Μενού Ροή
Μεγέθη – ρεκόρ από την Aegean, ισχυρό μέρισμα και άριστες προοπτικές για το 2024

Πέρασε δια πυρός και σιδήρου από την άνοιξη του 2020 και για δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, όπως και όλος ο κλάδος των αερομεταφορών, όμως πλέον όχι μόνο έχει επιστρέψει, αλλά το 2023 πέτυχε μεγέθη – ρεκόρ σε όλες τις «γραμμές» αποτελεσμάτων, θα δώσει μέρισμα 0,75 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι συνολικό ποσό άνω των 67 εκατ. ευρώ, ενώ εξαιρετικές είναι οι προοπτικές που διαγράφονται και για το 2024. Ο λόγος για την Aegean Airlines, τον εθνικό (πλέον) πρωταθλητή στις αερομεταφορές της χώρας μας και μιας από τις πλέον ανερχόμενες δυνάμεις στο χώρο σε όλη την Ευρώπη.

Έχοντας εξαγοράσει τα warrants του Δημοσίου και χωρίς πλέον να υπάρχουν οι περιορισμοί που συνδέονταν με την κρατική συμμετοχή, η διοίκηση της Aegean επανέρχεται σε γενναιόδωρη πολιτική ανταμοιβής των μετόχων, διανέμοντας το 40% των καθαρών κερδών της χρήσης 2023. Ειδικότερα, η διοίκηση θα προτείνει μέρισμα 0,75 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή συνολικά 67,6 εκατ. ευρώ. Με βάση την τιμή κλεισίματος στο τέλος του 2023, το μέρισμα αυτό διαμορφώνει μια μερισματική απόδοση 6,7%.

Η χρήση του 2023 ήταν η καλύτερη στα 25 χρόνια δραστηριοποίησης της εταιρείας, καθώς πέτυχε πέτυχε αύξηση κατά 27% στον κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 1,69 δισ. ευρώ και ενίσχυσε την καθαρή κερδοφορία του κατά 58%, στα 168,7 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως η Aegean μόλις πριν δύο – τρεις χρήσεις ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ τζίρου, ενώ πλέον οδεύει προς τα 2 δισ. ευρώ, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και στη χρήση του 2024.

Τα EBITDA της εταιρείας ανήλθαν στα 400,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 46% έναντι του 2022 ενώ τα κέρδη EBIT διαμορφώθηκαν στα 246,8 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 68% το 2022, με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνεται στο 14,6%

Ρεκόρ και στο πτητικό έργο

Το 2023 η Aegean Airlines προσέφερε 18,9 εκατ. θέσεις, 3 εκατ. περισσότερες από το 2022 και μετέφερε 15,7 εκατ. επιβάτες συνολικά, 3,2 εκατ. περισσότερους σε σχέση με το 2022, και συνολικά 9,5 εκατ. επιβάτες από/προς προορισμούς του εξωτερικού. Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 83,4%, βελτιωμένος κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Η εταιρεία προσέθεσε τριάντα νέους προορισμούς στο δίκτυο, φτάνοντας συνολικά τους 180 προορισμούς, κάτι που σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας λειτούργησαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε ένα ανοδικό περιβάλλον εισερχόμενης ζήτησης αλλά και αυξανόμενης δυναμικής των Ελλήνων για ταξίδια στο εξωτερικό. Η προσφορά 11,2 εκατ. θέσεων στο δίκτυο εξωτερικού σε 49 χώρες αλλά και η αυξημένη διασυνδεσιμότητα μεταξύ προορισμών συνέβαλε στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών της εισηγμένης, στην ενίσχυση της λειτουργίας του κύριου κόμβου της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης και συνεπώς στην ισχυρή αύξηση των εσόδων. Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, η Aegean Airlines διατήρησε ανταγωνιστική διάρθρωση του κόστους της.

Ταμιακές ροές

Η ισχυρή κερδοφορία για το 2023 είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή υψηλών λειτουργικών ταμειακών ροών ύψους 334,8 εκατ. (μετά και την πληρωμή των μισθωμάτων αεροσκαφών), διασφαλίζοντας έτσι και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των εννέα νέων αεροσκαφών Α320/321neo που παραλήφθηκαν το 2023, αλλά και την ταχύτατη εξέλιξη της επένδυσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης και τη Βάση Συντήρησης Αεροσκαφών.

Στο τέλος του 2023, τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 709,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 418,8 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας, εξαιρουμένων των μισθώσεων, διαμορφώθηκε στα 220,3 εκατ. ευρώ με σημαντική μείωση από το 2022, μετά και την αποπληρωμή των δανείων που είχε λάβει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Υψηλές προσδοκίες για το 2024

Οι προσδοκίες για το 2024 είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικές, καθώς ο τουρισμός σύμφωνα με όλα τα στοιχεία θα κάνει νέο ρεκόρ σε αριθμό επισκεπτών αλλά κυρίως εισπράξεων, ενώ η Ελλάδα σταδιακά «απλώνει» την τουριστική σεζόν όσο ποτέ στο παρελθόν, με αιχμή την Αθήνα και καθ’ όλη τη διάρκεια του (έτσι κι αλλιώς ήπιου) χειμώνα, φιλοξενούσε δεκάδες χιλιάδες τουρίστες.

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean κ. Δημήτρης Γερογιάννης, «ξεκινάμε το 2024, με ακόμα πιο στέρεες βάσεις για την εξέλιξη και εξειδίκευση των ανθρώπων μας, προσθέτοντας διαχρονικά μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την χώρα μας και τους μετόχους μας, έχοντας πάντα φυσικά σε απόλυτη προτεραιότητα την προσπάθεια για ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών μας. Είναι γεγονός ότι το εξαιρετικό αποτέλεσμα του 2023, αποτελεί μια δύσκολη βάση σύγκρισης για το 2024, ιδιαίτερα όταν καλούμαστε να διαχειριστούμε τις προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Όμως η ανταπόκριση της ζήτησης στην προστιθέμενη νέα χωρητικότητα διαφαίνεται ενθαρρυντική».

Σημειώνεται πως ο όμιλος το 2024 προγραμματίζει να διευρύνει τη δραστηριότητά του κυρίως από τη βάση της Αθήνας, ενισχύοντας τη συχνότητα των πτήσεων σε υφιστάμενα δρομολόγια προς χώρες όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία,Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσφέροντας 7% περισσότερες θέσεις. Αντίστοιχη αύξηση της χωρητικότητας αναμένεται από τη βάση της Θεσσαλονίκης αλλά και στο σύνολο του εσωτερικού δικτύου. Συνολικά, για το 2024 η Aegean Airlines προγραμματίζει να διαθέσει 19,5 εκατ. θέσεις, από τις εφτά βάσεις της, καλύπτοντας 47 χώρες με 249 δρομ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας