Μενού Ροή
NOVAL PROPERTY
Noval Property: Με πράσινο χαρτοφυλάκιο οδεύει προς το Χ.Α. η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ

Φιλοδοξώντας να «χτίσει» το πλέον πράσινο χαρτοφυλάκιο ακινήτων στην Ελλάδα, καθιστώντας το συνάμα και το πιο ελκυστικό για κάθε επενδυτικό σχήμα και για κάθε ενοικιαστή ή χρήστη, η Noval Property, η δεύτερη σε αξία ακινήτων εταιρεία στη χώρα μας, οδεύει προς το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο σχεδιασμός για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο έχει ξεκινήσει εδώ και μια τετραετία περίπου, όμως το management της επιχείρησης έκρινε ότι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ωρίμανση του χαρτοφυλακίου και των επενδύσεων, θα φέρει και τα περισσότερα έσοδα κατά την εισαγωγή, οπότε έχουν παρθεί παρατάσεις, κάτι που προβλέπει η διαδικασία.

Πλέον, η τελευταία παράταση για να κάνει την εισαγωγή της στο Χ.Α. είναι ο Οκτώβριος του 2024, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγωγή της Noval θα γίνει νωρίτερα, ίσως και μέσα στον Απρίλιο.

Η Noval Property αποτελεί τον βραχίονα αξιοποίησης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ομίλου Viohalco, του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας. Πλέον διαθέτει 61 επενδυτικά ακίνητα, με εύλογη αξία στο τέλος του 2023 στα 571 εκατ. ευρώ, που την καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) στη χώρα μας, πίσω από την Prodea Investments.

Σε σχέση με τη λήξη του 1ου εξαμήνου του 2023, ήτοι στα τέλη Ιουνίου, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας παρουσίασε αύξηση αξίας κατά 55 εκατ. ευρώ (+11%), καθώς τότε ήταν στα 516 εκατ. ευρώ η αξία. Το χαρτοφυλάκιο της Noval Property κατά κύριο λόγο είναι στην Ελλάδα ενώ ένα κομμάτι του είναι στη Βουλγαρία και αποτελείται από κτήρια γραφείων, εμπορικούς χώρους, τουριστικά ακίνητα, αποθηκευτικούς χώρους και κατοικίες συνολικής δομημένης επιφάνειας 470.000 τ.μ. περίπου.

Η κεντρική στόχευση της Noval Property είναι να επενδύει σε ακίνητα με γνώμονα τη βιωσιμότητα, δηλαδή στα «πράσινα» ακίνητα. Είναι αυτά προέρχονται από ανακαινίσεις, είτε είναι νέες κατασκευές. Το 2023 συνέχισε την ενεργητική διαχείριση εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στους τομείς των γραφείων, logistics, και κατοικιών, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και με στόχευση πιστοποίησης κατά LEED, αποβλέποντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στη δημιουργία αξίας προς όφελος των εμπλεκομένων μερών.

Στο τέλος του 2023, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου κτηρίου logistics στη Μάνδρα και παράλληλα προχώρησαν σημαντικά η κατασκευή του νέου κτηρίου γραφείων στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι, η ανακατασκευή και μετατροπή υφιστάμενου κτηρίου σε μικτές χρήσεις κατοικιών και γραφείων στην οδό Αρδηττού στο Μετς, η ανακατασκευή υφιστάμενου κτηρίου γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι, καθώς και, σε συνεργασία με την Brook Lane Capital, η κατασκευή του νέου συγκροτήματος γραφείων στο πρώην οικόπεδο Kodakστο Μαρούσι.

Το πράσινο χαρτοφυλάκιο της Noval Properties

Η Noval Property διαθέτει μερικά εμβληματικά ακίνητα στην Αττική, όπως το The Orbit στην Λ. Κηφισίας (Αμπελόκηποι), το οποίο ξεχωρίζει για τον μοντέρνο αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό και τα βιοκλιματικά του χαρακτηριστικά. Είναι το πρώτο έργο με περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) στο επίπεδο Platinum στην Ελλάδα με χρήση της έκδοσης LEED v4.

Η εταιρεία έχει αποσπάσει πολλαπλές «πράσινες» διακρίσεις για τα δύο τελευταία γραφειακά projects, το «The Orbit» στους Αμπελοκήπους και το «The Butterfly» στο Χαλάνδρι. Το τελευταίο, έχει λάβει πιστοποίηση Leed Gold, ενώ και τα δύο πληρούν τις αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού, έχουν χρησιμοποιήσει ανακυκλώσιμα υλικά, έχουν εγκαταστήσει συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και εξασφαλίζουν μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.

Στο παλιό κτήριο της Kodak στο Μαρούσι αναπτύσσεται επιχειρηματικό πάρκο γραφείων υψηλών προδιαγραφών και φιλικό προς το περιβάλλον με αναμενόμενη διεθνή πιστοποίηση LEED. Το τίμημα εξαγοράς του ακινήτου ήταν 28,5 εκατ. ευρώ, ενώ θα επενδυθούν επιπλέον κεφάλαια που συνολικά ίσως φτάσουν στα 80 εκατ. ευρώ. Μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται από δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εκεί αναπτύσσεται το “The Grid”, ένα συγκρότημα «πράσινων» κτιρίων γραφείων που αναπτύσσεται στο ακίνητο της πρώην Kodak στο Μαρούσι. Το έργο είναι προϊόν κοινοπραξίας (50%-50%) με την επενδυτική εταιρεία Brook Lane Capital και προβλέπει την κατασκευή ενός συγκροτήματος, συνολικής επιφάνειας 62.000 τ.μ. κ

Επίσης στα υπό εκτέλεση έργα, περιλαμβάνεται και το πρώτο κτίριο logistics της εταιρείας, στην περιοχή της Μάνδρας στην Ελευσίνα, επιφάνειας 10.000 τ.μ. (επί οικοπέδου 25 στρεμμάτων), η λειτουργία του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024.

Ένα ακόμα σημαντικό ακίνητο που σχεδιάζει να αναπτύξει η Noval αφορά στην δημιουργία του Πάρκου Πολιτισμού και Φιλοξενίας στην περιοχή του Ελαιώνα Αττικής. Πρόκειται για τις παλιές εγκαταστάσεις της Viohalco στην Πειραιώς 252, πλησίον του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, σε έκταση 70 στρεμμάτων.

Στα περίπου 55.000 τ.μ. της ανάπτυξης θα δημιουργηθεί πολυχώρος πολιτισμού κι εκπαίδευσης, που θα πλαισιώνεται από ξενοδοχείο κι ένα πάρκο αναψυχής, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 152 εκατ. ευρώ, ενώ το εν λόγω projects αναμένεται να λάβει επίσης διεθνή πιστοποίηση LEED / LEED Neighborhood Development ή BREEAM Communities και κατάλληλης ενεργειακής απόδοσης.

Επίσης προχωρά η ανακατασκευή του κτιρίου στην οδό Αρδηττού στο Μετς, συνολικής επιφάνειας περίπου 3.480 τ.μ. όπου κατασκευάζονται διαμερίσματα και γραφεία, αναμένεται να υπάρξει πιστοποίηση κατά LEED ή BREEAM.

Η συμμετοχή της EBRD

Θυμίζουμε πως η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει την συμμετοχή της EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) στο μετοχικό της κεφάλαιο, κάτι που θα γίνει μόλις η εταιρεία εισαχθεί στο Χ.Α. Με βάση τους όρους της σχετικής συμφωνίας, η Noval έχει λάβει από την EBRD ένα μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν έργα ανάπτυξης «πράσινων» κτιρίων. Το δάνειο αυτό θα μετατραπεί σε μετοχές της Noval στο πλαίσιο της εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Συνάμα, η Noval Property πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 89,5 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα αντλήσει συνολικά κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ, για την χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος. Το εν λόγω επενδυτικό πρόγραμμα ξεπερνά πλέον τα 350 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία και αφορά αποκλειστικά σε νέες επενδύσεις ανάπτυξης υφιστάμενων κτιρίων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας