Σε περισσότερους επιχειρηματικούς τομείς θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί η Cyta, μετά τη χθεσινή ομόφωνη έγκριση από τη Βουλή της Κύπρου του νομοσχεδίου με το οποίο αυξάνονται οι αρμοδιότητες του οργανισμού.
Ωστόσο, το τελικό κείμενο που ενέκρινε η Βουλή περιορίζει τις νέες δραστηριότητες στις οποίες θα μπορεί να εμπλακεί η Cyta, σε σχέση με εκείνες που της παραχωρούσε το νομοσχέδιο όπως είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της Βουλής «επιπρόσθετα από τα καθήκοντά της, η Αρχή (Cyta) δύναται να διεξάγει είτε μόνη της, είτε μέσω άλλων προσώπων, όλες τις άλλες εργασίες ή δραστηριότητες, ως ήθελε φανεί στην Αρχή αναγκαίο και επωφελές για αυτή να διεξάγει, προς εκμετάλλευση των περιουσιακών της στοιχείων, των κεφαλαίων, των τεχνικών ή εμπορικών της δυνατοτήτων, των εγκαταστάσεων, των υπηρεσιών ή της τεχνογνωσίας της και η δυνατότητα αυτή ασκείται με απόφαση της Αρχής, για εργασίες ή δραστηριότητες που σχετίζονται με τους κλάδους τηλεπικοινωνιών, μέσων επικοινωνίας, τεχνολογίας των πληροφοριών, καθώς και άλλους παρεμφερείς κλάδους τεχνολογίας».
Από το νομοσχέδιο αφαιρέθηκε από τη Βουλή πρόνοια με την οποία η Cyta θα μπορούσε, με έγκριση του Υπουργού Οικονομικών, να δραστηριοποιηθεί σε οποιεσδήποτε άλλες εργασίες ή δραστηριότητες πέραν των καθοριζόμενων που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες, τα μέσα επικοινωνίας, την τεχνολογία των πληροφοριών και άλλους τομείς της τεχνολογίας. Η συγκεκριμένη πτυχή θα εξεταστεί με την επανέναρξη των εργασίων της Βουλής μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Το ΑΚΕΛ και τα συγκυβερνώντα κόμματα επιθυμούσαν να μην αφαιρεθεί η συγκεκριμένη πρόνοια από το νομοσχέδιο, από την άλλη ΔΗΣΥ και Οικολόγοι ζητούσαν περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η θέση του Οδυσσέα
Επιφυλάξεις για την επίμαχη πρόνοια (που προέβλεπε έγκριση πρόσθετων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Cyta αλλά με έγκριση του υπουργού Οικονομικών και η η οποία τελικά αφαιρέθηκε) εξέφρασε κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος υπέδειξε πως η Cyta δεν μπορεί να μπαίνει σε επιχειρηματικούς τομείς που είναι εκτός των δραστηριοτήτων της, επειδή βολεύεται η Κυβέρνηση. Όπως είπε, αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να λαμβάνονται με απλή απόφαση ενός υπουργού. Μάλιστα, ο κ. Μιχαηλίδης, πρότεινε στη Βουλή οι αποφάσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα να περνούν από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Την ίδια ώρα, επικαλέστηκε συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Ελέγχου κατά την οποία , σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, εκπρόσωποι της Αρχής είχαν διερωτηθεί γιατί η Cyta να μην μπει στον τομέα της ενέργειας, επισημαίνοντας πως η Αρχή δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστής της ΑΗΚ.
Η απάντηση της Cyta
Άμεση ήταν απάντηση της προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta, Μαρία Τσιάκκα, η οποία ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει σύγκλιση τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η Cyta δεν έχει πλάνα να πουλά ηλεκτρική ενέργεια, επισημαίνοντας πως εάν τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά είναι για να ικανοποιήσει ο οργανισμός τις δικές του ανάγκες.
Σύμφωνα με την κ. Τσιάκκα, εάν σε βάθος χρόνου το Υπουργείο καλέσει τη Cyta να μπει στην αγορά του ηλεκτρισμού, θα μελετήσουν το θέμα. Από την πλευρά του, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta Ανδρέας Νεοκλέους σημείωσε πως η Αρχή στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ανταγωνίζεται ιδιωτικές εταιρείες. Τόνισε πως παγκόσμια τέτοιες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς. Σε σχέση με το επίμαχο ζήτημα που αφορούσε την έγκριση από τον υπουργό της διείσδυσης της ΑΗΚ σε άλλους τομείς, είπε πως δεν έχει ένταση τα συγκεκριμένα θέματα να περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, για να εγκρίνονται και από τη Βουλή.
Γίνεται έλεγχος λέει το ΥΠΟΙΚ
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή δήλωσε πως το υπουργείο επιθυμεί να εγκριθεί ως έχει το νομοσχέδιο. Υποστήριξε, επίσης, πως δεν θα είναι αποκλειστικά με την έγκριση του υπουργού η δραστηριοποίηση της Αρχής σε άλλους τομείς, καθώς όλες οι δραστηριότητες της θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της Cyta. Υπήρξαν και εισηγήσεις το συγκεκριμένο ζήτημα να καθορίζεται από κανονισμούς του Υπουργικού Συμβουλίου, τους οποίους θα εγκρίνει η Βουλή.
Η πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής, σημείωσε πως ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου αποτελούσε πάγιο αίτημα του οργανισμού, καθώς το προηγούμενο πλαίσιο θεσπίστηκε πριν 70 χρόνια. Υπέδειξε, ωστόσο, πως λόγω της δικαστικής απόφασης θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος για να μπορεί ο οργανισμός να λειτουργήσει απρόσκοπτα.
ΗΑΗΚ δεν θα λάβει τώρα απόφαση για μετρητές
Παρέμβαση για το ζήτημα των έξυπνων μετρητών έκανε χθες ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Γιώργος Πέτρου, ο οποίος μιλώντας στον «Φ» δήλωσε πως η ΑΗΚ δεν έχει πρόθεση να λάβει σε αυτό το στάδιο νέα απόφαση για κατακύρωση του διαγωνισμού για τους έξυπνους μετρητές στη Cyta, καθώς η νομική συμβουλή που έλαβε αναφέρει πως ο νέος νόμος δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Είπε, επίσης, πως η ΑΗΚ έχει ενημέρωση ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα ακούσει τις ενδιαφερόμενες πλευρές για την έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου στις 23 Μαϊου. Η ΑΗΚ εκτιμά ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει εκδοθεί η τελεσίδικη απόφαση και αναλόγως θα πράξει: Αν η έφεσή της εναντίον της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου να ακυρώσει την ανάθεση του διαγωνισμού για 400,000 έξυπνους μετρητές στη Cyta επιτύχει και οδηγήσει σε ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης, τότε η ΑΗΚ θα προχωρήσει σε υπογραφή συμβολαίου με τη Cyta. Αν η έφεση απορριφθεί, θα επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό.
Πηγή: Φιλελεύθερος