Μενού Ροή
ΗΡΩΝ: Ετοιμάζει φωτοβολταϊκό σταθμό στην Αλβανία - Τα γεωπολιτικά οφέλη

Το πράσινο φως για την εγκατάσταση του πρώτου φωτοβολταϊκού σταθμού εκτός συνόρων, ισχύος 90 MW άναψε στην εταιρεία ΗΡΩΝ, θυγατρική της ΓΕΚ Τέρνα, η αλβανική κυβέρνηση. Το πρότζεκτ θα υλοποιήσει η θυγατρική του ομίλου, η εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Faethon.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να ολοκληρώσει την κατασκευή και να ξεκινήσει την παραγωγή ενέργειας εντός τριών ετών και μπορεί να λειτουργήσει το εργοστάσιο για έως και 49 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων είναι υποχρεωμένη να δωρίσει το 2% της ετήσιας ενεργειακής της παραγωγής στο Υπουργείο Υποδομών.

Η Faethon εγγράφηκε στην Αλβανία το 2022, υπό την πλήρη ιδιοκτησία της ΗΡΩΝ II Θερμοηλεκτρικός Σταθμός Βοιωτίας, μέρος του ελληνικού ομίλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΗΡΩΝ, σύμφωνα με το μητρώο επιχειρήσεων. Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι «το δικαίωμα κατασκευής της πηγής παραγωγής φωτοβολταϊκών και βοηθητικών έργων, που δεν αποτελεί αντικείμενο παραχώρησης και δεν τυγχάνει υποστηρικτικών μέτρων, στην περιοχή κτηματογράφησης 2444, στον δήμο Λιμπόχοβο, Επαρχία Αργυροκάστρου, χορηγείται σύμφωνα με κανόνες που δεν μπορούν να μεταβιβαστούν σε τρίτους, μόνο με την έγκριση του Υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας.

Επίσης, η εταιρεία Faethon οφείλει να υποβάλλει κάθε τρεις μήνες στο Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας και στην Εθνική Υπηρεσία Φυσικών Πόρων πληροφορίες για την πρόοδο της κατασκευής του φωτοβολταϊκού σταθμού. Να τηρεί τους όρους που αναφέρονται στις άδειες και τις προηγούμενες περιβαλλοντικές άδειες που εκδίδονται από τους αρμόδιους εθνικούς φορείς.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται, επίσης, ότι “η έγκριση αυτού του έργου αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της αλβανικής κυβέρνησης να προωθήσει ένα βιώσιμο και πιο πράσινο μέλλον. Καθώς προχωράμε μπροστά, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να επενδύουμε και να υποστηρίζουμε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως αυτό”. 

Έντονη τουρκική παρουσία

Η επένδυση της ΗΡΩΝ στην Αλβανία αποκτά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, με δεδομένη την μεγάλη ενεργειακή Τουρκική παρουσία στην χώρα. Μόλις χτες η τουρκική εταιρεία παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Fortis Energy δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή αναπτύσσει στην Αλβανία έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 639 MW.

Από το σύνολο, τα 627 MW αποτελούνται από έργα ηλιακής ενέργειας που βρίσκονται σε ολόκληρη την Αλβανία, συμπεριλαμβανομένης μιας συστοιχίας φωτοβολταϊκών 100 MW στη νοτιοδυτική πόλη Vau i Dejes, μιας φωτοβολταϊκής μονάδας 100 MW στην κεντρική πόλη Klos και μιας φωτοβολταϊκής ισχύος 130 MW εργοστάσιο στη νοτιοδυτική πόλη της Αυλώνας, όπως φαίνεται στο ενημερωμένο χαρτοφυλάκιο της Fortis Energy.

Τα υπόλοιπα 12 MW περιλαμβάνουν τέσσερα αιολικά έργα στον κεντροανατολικό δήμο της Dibra.

Τον Ιανουάριο, η Fortis Energy δήλωσε ότι αναπτύσσει έργα ηλιακής, αιολικής, βιοαερίου και πράσινης ενέργειας υδρογόνου συνολικής ισχύος έως 2 GW σε τέσσερις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων.

Η Fortis Energy ανήκει στην UCK Holding με έδρα την Κωνσταντινούπολη, η οποία εστιάζει σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και καθαρή ενέργεια.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας