Μενού Ροή
O2
Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η εξαγορά του τσεχικού φορέα τηλεπικοινωνιών από τα Αραβικά Εμιράτα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νέα έρευνα για τις επιδοτήσεις εξωτερικού σε μια εμπορική εξαγορά που θα έκανε την κρατική εταιρεία Emirates Telecommunications Group Company (e&) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, να έχει τον «αποκλειστικό έλεγχο» του ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού φορέα PPF Telecom, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Δευτέρας (10 Ιουνίου).

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ανησυχούν εδώ και καιρό για την επιρροή των ξένων εταιρειών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών του μπλοκ, καθώς τα δίκτυα της Ευρώπης περιέρχονται όλο και περισσότερο υπό ξένο έλεγχο.

Μια προκαταρκτική έρευνα έχει δώσει «επαρκείς ενδείξεις ότι η e& έχει λάβει ξένες επιδοτήσεις που στρεβλώνουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Επιτροπής.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) κατέχει ουσιαστικά το 60% της e& μέσω της Emirates Investment Authority. Το τμήμα της PPF Telecom που απέκτησε η e& έχει 10 εκατομμύρια πελάτες σε όλη την Τσεχία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Σερβία (Yettel) και τη Σλοβακία (O2), αναφέρει η Επιτροπή.

Παρόλο που η PPF έχει την έδρα της στην Τσεχία, αυτό το τμήμα της επιχείρησής της δεν συμπεριλήφθηκε στην εξαγορά.

Στην περίπτωση της e&, «οι φερόμενες επιδοτήσεις λαμβάνουν κυρίως τη μορφή απεριόριστης εγγύησης από τα ΗΑΕ και δανείου από τράπεζες που ελέγχονται από τα ΗΑΕ και διευκολύνουν άμεσα τη συναλλαγή», σύμφωνα με την Επιτροπή.

Η Κομισιόν ενημερώθηκε για την έρευνα στις 26 Απριλίου και αναμένεται να ολοκληρώσει την έρευνά του έως τις 15 Οκτωβρίου.

Οι επιδοτήσεις αυτές ενδέχεται να είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη διαδικασία εξαγοράς, «επιτρέποντας στην e& να αποτρέψει ή να υπερκεράσει άλλα μέρη που ενδιαφέρονταν για την εξαγορά και/ή επιτρέποντας στην e& να πραγματοποιήσει την εξαγορά εξ αρχής»», αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Με τη σειρά τους, οι επιδοτήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές επιπτώσεις για την αγορά της ΕΕ, προσθέτουν.

Η έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις, μιας πράξης της ΕΕ για τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων των ξένων κρατικών επιδοτήσεων, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2023.

Τον Απρίλιο, η Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για κινεζικές εταιρείες που έκαναν προσφορά για ένα πάρκο ηλιακών πάνελ στη Ρουμανία βάσει του εν λόγω κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις.

Η έρευνα στην e& έρχεται μετά την αναφορά του Guardian ότι η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε πως το μερίδιο 14,6% της e& στον βρετανικό τηλεπικοινωνιακό φορέα Vodafone αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας για τη χώρα.

Τον Απρίλιο του 2023, η PPF Telecom ανακοίνωσε ότι η e& των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απέκτησε «ποσοστό 50% συν μία μετοχή» του ομίλου.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας