχθηκε ότι δεν έπεισε τους οδηγούς φορτηγών που κατευθύνονται προς τη Γερμανία.

Χιλιάδες οχήματα διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα Αυστρίας-Ιταλίας μέσω της σήραγγας Μπρένερ – προς μεγάλη δυσαρέσκεια των κατοίκων του Τιρόλου, οι οποίοι υποφέρουν από τον θόρυβο και την ατμοσφαιρική ρύπανση, με την περιφερειακή κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να περιορίσει τον αριθμό των οχημάτων που επιτρέπονται στον δρόμο.

Αφού αρχικά απάντησε στον περιορισμό με απειλές, ο υπουργός Μεταφορών Matteo Salvini του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η Ιταλία θα προσφύγει στα δικαστήρια της ΕΕ.

«Η Ιταλία ζήτησε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει τη διαδικασία επί παραβάσει», δήλωσε ο Salvini την Πέμπτη.

Ο ίδιος υποσχέθηκε να βάλει τέλος στα «επιζήμια αυστριακά μπλόκα των φορτηγών στο Μπρένερ» – υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί που επιβάλλει το Τιρόλο, όπως τα όρια στον αριθμό των φορτηγών και οι απαγορεύσεις τα Σαββατοκύριακα και τη νύχτα, παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει περιθώριο τριών μηνών για να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη επί της καταγγελίας, προτού η Ιταλία προσφύγει κατά της Αυστρίας στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Όμως η ανακοίνωση του Salvini δεν πτόησε την αυστριακή ομόλογό του, την υπουργό Μεταφορών Leonore Gewessler.

«Έχουμε κάνει μια καλή υπόθεση. Τα μέτρα μας είναι νομικά συμβατά και μάλιστα απαραίτητα σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ. Θα το εξηγήσουμε αυτό και στην Επιτροπή. Έτσι, νομικά, είμαι πολύ χαλαρή», ανέφερε σε δήλωσή της.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας