Μενού Ροή
Ούτε σε μια δεκαετία δεν θα καλύψει τις απώλειες της εισβολής η Gazprom

Η Gazprom είναι απίθανο να ανακτήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου που χάθηκαν ως αποτέλεσμα της ευρείας κλίμακας εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ακόμα και μετά από μια δεκαετία, επισημαίνεται σε έκθεση που αποκαλύπτουν οι FT.

Οι εξαγωγές της εταιρείας στην Ευρώπη θα είναι κατά μέσο όρο 50-75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2035, μόλις το ένα τρίτο των προπολεμικών επιπέδων, προέβλεψε η έρευνα.

Αν και η Gazprom ελπίζει ότι ένας νέος αγωγός προς την Κίνα μπορεί να βοηθήσει να αναπληρώσει τους χαμένους ευρωπαϊκούς όγκους εξαγωγών, η χωρητικότητά του θα είναι μόνο 50 bcm ετησίως και οι τιμές στην ασιατική χώρα είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι στην Ευρώπη, ανέφερε η έκθεση, ενώ η συμφωνία ολοκληρώθηκε η κατασκευή του δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

«Οι κύριες συνέπειες των κυρώσεων για την Gazprom και την ενεργειακή βιομηχανία είναι η συρρίκνωση του όγκου των εξαγωγών, οι οποίοι θα αποκατασταθούν στο επίπεδο του 2020 όχι νωρίτερα από το 2035», έγραψαν οι συντάκτες του εγγράφου.

Η έκθεση 151 σελίδων, που ανατέθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας και γράφτηκε στα τέλη του περασμένου έτους, είναι από τις πιο ειλικρινείς αναγνωρίσεις μέχρι τώρα για το πώς οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας έχουν βλάψει την Gazprom και τον ευρύτερο ρωσικό ενεργειακό τομέα.

«Είναι πολύ ζοφερό», είπε η Ελίνα Ριμπάκοβα, ανώτερη συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, αφού διάβασε την έρευνα. «Η Gazprom βρίσκεται σε αδιέξοδο και το γνωρίζουν πολύ καλά».

Η Gazprom παραγγέλνει τακτικά εξωτερική έρευνα για να τη βοηθήσει να επιχειρηματολογήσει για προνομιακή μεταχείριση και επιπλέον χρηματοδότηση από το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τον Sergei Vakulenko, ανώτερο συνεργάτη στο Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο και πρώην επικεφαλής στρατηγικής στον πετρελαϊκό βραχίονα της εταιρείας Gazprom Neft.

Το μερίδιο της Gazprom στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας θα μειωθεί καθώς το φυσικό αέριο του αγωγού, το οποίο έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από τις συνέπειες της εισβολής, χάνει μερίδια από το λιγότερο ευάλωτο υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με την έκθεση. Προσθέτει ότι η εταιρεία θα αγωνιστεί για να επιστρέψει στην ανάπτυξη χωρίς σημαντική κρατική υποστήριξη για την εξεύρεση νέων αγορών για το φυσικό της αέριο.

«Επειδή η Gazprom, η οποία δεν διαθέτει τη δική της αποδεδειγμένη τεχνολογία για την παραγωγή LNG σε μεγάλη χωρητικότητα, είναι η μόνη εταιρεία που εξάγει φυσικό αέριο μέσω αγωγών και αυτοί οι όγκοι μειώνονται, ο ρόλος της Gazprom στη βιομηχανία φυσικού αερίου αναμένεται συνεπώς να μειωθεί», έγραψαν οι συγγραφείς. .

Η έκθεση υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι κυρώσεις απέκοψαν την ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας από κρίσιμης σημασίας τεχνολογία, όπως οι στρόβιλοι που βοηθούν στη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγών, καθώς και τα ανταλλακτικά και την τεχνογνωσία που απαιτούνται για την επισκευή τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας