Μενού Ροή
Το ΤΑΙΠΕΔ και όχι το Υπερταμειο για το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας από την Helleniq Energy και η λύση των μερισμάτων

Οι διαμάχες της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη Gazprom και την ELFE θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τι θα συμβεί με το 35% της εταιρείας που κατέχει η HELLENiQ ENERGY, η εκτελεστική διοίκηση της οποίας δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να πουλήσει τις μετοχές της.

Τις τελευταίες ημέρες έχει επανέλθει το σενάριο εξαγοράς του 35% από το Δημόσιο και ειδικότερα από το ΤΑΙΠΕΔ, που αποτελεί τον βασικό μέτοχο της ΔΕΠΑ Εμπορίας με 65%, ή από τη μητρική του εταιρεία το Υπερταμείο.

Ωστόσο, πηγές της αγοράς ενέργειας τονίζουν ότι η απόκτηση του ποσοστού της HELLENiQ ENERGY από το Δημόσιο είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση, δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας λόγω των εκκρεμών υποθέσεων που έχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Προσθέτουν, επίσης, ότι αν και υπάρχει επί της αρχής συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και HELLENiQ ENERGY για την εξαγορά του ποσοστού της τελευταίας θα πρέπει να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια για να συμβεί αυτό. Οι ίδιες πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο συμμετοχής του Υπερταμείου σε οποιαδήποτε συναλλαγή επισημαίνοντας ότι αυτό δεν έχει εξεταστεί, τουλάχιστον έως τώρα.

Το μεγαλύτερο αγκάθι σε μια δυνητική συναλλαγή είναι η διαφωνία της εταιρείας με τον ρωσικό όμιλο Gazprom, η οποία θα επιλυθεί από το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης (SCC) καθώς οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Η Gazprom διεκδικεί από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2022 – 2023 μέσω της ρήτρας take or pay που υπάρχει στη σύμβαση των δύο εταιρειών, η οποία προβλέπει ότι η ελληνική επιχείρηση οφείλει να αποζημιώνει τη ρωσική για τις ποσότητες φυσικού αερίου που δεν παραλαμβάνει.

Η ΔΕΠΑ από την πλευρά της επικαλείται τις διατάξεις της σύμβασης που λήγει το 2026, σύμφωνα με τις οποίες η Gazprom οφείλει να προμηθεύει την ελληνική εταιρεία με φυσικό αέριο σε ανταγωνιστική τιμή, σε διαφορετική περίπτωση οι δύο πλευρές μπορούν να επαναδιαπραγματευθούν το αντίτιμο.

Τον λόγο πλέον έχει το SCC το οποίο αναμένεται να εξετάσει την υπόθεση και να εκδώσει την απόφασή του σε περίπου ένα έτος από τώρα.

Το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο της ΔΕΠΑ Εμπορίας αφορά στην πολυετή διαμάχη με την ELFE (πρώην βιομηχανία λιπασμάτων Καβάλας) σχετικά με χρέη ύψους 71,5 εκατ. ευρώ της τελευταίας που αφορούν σε τιμολογήσεις φυσικού αερίου κατά την περίοδο 2010 – 2015.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΣτΕ παρέπεμψε την υπόθεση πίσω στο Εφετείο Αθηνών το οποίο είχε δικαιώσει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στις 17 Φεβρουαρίου 2022, έπειτα από αίτηση αναίρεσης της ELFE.

Οι δύο αυτές υποθέσεις αποτελούν μεγάλα εμπόδια στην απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας από το Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει αρνητικά την εξαγορά του 35% της εταιρείας που κατέχει τώρα η HELLENiQ ENERGY.

Άγνωστό είναι, επίσης, πως θα εξασφαλίσει το Δημόσιο τα περίπου 200 εκατ. ευρώ που θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, καθώς αυτή είναι η αποτίμηση του ομίλου HELLENiQ ENERGY του ποσοστού που κατέχει στην εταιρεία.

Στο πρόσφατο παρελθόν εξετάστηκε να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο τίμημα ή μέρος αυτού από τα μερίσματα που εισπράττει το ΤΑΙΠΕΔ από τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο διαφόρων εταιρειών, δεδομένου ότι τα μερίσματα που αποδίδονται στο Ταμείο και αφορούν στη χρήση της ίδιας χρονιάς δεν καταλήγουν στο χρέος αλλά στον προϋπολογισμό.

Πάντως και αυτό το ενδεχόμενο έχει δυσκολίες καθώς το ΤΑΙΠΕΔ συμμετέχει, μεταξύ άλλων, με 31,2% στο μετοχικό κεφάλαιο της HELLENiQ ENERGY η οποία θα είναι η πωλήτρια εταιρεία εφόσον η πώληση του 35% στο Δημόσιο προχωρήσει. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας