Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η έως προ λίγων ετών πιο... αρτηριοσκληρωτική, δυσκίνητη και με νοοτροπίες βαθιού κράτους σε όλη τη διάρθρωση και λειτουργία της εταιρεία, τα τελευταία χρόνια έχει
αλλάξει εντελώς κουλτούρα και νοοτροπία, μετατρεπόμενη σε έναν οργανισμό που εξελίσσεται επιτυχημένα μέσα στο σύγχρονο και ιδιαίτερα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον, ειδικά στον κλάδο της
ενέργειας.
Ο λόγος για τη ΔΕΗ που την ώρα που είναι υποχρεωμένη να μειώσει τη δεσπόζουσα θέση της στην Ελλάδα «διώχνοντας» στην ουσία πελάτες και μερίδια, αλλά και την ώρα που είναι υποχρεωμένη να φύγει από τις... εύκολες λύσεις παραγωγής ενέργειας όπως ήταν ο λιγνίτης που τη συντρόφευε για δεκαετίες, την ίδια ώρα πετυχαίνει βελτίωση μεγεθών, άνοιγμα σε νέες αγορές, πρασίνισμα του ενεργειακού της μείγματος και εμπλουτισμό υπηρεσιών.
Τα χθεσινά αποτελέσματα 1ου τριμήνου δίνουν καλό στίγμα για τη μετεξέλιξη της ΔΕΗ σε έναν πολυσχιδή όμιλο διεθνών προδιαγραφών, καθώς η διοίκηση πέτυχε τη διατήρηση της κερδοφορίας και των περιθωρίων σε υψηλά επίπεδα παρά τις σημαντικές αλλαγές στο μείγμα των εσόδων, τόσο ποιοτικά όσο και γεωγραφικά.
Όπως ανακοίνωσε χθες μιλώντας στους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης, η ΔΕΗ ψάχνει επενδύσεις σε υπηρεσίες Data Centers σε συνεργασία με άλλους εταίρους, ενώ μετατρέπεται σταδιακά σε έναν όμιλο που θα «παντρεύει» τις υπηρεσίες ενέργειας, τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών.
Την ίδια ώρα, συνεχίζει το μεγάλο επενδυτικό της πρόγραμμα έχοντας ήδη κάνει πολύ σημαντικές στρατηγικές εξαγορές την τελευταία διετία, ενώ προχώρησε σε αναβάθμιση της εκτίμησης για τα EBITDA του 2024 από 1,7 δισ. ευρώ στα 1,8 δισ. ευρώ.
Η ΔΕΗ υλοποιεί φέτος επενδύσεις αξίας 420 εκατ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ και Διανομής που θα την καταστήσουν περισσότερο «πράσινη», με πιο σύγχρονα δίκτυα, απλωμένη ήδη σε πέντε χώρες, με καλύτερη διασπορά και περισσότερες επιλογές.
Στόχος, όπως είπε ο κ. Στάσσης, είναι η ΔΕΗ θα γίνει ο ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών, φροντίζοντας όμως παράλληλα να έχει υγιή χρηματοοικονομική θέση. Όπως ελέχθη, η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ ανήλθε σε 4,7GW στο τέλος Μαρτίου 2024, με τα έργα σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή να ανέρχονται σε 2,8GW, που αντιστοιχεί περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026.
Στις τηλεπικοινωνίες η ανάπτυξη του Fiber-to-the-home, προχωράει έχοντας φτάσει σε 185.000 σπίτια στην Αττική στο τέλος Μαρτίου 2024. Στόχος είναι το δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025. Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, μέσω της ΔΕΗ blue, η εταιρεία κατέχει ηγετικό μερίδιο αγοράς 35% στα δημόσια σημεία φόρτισης στην Ελλάδα, έχοντας 2.090 σημεία στο τέλος του α’ τριμήνου του 2024, αύξηση κατά 44% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Στη Ρουμανία, η ΔΕΗ προχωρά στην ανάπτυξη των σημείων φόρτισης έχοντας φτάσει τα 400 σημεία έναντι 292.
Όπως έδειξαν τα χθεσινά αποτελέσματα 1ου τριμήνου, τα επαναλαμβανόμενα EBITDA ανήλθαν στα 459
εκατ. ευρώ (+64%), ενώ ανάλογη πορεία είχαν και τα καθαρά κέρδη.
Αλλαγή μείγματος
Η ΔΕΗ έχει καταφέρει να αλλάξει επιτυχημένα και προς τη στόχευση του 2030 το ενεργειακό της μείγμα, καθώς ενώ το περυσινό πρώτο τρίμηνο ο λιγνίτης ήταν κυρίαρχος με 34% και ακολουθούσαν το φυσικό αέριο με 28%, οι ΑΠΕ με 23% και το πετρέλαιο με 16%, το πρώτο φετινό τρίμηνο η κατάσταση έχει αντιστραφεί. Οι ΑΠΕ πλέον παράγουν το 34% της συνολικής ενέργειας της ΔΕΗ και ακολουθούν φυσικό αέριο (29%), λιγνίτης (23%), πετρέλαιο (15%).
Αγορά ιδίων μετοχών έως 10%
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, η επόμενη Γενική Συνέλευση θα ανανεώσει την απόφαση για επαναγορά μετοχών με στόχο οι ίδιες μετοχές που σήμερα είναι το 5,6% του μετοχικού κεφαλαίου να φτάσουν το 10%. Εξ αυτών, το 1/3 θα διατεθεί για υλοποίηση στρατηγικών συνεργασιών, το 1/3 σε stock option σε στελέχη και προσωπικό, ενώ το 1/3 θα διαγραφεί, αυξάνοντας την αξία της μετοχής.
Τα αποτελέσματα
Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι παρά την απώλεια μεγάλων πελατών από την υψηλή τάση, λόγω της λήξης των σταθερών τιμολογίων, κατάφερε να αυξήσει τα EBITDA (σε προσαρμοσμένη βάση) κατά 64% και αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη.
Η διοίκηση τριπλασίασε τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, ένδειξη ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης του ισολογισμού, ενώ έχει αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις, με στόχο να εντείνει τη δυναμική εσωτερικής εξισορρόπησης, τόσο σε επίπεδο παραγωγής ενέργειας, όπου κινείται στην κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης, όσο και για τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κυκλικότητας.
Σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, η ΔΕΗ επωφελήθηκε από τη μειωμένη ζήτηση και την αύξηση της αποδοτικότητας επί της εγκατεστημένης ισχύος, καθώς και από την υποχώρηση των τιμών, καθώς μείωσε στο ήμισυ τις αγορές ρεύματος, τις δαπάνες για αγορές δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων κατά 16% και κατά 16% τις δαπάνες για αγορές υγρών καυσίμων. Από την άλλη πλευρά αύξησε σημαντικά τις δαπάνες για αμοιβές προσωπικού, τις αποσβέσεις και τις προβλέψεις.
Να σημειωθεί ότι στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δεν περιλαμβάνονται τα κόστη της εξαγοράς του Κωτσόβολου από τη Dixon’s, τα οποία θα ενσωματωθούν στο δεύτερο τρίμηνο, όπερ σημαίνει ότι μέχρι του έτους ένα σημαντικό μέρος του τζίρου θα προέρχεται από λιανικές πωλήσεις, διαφοροποιώντας ουσιωδώς το προφίλ του.