Μενού Ροή
Η Saudi Aramco αποκτά μερίδιο 10% σε κινεζική εταιρεία πετροχημικών

Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco προχωρά σε σχέδια για την ενίσχυση της παρουσίας του στην πιο σημαντική εξαγωγική αγορά, την Κίνα, με συζητήσεις για την αγορά μειοψηφικού μεριδίου σε κινεζική πετροχημική εταιρεία.

Η Aramco έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Hengli Group Co., Ltd. σχετικά με την πιθανή απόκτηση μεριδίου 10% της Hengli Petrochemical Co., με την επιφύλαξη της δέουσας επιμέλειας και των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων, ανέφερε η σαουδαραβική εταιρεία σε δήλωση  τη  Δευτέρα.

Η Hengli Petrochemical International Pte. Ltd και η Aramco υπέγραψαν τη Δευτέρα ένα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) σχετικά με την προτεινόμενη συναλλαγή, η οποία «ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της Aramco να επεκτείνει την παρουσία της  σε βασικές αγορές υψηλής αξίας, να προωθήσει το πρόγραμμα υγρών προς χημικά προϊόντα και να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα συμφωνίες προμήθειας αργού πετρελαίου», δήλωσε ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός.

Η Hengli Petrochemical διαθέτει επί του παρόντος και λειτουργεί ένα διυλιστήριο 400.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) και ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα χημικών στην επαρχία Liaoning στην Κίνα, καθώς και πολλά εργοστάσια και εγκαταστάσεις παραγωγής στις επαρχίες Jiangsu και Guangdong.

«Συνεχίζουμε να διερευνούμε νέες ευκαιρίες σε σημαντικές αγορές, καθώς επιδιώκουμε να προχωρήσουμε στη στρατηγική υγρών προς χημικά προϊόντα», δήλωσε ο Mohammed Al Qahtani, Πρόεδρος της Aramco Downstream.

«Ανυπομονούμε να δημιουργήσουμε νέες συνεργασίες και είμαστε ενθουσιασμένοι με την προοπτική να επεκτείνουμε την παρουσία μας στη σημαντική κινεζική αγορά».

Αυτή η συμφωνία δεν θα είναι η πρώτη συναλλαγή στον τομέα των πετροχημικών για την Aramco στην Κίνα.

Πέρυσι, η Saudi Aramco ολοκλήρωσε  την αγορά μεριδίου 10%  της Rongsheng Petrochemical για το ποσό των 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγαντας συνεχίζει να επεκτείνει το αποτύπωμά του σε μια από τις βασικές εξαγωγικές αγορές του.    

Νωρίτερα το 2023, η Aramco ανακοίνωσε  δύο μεγάλες συμφωνίες διυλιστηρίων και πετροχημικών  στην Κίνα, οι οποίες όχι μόνο δίνουν στη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο μερίδιο της κινεζικής αγοράς, αλλά και μια επιπλέον έξοδο για εξαγωγή 690.000 bpd σαουδαραβικού αργού στην Κίνα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας