Μενού Ροή
siamisiis
HelleniQ Energy: Με… ρήτρα κερδών θα προχωράει ο πράσινος μετασχηματισμός

«Θα ολοκληρώσουμε τα (σ.σ. πράσινα) έργα που κατασκευάζουμε και στη συνέχεια θα περιμένουμε λίγο να δούμε πού πάνε τα πράγματα γιατί είμαστε εταιρεία και έχουμε υποχρεώσεις προς τους μετόχους μας. Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μονόδρομο και θα υλοποιηθεί σε 10, 20 ή 30 χρόνια. Όμως, αυτό που έχει τεθεί σε αμφισβήτηση είναι το πόσο ρεαλιστικό είναι το πλάνο. Δεν μπορούμε να πάμε με ένα διακόπτη στις ανανεώσιμες πηγές».

Με αυτές τις ιδιαίτερης σημασίας φράσεις, έδωσε, μεταξύ άλλων, το στίγμα του management που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα από τον όμιλο HelleniQ Energy ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Με λίγα λόγια, ο επικεφαλής της HelleniQ Energy βάζει… φρένο στην ταχύτητα της πράσινης στροφής, καθώς πλέον κάθε αλλαγή θα πρέπει να γίνεται με έλεγχο, λελογισμένα, να μη διαταράσσει τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου που είναι εισηγμένος και πρέπει να «λογοδοτεί» στους μετόχους του.

Ο κ. Σιάμισης έκανε λόγο για ανάγκη ρεαλισμού στην ενεργειακή μετάβαση και στην διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, τονίζοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις έδειξαν ότι το δίκτυο ηλεκτρισμού δεν είναι ακόμα έτοιμο για να λειτουργήσει στηριζόμενο αποκλειστικά στις «πράσινες» μονάδες.

Επίσης αποκάλυψε πως οι περικοπές παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ τον Μάρτιο «στις λίγες επενδύσεις που έχουν γίνει» (σ.σ. καθώς αυτή τη στιγμή η δυνατότητα για περικοπές υφίσταται τεχνικά κατά κύριο λόγο για τους σταθμούς που είναι συνδεδεμένοι στο Σύστημα της Υψηλής Τάσης) φτάνουν το 25-30%. Ο κ. Σιάμισιης άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι μέχρι να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, ο όμιλος HelleniQ Energy θα επανεξετάσει το χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που διαθέτει στην Ελλάδα.

O διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy επισήμανε πως υπάρχουν «δύο – τρία σοβαρά προβλήματα» για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα και διευκρίνισε ότι αναφέρεται στην αδειοδότηση και την χωροθέτηση των εν λόγω έργων, τις διαδικασίες και τον τρόπο κατανομής του ηλεκτρικού χώρου «που δεν μας αφήνει εντυπωσιασμένους» καθώς και στις περικοπές που συνδέονται με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, δραστηριότητα η οποία -όπως υποστήριξε- «δεν είναι κερδοφόρα, αλλά είναι αναγκαίο κακό για να πάμε στην επόμενη φάση».

Ο κ. Σιάμισιης άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι μέχρι να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα η Helleniq Energy θα επανεξετάσει το χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που διαθέτει στην Ελλάδα. «Θα ολοκληρώσουμε τα έργα που κατασκευάζουμε και στη συνέχεια θα περιμένουμε λίγο να δούμε πού πάνε τα πράγματα γιατί είμαστε εταιρεία και έχουμε υποχρεώσεις προς τους μετόχους μας».

Οι στόχοι

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ στα 2 GW έως τα 2025 και αυτή τη στιγμή διαθέτει έργα σε λειτουργία στην Ελλάδα 356 ΜW (τέλος 2023), έργα υπό κατασκευή 260 MW και έργα ready to build που συσσωρεύουν ισχύ 450 MW.

Η HelleniQ Energy αποδίδει μεγάλη σημασία στην «πράσινη» επέκταση στις αγορές του εξωτερικού, όπως στη Ρουμανία που είναι αγορά προτεραιότητες και παραδίδονται τα πρώτα έργα. «Έχουμε επιβεβαιωμένα έργα 200-250 MW που θα ολοκληρωθούν το επόμενο 12μηνο και δεξαμενή έργων 500-600 MW» και στην Κύπρο όπου ξεκίνησε η παραγωγή από ΑΠΕ και τις επόμενες ημέρες ανακοινώνεται η έναρξη και της δραστηριότητας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε ο κ. Σιάμισιης.

Υπέρ της αύξησης του free float

Ερωτώμενος εάν επίκειται και νέο placement των μετοχών της εισηγμένης, o κ. Σιάμισιης τόνισε ότι είναι απόφαση των δυο βασικών μετόχων (Paneuropean και ΤΑΙΠΕΔ). Παράλληλα όμως, τόνισε με νόημα πως το πρόσφατο placement του 11% της εταιρείας «έδειξε πανηγυρικά την αξία του free float» και ότι σε μια εισηγμένη εταιρεία η πορεία της μετοχής εξαρτάται και από το πόσο διαθέσιμη είναι, συμπληρώνοντας πως καθώς η Helleniq Energy έχει μπροστά της εμβληματικές επενδύσεις αξίας δισ. Ευρώ, απαιτείται πρόσβαση σε μια ευρύτερη δεξαμενή για να μπορεί να τις χρηματοδοτήσει.

Σε 12 έως 18 μήνες θα ξέρουμε αν θα γίνει γεώτρηση για υδρογονάνθρακες

Μιλώντας για τη γεώτρηση για τους υδρογονάνθρακες στις περιοχές που δραστηριοποιείται ο όμιλος, του Ιονίου και στη θαλάσσια περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου, ο κ. Σιάμισιης έβαλε επίσης φρένο στην υπέρμετρη αισιοδοξία για γρήγορα αποτελέσματα, δίνοντας το στίγμα και τη σωστή διάσταση των πραγμάτων, δεδομένων των αντικειμενικών δυσκολιών που πρέπει να ξεπεραστούν για να ευοδώσει και να «καρποφορήσει» ένα τέτοιο κολοσσιαίο εγχείρημα.

«Ακούγονται πάρα πολλά για γεωπολιτικούς, πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους. Αυτή τη στιγμή έχουμε ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες και προσπαθούμε να τις κατανοήσουμε. Στις περιοχές που εμπλεκόμαστε, είμαστε 12 έως 18 μήνες μακριά από την επόμενη φάση που είναι η λήψη απόφασης για γεώτρηση και αυτή απέχει κάποιους μήνες ακόμα από την απόφαση για εκμετάλλευση. Ό,τι ακούγεται πρέπει να το βάλουμε σε πιο συντηρητικό πλαίσιο», τόνισε ο κ. Σιάμισιης,

Κατόπιν, «εφόσον τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά - το επόμενο βήμα που είναι η απόφαση για εμπορική εκμετάλλευση απέχει τουλάχιστον κάποιους μήνες από τη γεώτρηση. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες είναι διαδικασία που έχει μακρύ χρονικό ορίζοντα, απαιτείται υπομονή και να διατηρούμε χαμηλούς τόνους».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας