Μενού Ροή
hig
HIG: η είσοδος στην αγρoδιατροφή και το πλάνο πράσινης ενέργειας

Την επέκταση και σε νέους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας με επενδύσεις κλίμακας έχει στα “σκαριά”  η HIG Capital Advisors LLC (HIG), όπως ανέφερε ο CEO της Inventio Group της Streem Global, Κωνσταντίνος Μπήτρος, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τα επόμενα σχέδια του fund σε Ελλάδα, Μεσόγειο και Βαλκάνια. 

Όπως είπε, οι νέες κινήσεις αφορούν στην ανάπτυξη άλλων δύο νέων πλατφορμών, η μία εκ των οποίων στον τομέα της αγροδιατροφής. 

Ειδικά, όπως τόνισε απαντώντας σε ερώτηση το “μοντέλο” που ακολουθεί το σχήμα, έχοντας ένα σημαντικό επίπεδο τεχνογνωσίας (Know how) σε περιπτώσεις κατακερματισμένων αγορών, έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται με επάρκεια, ρίσκα, που ειδικά στην αγροδιατροφή, όπου θα είναι ένα από τα νέα δυο πεδία “δράσης”,  έχουν να κάνουν με τον πληθωρισμό και την κλιματική αλλαγή, σημεία που το επόμενο διάστημα θα είναι κεντρικά στην οικονομική καθημερινότητα.

Παράλληλα, βέβαια, τρέχει η περαιτέρω ανάπτυξη των δύο εν λειτουργία λειτουργικών πλατφορμών, Ella Resorts για τον κλάδο hospitality και Streem Global για τα logistics, με επενδύσεις που τρέχουν, ήδη, και φτάνουν τα 600 εκατ.. Αυτές έρχονται να προστεθούν στο 1,5  δισεκ. συντελεσμένες τοποθετήσεις της HIG στην ελληνική αγορά, ποσό, που όπως είπε ο κ. Μπήτρος, την καθιστούν “στρατηγικό επενδυτή” για την Ελλάδα, καθώς σε βάθος τριετίας το επενδεδυμένο ποσό θα ξεπερνά τα 2 δισεκ. ευρώ.

Ο τουρισμός

Σε σχέση με τον τουρισμό ο κ. Μπήτρος στάθηκε στην ενίσχυση της παρουσίας της στον ξενοδοχειακό κλάδο, με αιχμή την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό. Άλλωστε η HIG  έχει ήδη εντάξει στη λειτουργική πλατφόρμα Ella Resorts 8 ξενοδοχεία, δυναμικότητας περίπου 3.000 δωματίων, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Κρήτη και στην Αττική.

Έχοντας ήδη αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο, η αξία του οποίου εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμίσεων, το αμερικανικό fund, βάσει πλάνου, έχει δρομολογήσει για τα επόμενα 3 χρόνια επενδύσεις (CAPEX) που υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ για τα ξενοδοχεία που βρίσκονται ήδη στο portfolio της.

Τα Logistics και η πράσινη ενέργεια

Παράλληλα, η Streem Global προχωρά την ενοποίηση των εταιρειών logistics, όπως εξήγησε ο COO της Inventio, Κωστής Σιδερής, λέγοντας ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 18 μήνες μέχρι να δημιουργηθεί η ενοποιημένη οντότητα. 

Ειδικότερα, στις αρχές του έτους, ολοκληρώθηκε η συγχώνευση, υπό την Streem Global, των εταιρειών Unit Hellas, Unit Shipping, Contrade  σε συνδυασμό με τις  Unit Logistics SRL, Rohel Trans International SRL, Translink Expedition SRL στο πλαίσιο της α’ φάσης του σχεδιασμού για το 2024, με στόχο τη δημιουργία συνεργειών και οικονομίας κλίμακας. 

Εντός του γ' τριμήνου θα ακολουθήσει η συγχώνευση της Μακιός και κατόπιν της Βεϊνόγλου. “Η νομική συγχώνευση είναι πιο εύκολη διαδικασία από ότι η συγχώνευση των εταιρειών ως οντότητες. Οι Μακιός και η Βεϊνόγλου είναι εταιρείες 100 ετών επομένως έχουν μια παράδοση την οποία πρέπει να προσέξουμε. Δεν κάνουμε απότομα βήματα”, ανέφερε ο κ. Μπήτρος. 

Επόμενες ευκαιρίες για την Streem αναμένεται να αποτελέσουν οι αγορές Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας, Πολωνίας, έχοντας στόχο και την Γερμανία.  Στην Ουγγαρία η εταιρεία ίδρυσε νέο γραφείο, ενώ στην Σερβία προχώρησε φέτος στην εξαγορά του 100% της Nami. Πρόκειται για εταιρεία με τζίρο άνω των €5 εκατ. Ειδικεύεται στα logistics ψυχόμενων προϊόντων, διαθέτει άδεια τελωνειακής αποθήκης και καλύπτει τη μεταφορά φορτίων στην Σερβία και στην ευρύτερη περιοχή.  “Για εμάς έχει νόημα η επέκταση προς Βορρά με στόχο την Κεντρική Ευρώπη, δρόμο τον οποίο θα ανοίξουμε και με ενδιάμεσους σταθμούς, μέσω εξαγορών και ανοίγματος υποκαταστημάτων”, εξήγησε ο κ. Μπήτρος, συμπληρώνοντας ότι “προέχει η συγχώνευση των εταιρειών

 

“Πράσινη  σφραγίδα”

Στο μεταξύ το σχήμα δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα. Είναι ενδεικτικό ότι στο πλήρες ανακαινισμένο συγκρότημα της Ρόδου, Elissa - Elaia της ELLA Resorts καταγράφεται εξοικονόμηση 30% στην καταναλισκόμενη ενέργεια με χρήση γεωθερμίας, πάνελ αλλά και ειδικά υλικά κατασκευής. Όπως αναφέρθηκε υπάρχουν 200 σημεία όπου οι υποδομές, μέσω ειδικών δικτύων,  έχουν επαφή με το γεωθερμικό πεδίο εξασφαλίζοντας σταθερές θερμοκρασίες στους 17-18 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα την διασφάλιση ψύξης και θέρμανσης.

Παράλληλα ετοιμάζεται να επεκταθεί σε υποδομές φωτοβολταϊκών ισχύος 25 MW στο mega logistic park που κατασκευάζει η Streem Development ή Στριμ Αναπτύξεις ΑΕ, στον Ασπρόπυργο, στο παλιό εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας.

H επένδυση, ειδικότερα, αφορά ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο δυναμικότητας 25 MW μέσα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Χαλυβουργίας με σκοπό, αφού καλύψει τις ανάγκες του ομίλου που ανέρχονται στα 9 MW, να δίνει την ευκαιρία για “πράσινο ρεύμα” και στους πελάτες του logistics hub. Μάλιστα ήδη έχουν γίνει οι σχετικές κινήσεις για κατοχύρωση αδειών με βάση τα υφιστάμενα καθεστώτα net metering.

Υπενθυμίζεται ότι το hub αφορά μια επένδυση ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ για την ανέγερση αποθηκευτικών χώρων και όχι μόνο, συνολικής επιφάνειας 290.000 τετραγωνικών μέτρων.  Το συγκεκριμένο κέντρο logistics θα είναι το μοναδικό που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της προβλήτας, του τρένου και του αυτοκινήτου (βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Εθνική Οδό),  θα είναι δηλαδή το πρώτο trimodal πάρκο στην Ελλάδα, δηλαδή πάρκο αποθηκών με δυνατότητα να ενώσει και να εκμεταλλευτεί τα τρία βασικά δίκτυα μεταφορών.  Απώτερος στόχος είναι η μετατροπή του, σε κόμβο logistics, τον οποίο θα αξιοποιούν και μεγάλες ξένες εταιρείες που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.   

Επίσης να τονιστεί ότι η εταιρεία Invetio του Κώστα Μπήτρου, που είναι o διαχειριστής των κεφαλαίων της H.I.G., πρόσφατα πήρε εντολή διαχείρισης κεφαλαίων για την Ελλάδα για ακόμη 5 χρόνια, μέχρι το 2029. Συνολικά, η αμερικανική H.I.G. Capital Advisors διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 62 δισ. δολαρίων υπό την εποπτεία της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας