Στα 22,60 ευρώ διατηρεί την τιμή στόχο της ΔΕΗ η AΧΙΑ, μετά το ισχυρό σύνολο των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου του 2024 που ανακοίνωσε, με τη σύσταση να είναι για αγορά (buy).
Όπως εξηγεί η AΧΙΑ, η ΔΕΗ δημοσίευσε EBITDA υψηλότερα σε σχέση με τις προσδοκίες της, ενώ η Διοίκηση αναθεώρησε υψηλότερα την καθοδήγηση των EBITDA για το έτος σε 1,8 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ προηγουμένως, ενώ η εταιρεία αναμένει τώρα τα καθαρά κέρδη του έτους να κυμανθούν στο ανώτερο άκρο της καθοδήγησης των 0,3-0,4 δισ. ευρώ.
Για το 1ο τρίμηνο του 24ου έτους, το προσαρμοσμένο EBITDA έφτασε τα 459 εκατ. ευρώ (+64% σε ετήσια βάση), ενισχυμένο από i) την αυξημένη λειτουργική κερδοφορία από το τμήμα διανομής (που σημείωσε αύξηση 151% σε ετήσια βάση στα EBITDA), ως αποτέλεσμα των ρυθμιστικών εγκρίσεων, μαζί με ii) το βελτιωμένο μείγμα λιανικής (τερματισμός των παλαιών συμβάσεων Υψηλής Τάσης) και iii) την κερδοφορία από την πρόσφατα αποκτηθείσα ρουμανική επιχείρηση. Τα αναφερθέντα EBITDA επηρεάστηκαν από τη ζημία από την ανατίμηση των PPA.
Στο τέλος Μαρτίου 2024, το καθαρό χρέος διαμορφώθηκε σε 3,38 δισ. ευρώ έναντι 3,2 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2023. Ο δείκτης μόχλευσης (LTM) το 1ο τρίμηνο του 24ου παρέμεινε στα επίπεδα του 4ου τριμήνου του 2023, ήτοι στο 2,0x.
Η ανοδική προσαρμογή της καθοδήγησης
Συνολικά, η ΔΕΗ παρουσίασε ένα πολύ ικανοποιητικό σύνολο τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, προκαλώντας μια ανοδική προσαρμογή της καθοδήγησης. Οι στρατηγικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς στη Ρουμανία, αρχίζουν να αποδίδουν.
Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις επιταχύνονται (τα 2/3 του στόχου δυναμικότητας ΑΠΕ 5,5 GW έως το 2026 είναι έτοιμο προς κατασκευή ή υπό κατασκευή). Η διοίκηση κοινοποίησε ξεκάθαρα τους στρατηγικούς λόγους της απόφασής της να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης ΑΠΕ πέρα από τις τρέχουσες αγορές (Ελλάδα και Ρουμανία) σε άλλες χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα στην Ιταλία.
Πέρα από την ενέργεια, προχωρούν και άλλες πρωτοβουλίες. Αυτά περιλαμβάνουν i) τον στόχο για 1,7 εκατ. γραμμών FTTH στην Ελλάδα έως το τέλος του 2025, ii) την έναρξη της εκτέλεσης του διαδρόμου East-Med και iii) την ανακοίνωση για προσπάθειες προς το Data Center. Η ΑΧΙΑ μάλιστα σημειώνει ότι εκτός από τις σχετικές κεφαλαιουχικές δαπάνες, ο αντίκτυπος αυτών των πρωτοβουλιών δεν ενσωματώνεται στις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις της για τη ΔΕΗ.
Τέλος, επισημαίνουμε την απόφαση της διοίκησης να επιδιώξει να ανανεώσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της σε ποσοστό έως και 10% του μετοχικού κεφαλαίου (επί του παρόντος στο 5,6%) με την πρόθεση (δεν έχει εγκριθεί ακόμη) να χρησιμοποιήσει περίπου το 1/3 του πιθανού 10% των ιδίων μετοχών για μελλοντικές πιθανές εξαγορές.
Πηγή: ot.gr