Μενού Ροή
Ποιοι λόγοι πίεσαν τα μεγέθη του ομίλου Viohalco το 2023

Έχοντας να συγκριθεί με τη χρήση του 2022, που ήταν η ιστορικά αποδοτικότερη για όλο τον όμιλο, με τις τιμές των μετάλλων και ειδικά του αλουμινίου στα ύψη και τα επιτόκια χαμηλότερα, ο όμιλος Viohalco παρουσίασε μειωμένα μεγέθη το 2023, τόσο σε κύκλο εργασιών, όσο και σε λειτουργικά αλλά και καθαρά κέρδη.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών κατήλθε στα 6,30 δισ. ευρώ έναντι 6,99 δισ. ευρώ το 2022, λόγω χαμηλότερων όγκων και μειωμένων τιμών μετάλλων, ενώ η ενοποιημένη λειτουργική κερδοφορία (αναπροσαρμοσμένο EBITDA) υποχώρησε στα 537 εκατ. ευρώ, έναντι 649 εκατ. ευρώ το 2022.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν σημαντικά στα 91 εκατ. ευρώ έναντι 375 εκατ. ευρώ το 2022, κάτι που σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου Viohalco οφείλεται στην πτώση των τιμών μετάλλων που οδήγησε σε αρνητικά αποτελέσματα μετάλλου, καθώς στην αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους.

Από τις έξι κύριες δραστηριότητες του ομίλου, μόνο τα καλώδια και οι σωλήνες χάλυβα, δηλαδή η δραστηριότητα της Cenergy Holidngs, παρουσίασαν αύξηση κύκλου εργασιών το 2023, ενώ ήταν και οι μόνοι δύο τομείς που είχαν αύξηση των EBITDA. Βεβαίως, θετικά κινήθηκε και ο κλάδος των ακινήτων, όπου ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της Noval Property που ετοιμάζεται να εισαχθεί στο Χ.Α., όμως η συνδρομή της δεν είναι μεγάλη, ενώ δεν ανήκει στο core business του ομίλου.

Αντιθέτως, μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι τομείς αλουμίνιο, όπου ο τζίρος το 2023 έπεσε στα 1,887 δισ. ευρώ από 2,313 δισ. ευρώ το 2022, ο χαλκός που από τα 1,811 δισ. ευρώ το 2022 έπεσε στα 1,721 δισ. ευρώ, ο χάλυβας που έπεσε στα 1,014 δισ. ευρώ σε πωλήσεις από 1,392 δισ. ευρώ το 2022, ενώ και οι λοιπές δραστηριότητες είχαν μείωση. Τα καλώδια εμφάνισαν επίδοση 991 εκατ. ευρώ από 895 εκατ. ευρώ, ενώ οι σωλήνες χάλυβα έφτασαν στα 580 εκατ. ευρώ από 457 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο κλάδος αλουμινίου είδε τα EBITDA να πέφτουν στα 95 εκατ. ευρώ από 271 εκατ. στη χρήση του 2022, ο χαλκός είχε EBITDA 91 εκατ. ευρώ από 81 εκατ. το 2022, τα καλώδια έφτασαν στα 140 εκατ. από 107 εκατ., οι σωλήνες χάλυβα στα 64 από 25 εκατ., ενώ ο χάλυβας έπεσε στα 22 εκατ. από 144 εκατ. το 2022. Τέλος, ο κλάδος των ακινήτων εμφάνισε EBITDA 25 εκατ. από 13 εκατ. στη χρήση του 2022.

Οι κλάδοι αναλυτικά

Κλάδος αλουμινίου: Επηρεάστηκε από την παγκόσμια κάμψη της ζήτησης, ειδικά για προϊόντα του τομέα της λιθογραφίας που επηρέασε την Bridgnorth Aluminium, καθώς και στη φθίνουσα ζήτηση για τα προϊόντα αλουμινίου.

Κλάδος χαλκού: Αντιμετώπισε χαμηλότερη ζήτηση ως επακόλουθο των αυξήσεων των επιτοκίων και της επίπτωσής τους στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό το γεγονός επηρέασε κυρίως τις ποσότητες των σωλήνων χαλκού, των προϊόντων διέλασης κραμάτων χαλκού και συρμάτων περιέλιξης, ενώ αντίθετα υπήρξε αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων έλασης χαλκού και κραμάτων χαλκού και των προϊόντων διέλασης χαλκού. Ωστόσο η λειτουργική κερδοφορία του κλάδου ήταν υψηλή, χάρη στη θυγατρική SofiaMed, αλλά τα κέρδη προ φόρων επηρεάστηκαν από την πτώση των τιμών μετάλλων.

Κλάδος καλωδίων: Η αποτελεσματική εκτέλεση υποβρύχιων και χερσαίων ενεργειακών έργων υψηλών προδιαγραφών, σε συνδυασμό με την υψηλή αξιοποίηση όλων των γραμμών παραγωγής ήταν οι κύριοι λόγοι της ανάπτυξης και των καλών επιδόσεων. Ταυτόχρονα, καταγράφηκε ισχυρή ζήτηση για καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης κατά τη διάρκεια του 2023 και καλύτερα περιθώρια κερδοφορίας σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Η βελτίωση στα περιθώρια κέρδους, σε συνδυασμό με το βελτιωμένο μείγμα πωλήσεων, παράλληλα με την έγκαιρη και αποτελεσματική εκτέλεση έργων, οδήγησε σε σημαντική βελτίωση του αναπροσαρμοσμένου EBITDA (αύξηση 39% σε ετήσια βάση). Παράλληλα, οι νέες αναθέσεις, τόσο στην αγορά των διασυνδέσεων, όσο και στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων ενίσχυσαν το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών του κλάδου που ανήλθε σε 2,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Κλάδος σωλήνων χάλυβα: Το 2023 αποτέλεσε ένα δυναμικό έτος – ορόσημο, καθώς βελτίωσε την ανταγωνιστική του θέση και κατέχει πλέον ηγετική θέση στις τεχνολογίες που συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση, όπως η μεταφορά υδρογόνου μέσω σωλήνων υψηλής πίεσης και οι τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), καθώς επωφελήθηκε από ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών πρωτοβουλιών που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια. Η αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση, σε συνδυασμό με την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια, οδήγησαν σε σειρά νέων συμβάσεων με αυξημένο περιθώριο κέρδους και σε ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Κλάδος χάλυβα: Επηρεάστηκε από τη συρρίκνωση της ζήτησης του ευρωπαϊκού κατασκευαστικού τομέα, το αυξημένο κόστος της ενέργειας και την άνοδο των εισαγωγών από χώρες χαμηλού κόστους, τα οποία αντισταθμίστηκαν μερικώς από την ανάπτυξη του ελληνικού κατασκευαστικού τομέα. Πάντως, ο κλάδος διατήρησε την ηγετική του θέση στον αναπτυσσόμενο κατασκευαστικό τομέα της Ελλάδας. Ωστόσο, ο φθίνων ευρωπαϊκός κατασκευαστικός κλάδος, το αυξημένο κόστος της ενέργειας και οι αυξημένες εισαγωγές προϊόντων χάλυβα από χώρες χαμηλού κόστους επηρέασαν αρνητικά τις συνολικές επιδόσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η σημαντική μείωση των πωλήσεων χάλυβα οπλισμού (σκυροδέματος), χονδροσύρματος και προϊόντων μορφοσίδηρου.

Κλάδος ακινήτων: Η Noval Property σημείωσε σημαντική αύξηση, τόσο στην αξία των επενδύσεών της σε ακίνητα, όσο και στον κύκλο εργασιών από τα ακίνητα εισοδήματος της. Αυτή η αύξηση επιτεύχθηκε παρά το δυσχερές μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας και προϊόντων, καθώς και από τα υψηλά επιτόκια και τη γεωπολιτική αναταραχή που επικρατούσε στην περιοχή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας