Μενού Ροή
NOVAL
Με τέσσερις εισηγμένες ξανά ο όμιλος Viohalco – Θετικό ντεμπούτο για τη Noval Property

Με τέσσερις εισηγμένες εταιρείες βρίσκεται ξανά μετά από χρόνια ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας, ο όμιλος Viohalco μετά το χθεσινό ντεμπούτο στο Χ.Α. της Noval Property, αποτελώντας μια μοναδική περίπτωση στη χώρα μας, καθώς καμιά άλλη επιχειρηματική οντότητα δεν κατέχει τόσες εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Θυμίζουμε πως κάποτε, όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν, o όμιλος οκτώ εισηγμένες τις Βιοχάλκο, Σωλ. Κορίνθου, Σιδενόρ, Χαλκόρ, Ελληνικά Καλώδια, Ελβάλ, ΕΤΕΜ και Fitco, ενώ είχε και ποσοστό 40% στη Σιδ. Μακεδοκίας (ΣΙΔΜΑ). Κανένας άλλος όμιλος δεν είχε φτάσει ποτέ σε εφτά εισηγμένες. Μετά όμως από αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις και συγκεντρώσεις δυνάμεων, είχαν μείνει τρεις μεγάλες εισηγμένες, η μητρική και οι Cenregy Holdings και ElvalHalcor.

Η Cenergy Holdings που αποτελεί πλέον τον ενεργειακό βραχίονα του ομίλου προήλθε από τη συγχώνευση των Σωλ. Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια, ενώ η ElvalHalcor που αποτελεί τον βραχίονα στο χώρο των μετάλλων προέκυψε από τη συνένωση των Ελβάλ και Χαλκόρ. Πρωτύτερα είχαν γίνει και άλλες απορροφήσεις και συνενώσεις, όπως η Χαλκόρ που απορρόφησε τη Fitco, η Ελβάλ είχε απορροφήσει τη Σιδενόρ κ.ο.κ.

Η Noval Property

Χθες λοιπόν έκανε το ντεμπούτο στο ελληνικό χρηματιστήριο ο βραχίονας του ομίλου Viohalco στον τομέα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, η Noval Property, που είναι η δεύτερη σε μέγεθος Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) στην Ελλάδα, πίσω από την Prodea Investments.

Εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση 126.431.958 μετοχές, με κωδικό στο ΟΑΣΗΣ «NOVAL» και τιμή εκκίνησης τα 2,78 ευρώ, ενώ η παρουσία της ήταν ήπια θετική. Ο τίτλος πήγε για λίγα δευτερόλεπτα στο χαμηλό ημέρας και στα 2,7790 ευρώ (-0,04%), είχε υψηλό ημέρας στα 2,82 ευρώ (+1,44%), ενώ έκλεισε στα 2,8065 ευρώ με άνοδο 0,95%. Παράλληλα, διακίνησε ισχυρό όγκο 233.890 τεμαχίων μέσω 537 πράξεων και 656 χιλ. ευρώ τζίρου.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας φιλοδοξεί να «σπάσει» την κακή παράδοση που έχει ο κλάδος χρηματιστηριακά στη χώρα μας, καθώς σχεδόν όλες οι προηγούμενες περιπτώσεις, κινήθηκαν και κινούνται σε κλίμα απαξίωσης, με ελάχιστες ή τουλάχιστον μικρές συναλλαγές, μακριά από το ευρύτερο κλίμα της αγοράς σε μόνιμη βάση.

Το discount 30% και το υβριδικό επιχειρηματικό μοντέλο

Η μετοχή εισήχθη με discount 30% ώστε να μπορέσει να προσελκύσει επενδυτικό κοινό και retail, κάτι που πέτυχε σε ένα βαθμό, καθώς όπως είπε χθες κατά την τελετή έναρξης στο Χρηματιστήριο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παναγιώτης Καπετανάκος, την εταιρεία εμπιστεύτηκαν εκτός της EBRD και 87 ξένοι και Έλληνες θεσμικοί και 4.752 ιδιώτες, δηλαδή επενδυτές retail.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο του listed real estate στην Ελλάδα και διεθνώς, η δημόσια προσφορά υπερκαλύφθηκε 2,28 φορές είπε ο κ. Καπετανάκος, ενώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 354,8 εκατ. ευρώ στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.

Ο κ. Καπετανάκος, αναφέρθηκε και στο υβριδικό επιχειρηματικό μοντέλο της Noval Property, που περιλαμβάνει και ακίνητα εισοδήματος και ανάπτυξη ακινήτων, τις αστικές αναπλάσεις, το χαμηλό δανεισμό, τον διπλασιασμό της αξίας του χαρτοφυλακίου την τελευταία πενταετία, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής της μετοχής ο πρόεδρος του Χ.Α. Γιάννος Κοντόπουλος τόνισε πως η Noval Property δεν είναι άγνωστη στο ελληνικό επενδυτικό κοινό, καθώς το 2021 εξέδωσε το πρώτο «πράσινο ομόλογό» της ύψους 120 εκατ. ευρώ και το έθεσε προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο Αθηνών. Η κίνηση αυτή καθιστά σαφές ότι η προτεραιότητα της είναι η βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε και στην ευρύτερη αγορά, καθώς η Noval Property είναι η 14η εταιρεία του κλάδου real estate που μπαίνει στο Χ.Α., ενός κλάδου που καλύπτει το 5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς.

Το χαρτοφυλάκιο της Noval Property

Η Noval μπήκε στο Χ.Α. με ένα ευρύτατο, σύνθετο και με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά χαρτοφυλάκιο που δεν προσιδιάζει με των υπολοίπων εισηγμένων ΑΕΕΑΠ της χώρας, ενώ είναι η μοναδική εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα στην οποία συμμετέχει η EBRD, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κάτι που δείχνει τη σοβαρότητα του εγχειρήματος.

Διαθέτει ένα σύγχρονο και ιδιαίτερα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο 61 ακινήτων, συνολικής δομημένης επιφάνειας 471.000 τ.μ. και συνολικής αξίας 591 εκατ. ευρώ, που εκτείνεται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς (κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα και πάρκα, αστικές αναπλάσεις, logistics, ξενοδοχεία αλλά και κατοικίες που είναι ο νέος τομέας που ανοίγεται η εταιρεία.

Μέσα σε λίγα χρόνια έχει επιτύχει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης, με το σύνολο του ενεργητικού της να ανέρχεται στα 670 εκατ., την εσωτερική λογιστική της αξία στα 427 εκατ. και τα καθαρά κέρδη του 2023 στα 65 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα 164% σε σχέση με το 2022, υποβοηθούμενα από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων ως αποτέλεσμα της αύξησης της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων εισοδήματος.

«Πράσινα» κτίρια με τα υψηλότερα στάνταρ

Η Noval Property εστιάζει στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των κτηρίων και κατ’ επέκταση των πόλεων, με όχημα τη μεγάλη εμπειρία και τη βαθιά τεχνογνωσία που διαθέτει από τα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει και που συνεχίζει σταθερά να υλοποιεί. Έχοντας αναπτύξει μερικά από τα πλέον σύγχρονα κτήρια-τοπόσημα της Αττικής, η εταιρεία «τρέχει» στρατηγικό επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 340 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε κατά την πρόσφατη παρουσίαση της εταιρείας στους δημοσιογράφους ο κ. Καπετανάκος, «το ¼ του χαρτοφυλακίου μας είναι πιστοποιημένο πράσινο, ενώ έχουμε χαμηλό δανεισμό, μόλις στο 27% της αξίας του χαρτοφυλακίου, που είναι ο χαμηλότερος στην Ελλάδα και ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη». Όπως ο ίδιος είπε, τα 2/3 του δανεισμού είναι σε σταθερό επιτόκιο με μέσο κόστος δανεισμού στο 3,9%.

Θυμίζουμε πως η εταιρεία το Δεκέμβριο του 2021 προέβη στην έκδοση Πράσινου Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ, το οποίο εισήχθη στο Χ.Α., διασφαλίζοντας τους απαιτούμενους πόρους για την πραγμάτωση του απαιτητικού και πολυσύνθετου επενδυτικού της πλάνου. Το ομολογιακό δάνειο πέτυχε υπερκάλυψη κατά 2,8 φορές, ενώ έλκυσε επενδυτές όπως η EBRD που μπήκε με 12 εκατ. ευρώ.

Επίσης, τον περασμένο Οκτώβριο η Noval Property και η EBRD υπέγραψαν ομολογιακό δάνειο ύψους 10,5 εκατ. ευρώ υποχρεωτικά μετατρέψιμο. Ως μέρος της συναλλαγής, η Noval Property έχει δεσμευτεί να επενδύσει τα κεφάλαια της EBRD στη χρηματοδότηση ανάπτυξης, απόκτησης και ανακατασκευής περιβαλλοντικά πιστοποιημένων κτηρίων, επιτυγχάνοντας κατ’ ελάχιστον πιστοποίηση LEED επιπέδου «Gold» ή BREEAM επιπέδου «Very Good».

Αυτό αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση του περιορισμένου αποθέματος βιώσιμων κτηρίων στην αγορά και να ενθαρρύνει εταιρείες του κλάδου να στοχεύσουν προς υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα. Η Noval Property θα εφαρμόσει, επίσης, πρότυπα αναφοράς GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark), παγκόσμιο σημείο αναφοράς σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνικής ευθύνης και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) για ακίνητα, το οποίο στοχεύει να ενισχύσει και να διαφυλάξει την αξία των μετόχων αξιολογώντας και προβάλλοντας τις αρχές βιωσιμότητας.

Η εταιρεία από το 2019 που η εταιρεία έγινε ΑΕΕΑΠ έως σήμερα, κατάφερε να διπλασιάσει τόσο την αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της, όσο και τη λογιστική της αξία. Παράλληλα, η άνοδος αυτή των μεγεθών έχει και θετικό αντίκτυπο στη μερισματική πολιτική, η οποία για τη χρήση 2023 αντιστοιχεί στο 50% των καθαρών λειτουργικών κερδών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας