Μενού Ροή
Τα 50 ευρώ της Mytilineos και το μπαράζ αγοράς ιδίων μετοχών από τους μεγάλους της ενέργειας

Πολύ έντονη δραστηριότητα στη διαδικασία αγοράς ιδίων μετοχών έχουν αρκετοί μεγάλοι εισηγμένοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, εφαρμόζοντας με συνέπεια αυτή την τακτική που σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα φέρνει σημαντικά οφέλη, σε πολλά επίπεδα. Ακολουθώντας το παράδειγμα πολυεθνικών στα αμερικανικά (κυρίως) αλλά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αρκετές ελληνικές εισηγμένες – όχι μόνο του ενεργειακού τομέα - επιδίδονται σ’ ένα συνεπές πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, διαδικασία η οποία, εκτός των άλλων, σηματοδοτεί και την πίστη των διοικήσεων στις προοπτικές των εταιρειών τους.

Η επαναγορά ιδίων μετοχών αποτελεί μια τακτική που ακολουθείται κατά κόρον στη… Μέκκα των επενδύσεων, τις ΗΠΑ, καθώς το ελαστικό θεσμικό πλαίσιο και η ευελιξία στη μέθοδο των επαναγορών, ευνοεί τη διαδικασία. Στην Ευρώπη αυτή η τακτική είναι λιγότερο μαζική, λόγω των αυστηρότερων θεσμικών πλαισίων στις Κεφαλαιαγορές.

Στην Ελλάδα, υπάρχει ως πρακτική εδώ και πολλά χρόνια, όμως πολλές εισηγμένες δεν είναι εξοικειωμένες με τη διαδικασία, οπότε επιλέγουν πιο προσφιλείς μεθόδους «γυρίσματος» ωφέλειας στους επενδυτές, όπως το μέρισμα ή η επιστροφή κεφαλαίου.

Τα οφέλη

Η πολιτική αγοράς ιδίων μετοχών από τις εισηγμένες, έχει τόσο ουσιαστική, όσο και σημειολογική στόχευση. Αποφέρει σημαντικά οφέλη στους μετόχους, όταν γίνεται με σύνεση και σωστό timing, παρέχει πολλές δυνατότητες ευελιξίας για επιστροφές κεφαλαίων, ενώ συνάμα δίνει ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εταιρείας. Σηματοδοτεί δηλαδή την πεποίθηση των διοικούντων πως η τρέχουσα αξία υπολείπεται σημαντικά της πραγματικής αξίας της μετοχής. Τακτική που αποκτά μεγαλύτερη επικοινωνιακή βαρύτητα, όταν αυτά τα προγράμματα συνοδεύονται και από αγορές μετοχών από τα ίδια τα μέλη της διοίκησης.

Συνάμα, αυτή η τακτική βοηθάει στην αύξηση της εμπορευσιμότητα της μετοχής και τη βάζει περισσότερο στο «παιχνίδι» της χρηματιστηριακής διαδικασίας. Επίσης, μέσω της αγοράς ιδίων μετοχών, οι εισηγμένες αποκτούν επιλογές οι οποίες αποβαίνουν σε όφελος τόσο των μετοχών μειοψηφίας, όσο και των βασικών μετόχων. Μπορούν δηλαδή να αυξήσουν την διασπορά των ελεύθερων μετοχών με συμμετοχή ξένων ή Ελλήνων θεσμικών επενδυτών και να εγγράψουν έκτακτα κέρδη.

Τα πακέτα σε ξένους

Εταιρείες όπως ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Mytilineos έχουν χρησιμοποιήσει πακέτα μετοχών που προήλθαν από αγορά ιδίων μετοχών διευρύνοντας το μετοχικό τους κεφάλαιο με ξένους επενδυτές. Θυμίζουμε πως τον περασμένο Ιανουάριο ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, διέθεσε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές μέσω placement 6 εκατ. μετοχές, ήτοι 5,8% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι 79,2 εκατ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων είχε προέλθει από αγορές ιδίων μετοχών σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Πριν από περίπου δυο χρόνια, η Mytilineos προχώρησε σε ιδιωτική τοποθέτηση των ιδίων μετοχών 4,5 εκατ. μετοχών αποκομίζοντας συνολικά 76,5 εκατ. ευρώ, ενώ όπως είναι γνωστό έχει διαθέσει δωρεάν τις ίδιες μετοχές ( 0,16 % ) στα στελέχη της, θεσπίζοντας ειδικό πρόγραμμα ανταμοιβής των ανώτερων στελεχών. Σε ιδιωτική τοποθέτηση έχει προβεί προ ενάμιση περίπου ετών και η Τέρνα Ενεργειακή από μετοχές που απέκτησε μέσω της τακτικής αγοράς ιδίων μετοχών.

Ποιες εταιρείες είναι οι πιο δραστήριες

ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και Motor Oil είναι οι πιο δραστήριες εταιρείες ενέργειας που προχωρούν με συνέπεια στην τακτική της αγοράς ιδίων μετοχών.

Mytilineos: Στα πρότυπα του εξωτερικού

Η Mytilineos που είναι μακράν ο όμιλος που χρησιμοποιεί την τακτική της αγοράς ιδίων μετοχών περισσότερο από κάθε άλλον ενεργειακό όμιλο της ελληνικής αγοράς και μαζί με τον ΟΤΕ είναι οι δύο πιο… ώριμες στον τομέα αυτό εταιρείες, έχοντας συνεπέστατο και διαχρονικό πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανόδου της μετοχής, ο όμιλος έχει κάνει κατ’ επανάληψη γενικές συνελεύσεις ώστε να ανεβάσει το όριο που θα γίνεται η αγορά ιδίων μετοχών, καθώς μετά τα 40 ευρώ που είχαν τεθεί πέρυσι, χθες, σε νέα γενική συνέλευση το πλαφόν ανέβηκε στα 50 ευρώ! Πρόκειται για το υψηλότερο όριο από κάθε άλλη μετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου, που δείχνει και το momentum αλλά και το εκτόπισμα του συγκεκριμένου ομίλου.

Όπως τονίστηκε, οι νέες αγορές, μέχρι συμπληρώσεως του 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, θα πραγματοποιούνται εντός εύρους τιμών που θα κυμαίνεται μεταξύ 0,97 ευρώ (κατώτατη τιμή) έως 50 ευρώ (ανώτατη τιμή) ανά μετοχή.

Η ΜΥΤΙΛ στις 22 Μαρτίου 2024 απέκτησε 10 χιλ. ίδιες μετοχές, με μέση σταθμισμένη τιμή κτήσης 36,2517 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 362.517 ευρώ, ενώ οι αγορές έγιναν μέσω της Euroxx Χρηματιστηριακή. Μετά από αυτές τις αγορές, η εταιρεία κατέχει συνολικά 4.866.195 ίδιες μετοχές, ποσοστό 3,4055% του συνόλου των μετοχών της.

To bayback της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, ήτοι από το Σεπτέμβριο του 2022, έχει ξεκινήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών (bayback) της ιστορίας της, διαδικασία που έβαλε αναχώματα και προσέδωσε σταθερότητα στη μετοχή, ασχέτως ευρύτερου κλίματος.

Η Επιχείρηση μπορεί να αγοράσει μετοχές που αντιστοιχούν μέχρι το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της, μετά την αφαίρεση των 1.856.000 ιδίων μετοχών που έχουν ήδη αποκτηθεί από προηγούμενο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, δηλαδή μέχρι και 36.344.000 μετοχές.

Οι μετοχές αποκτούνται σε τιμή μεταξύ 2,48 ευρώ κατ' ελάχιστον η οποία ισούται με την ονομαστική αξία της μετοχής, και 17 ευρώ, κατά το μέγιστο. Το πρόγραμμα επαναγοράς χρηματοδοτείται από ταμιακά διαθέσιμα της εταιρείας.

Όπως γνωστοποίησε προ λίγων ημερών η ΔΕΗ, κατέχει συνολικά 19.672.458 μετοχές εκδόσεώς της, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,1499% του μετοχικού κεφαλαίου της. Η Επιχείρηση, από τις 14 έως τις 20 Μαρτίου 2024 αγόρασε μέσω του Χ.Α. συνολικά 154.500 ίδιες μετοχές.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται αποκλειστικά από τις ελεύθερες ταμειακές ροές της επιχείρησης, εξαιρουμένων ρητά των κεφαλαίων της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Το μεγάλο pool των μετοχών αυτών δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση στο μέλλον να τις αξιοποιήσει για κάθε νόμιμο σκοπό, όπως η διαγραφή τους, ή η διάθεση stock options σε στελέχη και προσωπικό.

ΓΕΚ Τέρνα – Σε δέκα θεσμικούς το 5,8% έναντι 80 εκατ.

Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, όπως προαναφέρθηκε, τον περασμένο Ιανουάριο επιχείρησε placement 5 εκατ. μετοχών, ήτοι 4,83% του μετοχικού κεφαλαίου, όμως λόγω της μεγάλης ζήτησης, τελικώς δόθηκαν 6 εκατ. μετοχές, ήτοι το 5,8% του μετοχικού κεφαλαίου, έναντι 79,2 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές δόθηκαν σε δέκα ισχυρούς ξένους θεσμικούς, από Ευρώπη και ΗΠΑ, αυξάνοντας το ποσοστό των διεθνών θεσμικών οι οποίοι πλέον ελέγχουν ποσοστό άνω του 25%.

Η τιμή που δόθηκαν οι μετοχές ήταν τα 13,20 ευρώ, ήτοι πάνω από τη μέση τιμή των δώδεκα μηνών που ήταν στα 12,90 ευρώ, ενώ το μέσο κόστος κτήσης του συνόλου των ιδίων μετοχών της εταιρείας ήταν 7,30 ευρώ ανά μετοχή, που σημαίνει ότι αποκόμισε πολύ μεγάλες υπεραξίες.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα πως κατόπιν της ακύρωσης 6 εκατ. ιδίων μετοχών της, πλέον κατέχει άμεσα και έμμεσα 4.295.406 ίδιες μετοχές ήτοι ποσοστό 4,15% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

Motor Oil – Ανέβασε στα 31 ευρώ το όριο

Αν και το τελευταίο διάστημα έχει περιορίσει μερικώς τις αγορές ιδίων μετοχών, η Motor Oil διατηρεί γενικά συνεπές πρόγραμμα τέτοιας διαδικασίας, έχοντας μάλιστα και σημαντικές υπεραξίες. Πλέον, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα, ο συνολικός αριθμός ιδίων μετοχών που κατέχει η εταιρεία ανέρχεται σε 2.667.418 που αντιστοιχεί σε ποσοστό 2,41% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η μέση τιμή κτήσης των ιδίων μετοχών ανέρχεται σε 18,629 ανά μετοχή, ενώ στο ταμπλό πλέον βρίσκεται στα 27,24 ευρώ. Που σημαίνει ότι καταγράφει υπεραξίες περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Οκτώβριο η εταιρεία εγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση, για να ανεβάζει το… πλαφόν και το ανώτερο όριο που θα κάνει τις αγορές ιδίων μετοχών, καθώς το προηγούμενο που ήταν στα 23 ευρώ, ξεπεράστηκε. Καθώς εντός του 2023 η μετοχή πολλές φορές ξεπέρασε τα 23 ευρώ, η διοίκηση αποφάσισε να λήξει πρόωρα το πρόγραμμα αγοράς ιδίων, θεσπίζοντας καινούριο με ανώτατη τιμή αγοράς τα 31 ευρώ. Έτσι λοιπόν, από τις 25 Οκτωβρίου 2023 έως 30 Μαΐου 2025, υπάρχει νέο πρόγραμμα, με μέγιστο αριθμό προς αγορά τα 5 εκατ. τεμάχια, με κατώτατη τιμή αγοράς τα 8 ευρώ και ανώτατη τα 31 ευρώ.

Τιτάν

Η Titan Cement International SA ανακοίνωσε πως την περίοδο από 18 Μαρτίου 2024 έως και 22 Μαρτίου 2024 αγόρασε συνολικά 13.611 ίδιες μετοχές της στο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά από αυτές τις συναλλαγές, η Titan Cement International SA διαθέτει (άμεσα ή έμμεσα μέσω της θυγατρικής της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ) 4.062.340 μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε 5,19% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας