Μενού Ροή
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου.
HELLENiQ Energy: Εν αναμονή αποφάσεων για νέο placement

Στις 12 Ιουνίου λήγει η ισχύς του εξάμηνου lock up, κατά το οποίο οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι της HELLENiQ Energy είναι υποχρεωμένοι να διακρατήσουν τις μετοχές τους μετά το placement του περασμένου Δεκεμβρίου για το 11% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Η λήξη του lock up αναπόφευκτα προκαλεί το ερώτημα εάν η διάθεση ενός νέου πακέτου μετοχών αναμένεται σύντομα, δεδομένου ότι η πώληση του 11% στο τέλος του 2023 κρίνεται εκ του αποτελέσματος επιτυχημένη.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η πρόθεση της Paneuropean Oil and Industrial Holdings (POIH) και του ΤΑΙΠΕΔ είναι να διατεθούν και άλλες μετοχές στο εγγύς μέλλον, εφόσον βεβαίως οι συνθήκες στην αγορά εξακολουθήσουν να είναι ευνοϊκές. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι το ενδεχόμενο ενός νέου placement δεν έχει συζητηθεί ακόμα και ότι δεν αναμένονται εξελίξεις τουλάχιστον προς το παρόν.

Δεν αποκλείεται πάντως η διοίκηση της HELLENiQ Energy να ερωτηθεί για το θέμα στην τακτική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου, στην οποία θα καθοριστεί και η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Με επιστολή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και Θεόδωρου Σκυλακάκη, το Ελληνικό Δημόσιο έχει ενημερώσει τη HELLENiQ Energy ότι επιθυμεί να διορίσει τους Σπήλιο Λιβανό, Αλέξανδρο Μεταξά και Άννα Ροκοφύλλου στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, με τον πρώτο να αναλαμβάνει καθήκοντα μη εκτελεστικού προέδρου αντικαθιστώντας τον Γιάννη Παπαθανασίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ σε ένα νέο placement μπορεί να διαθέσει ακόμα 6,2% του ποσοστού του, δίχως να χρειαστεί νέα τροποποίηση του καταστατικού της HELLENiQ Energy, το οποίο προβλέπει ότι τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διορίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση που το ποσοστό που κατέχει άμεσα ή έμμεσα στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι μεταξύ 25% και 35%.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι εξελίξεις δικαιώνουν την επιλογή των δύο σημαντικότερων μετόχων της εταιρείας να αυξήσουν τον αριθμό των μετοχών σε ελεύθερη διασπορά έξι μήνες μετά τη διάθεση του 11% από πλευράς POIH και ΤΑΙΠΕΔ στην τιμή των 7 ευρώ ανά μετοχή.

Η τιμή της μετοχής κυμαίνεται σταθερά πάνω από τα 8 ευρώ από τον περασμένο Φεβρουάριο, σημειώνοντας υψηλό έτους με 8,81 ευρώ στις 15 Μαΐου, με τον όγκο των συναλλαγών να είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με τα επίπεδα πριν από τις 8 Δεκεμβρίου όταν και ολοκληρώθηκε το placement.

Η πιθανή διάθεση ενός νέου πακέτου μετοχών του ενεργειακού ομίλου, σε συνδυασμό με το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Elpedison και την αποχώρηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον μετασχηματισμό της HELLENiQ Energy που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου μια τριετία.

Οι συζητήσεις με τον ιταλικό όμιλο Edison είναι στο τελικό τους στάδιο προκειμένου να προχωρήσει άμεσα δημοπρασία μεταξύ των δύο ιδιοκτητών της Elpedison για το δικαίωμα απόκτησης του 50% της εταιρείας.   

Η πλευρά που θα επικρατήσει στη δημοπρασία θα αποκτήσει το 100% της Elpedison που διατηρεί σημαντικό μερίδιο στη λιανική αγορά ενέργειας, δεδομένου ότι είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας