Μενού Ροή
Motor Oil: Η απόκτηση (και) της Ηλέκτωρ και οι άλλες «πράσινες» εξαγορές που της δίνουν πρωτοπορία

Με μεγάλη συνέπεια συνεχίζει να υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα μετασχηματισμού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη ο όμιλος Motor Oil, καθώς με στρατηγικές εξαγορές την τελευταία τετραετία έχει αλλάξει σημαντικά το μείγμα της παρεχόμενης παραγωγής ενέργειας, αν και η διύλιση ήταν, είναι και θα παραμείνει η ναυαρχίδα των εργασιών της για πολλά χρόνια ακόμα.

Στην αγορά των ΑΠΕ η Μotor Oil εισήλθε στα τέλη του 2019 και μέσα σε αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια έχει «χτίσει» ένα αξιοσημείωτο χαρτοφυλάκιο, που στοχεύει να φτάσει στο 1 GW έως το 2030. Αιχμή του δόρατος προς αυτή την κατεύθυνση είναι η Motor Oil Renewable Energy (MORE), η οποία αποτελεί, πλέον ηγέτιδα δύναμη στον χώρο των ΑΠΕ και καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένας από τους σημαντικότερους στη ΝΑ Ευρώπη.

Η εισηγμένη υλοποιεί ένα τεράστιο πρόγραμμα μετασχηματισμού συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ, με στόχο να διατηρήσει στρατηγική θέση στο νέο και ταχύτατα εξελισσόμενο ενεργειακό τοπίο.

Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει εντελώς φυσιογνωμία, με αλλεπάλληλες στρατηγικές εξαγορές όπως μεγάλα αιολικά πάρκα, καθώς επίσης τις Άνεμος, της VERD (πράσινο λάδι), της Thalis E.S. (διαχείριση στέρεων υλικών και αποβλήτων, επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων κ.α.), της Unagi A.E., ενώ χθες ανακοινώθηκε και η εξαγορά της Ηλέκτωρ έναντι 114,7 εκατ. ευρώ. Κανένας άλλος ενεργειακός όμιλος δεν έχει τέτοια έκθεση σε τόσους πολλούς τομείς της ευρύτερης «πράσινης» ενέργειας…

Οι τέσσερις πυλώνες και η κατανομή των κεφαλαίων

Το πρόγραμμα μετασχηματισμού και ενεργειακής μετάβασης «πατάει» σε τέσσερις πυλώνες όπως Κινητικότητα & Retail, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Εναλλακτικά καύσιμα & κυκλική οικονομία καθώς και Διύλιση Εφοδιασμός & Εμπορία

Από τα 4 δισ. ευρώ, τα 2,5 δισ. ευρώ θα επενδυθούν για την ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες αποτελούν στρατηγικές επενδύσεις για τον όμιλο, τα πετροχημικά, τα βιοκαύσιμα, το υδρογόνο και σαφώς την απαλλαγή από τον άνθρακα. Το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ θα επενδυθεί για την ενίσχυση των υποδομών και της ανθεκτικότητας στη λειτουργία του ομίλου, όπως η συντήρηση των εγκαταστάσεών του, η βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας με έμφαση στα logistics, η ψηφιοποίηση και η αποδοτικότητα.

Ποια είναι η Ηλέκτωρ

Η Ηλέκτωρ, αποτελεί μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας με πάνω από είκοσι χρόνια εμπειρίας. Διαθέτει τεχνογνωσία και εξειδίκευση ώστε να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, που περιλαμβάνουν τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς και έργα παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου και βιομάζας.

Είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες της ΝΑ Ευρώπης στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, έχοντας παρουσία σε οκτώ χώρες. Συνολικά μέσω των έργων που η εταιρεία έχει υλοποιήσει και λειτουργεί συνδυαστικά με την επεξεργασία απορριμμάτων, παράγει περισσότερες από 200.000 MWh πράσινης ενέργειας (Waste to Energy), ανακτά πάνω από 90.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών και αξιοποιεί περισσότερα από 110 εκατ. κυβικά μέτρα βιοαερίου ετησίως, που συνεισφέρουν στην αποφυγή εκπομπής περίπου 880 χλδ ισοδύναμων τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα σε ετήσια βάση.

Το 2023 η Ηλέκτωρ διέθετε σε λειτουργία τέσσερις μονάδες επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων ετήσιας δυναμικότητας άνω των 700.000 τόνων, δύο μονάδες επεξεργασίας ιατρικών αποβλήτων, καθώς και τέσσερα έργα παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο που παράγεται σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 33 MW.

Επίσης το 2023 η Ηλέκτωρ ανέλαβε κατασκευαστικές συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 51,4 εκατ. ευρώ (μερίδιο της Ηλέκτωρ) και αντικείμενο λειτουργίας 28,6 εκατ. ευρώ (συν 34,5 εκατ. ευρώ δικαιώματα προαίρεσης), είτε αυτόνομα, είτε μέσω κοινοπραξιών.

Στα τέλη του 2023 η Ηλέκτωρ είχε ανεκτέλεστο υπόλοιπο κατασκευής έργων ύψους 75,1 εκατ. ευρώ (εταιρική μετοχή) και λειτουργικό ανεκτέλεστο 36,5 ευρώ εκατ. (μερίδιο της εταιρείας εκτός ιδιωτικών συμβάσεων/επενδύσεων και έργων παραχώρησης/ΑΠΕ), και επιπλέον 61,5 εκατ. ευρώ (μετοχή της εταιρείας) δικαιώματα προαίρεσης».

Η εξαγορά της Άνεμος

Κυριότερη κίνηση του 2022 ήταν η εξαγορά της Άνεμος από την Ελλάκτωρ, που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2022 αλλά ολοκληρώθηκε στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη. Το συνολικό τίμημα για τη μεταβίβαση του ποσοστού 75% στην Αnemos Holdings, θυγατρικής της Motor Oil ανήλθε σε 671,5 εκατ. ευρώ.

H Motor Oil εξαγόρασε το 75% του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ από την Ελλάκτωρ, συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Πλέον, μαζί με τα υπόλοιπα που είχε η εταιρεία η MORE πλέον έχει εγκατεστημένη ισχύ 706,1 MW που τη φέρνει στη δεύτερη θέση στη χώρα μας, όχι μακριά από την leader Τέρνα Ενεργειακή.

Η εξαγορά της Verd

Τον Αύγουστο του 2022 η Motor Oil ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας "ΕΛΙΝ ΒΕΡΝΤ" (VERD) έναντι συνολικού τιμήματος 15,4 εκατ. ευρώ. Η VERD ιδρύθηκε το 2005 και έχει σαν αντικείμενο εργασιών της την παραγωγή και εμπορία βιοκαυσίμων. H εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής βιοντήζελ στον Βόλο με παραγωγική ικανότητα 80.000 τόνων βιοντήζελ ετησίως.

Επιπλέον, η VERD ηγείται στον κλάδο της συλλογής απόβλητων βρώσιμων ελαίων στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΑΔΙ ΑΕΒΕ. Το Πράσινο Λάδι συλλέγει ετησίως περίπου 25.000 τόνους απόβλητων ελαίων, τους οποίους σήμερα ανακυκλώνει, χρησιμοποιώντας τους για τη παραγωγή πράσινου καυσίμου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Με βάση την πλατφόρμα της VERD και του Πράσινου Λαδιού και σε συνδυασμό με το δίκτυο, την παραγωγική βάση αλλά και την ευρύτερη υποστήριξη και παρουσία του Ομίλου, σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας περιφερειακός ηγέτης στο χώρο των ανανεώσιμων καυσίμων αλλά και της κυκλικής οικονομίας, ο οποίος θα αφοσιωθεί στην παραγωγή και εμπορία βιώσιμων εναλλακτικών καυσίμων χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Μέσω αυτής της κίνησης, η Motor Oil άνοιξε πρώτη το δρόμο στον τομέα των ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων και της κυκλικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης βιολογικών προϊόντων, αποβλήτων και προϊόντων προς απόρριψη για την παραγωγή ενέργειας και νέων καυσίμων, φιλικότερων προς το περιβάλλον.

Η εξαγορά της Thalis ES

Το Νοέμβριο του 2022 η Motor Oil συμφώνησε στην εξαγορά του 100% της Thalis E.S., κάνοντας εμφατικό άνοιγμα σε όλο το φάσμα της κυκλικής οικονομίας. Και τούτο διότι η Thalis E.S. προσφέρει ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων βιώσιμων λύσεων στην διαχείριση στέρεων υλικών και αποβλήτων, επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων, στην εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας και χρήση ΑΠΕ στις υποδομές.

Η διαχείριση απορριμμάτων κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των δυναμικά αναπτυσσόμενων δράσεων του Ομίλου Motor Oil. Ο Όμιλος διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία δεκαετιών στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα της ανακύκλωσης λιπαντικών και διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων. Η Motor Oil ανοίγεται στην κυκλική οικονομία, μέσω της επαναχρησιμοποίησης, ανάκτησης, της αποκατάστασης και αξιοποίησης πόρων και παραγωγής φιλικότερων μορφών ενέργειας για το Περιβάλλον.

Η εξαγορά της Unagi

Επιπροσθέτως, τον ίδιο μήνα εξαγοράστηκε το 75% της Unagi A.E. από την MORE. Η Unagi δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και συμμετέχει σε άλλες όμοιες ή συναφείς εταιρείες. Κατέχει 51% μερίδιο των εταιρειών Μπαλιάγα, Τείχιο και Πίβοτ Σόλαρ οι οποίες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε διάφορα στάδια συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα.

Κάποια από τα έργα των εταιρειών Pivot Solar και Teichio σε φωτοβολταϊκά στη Δυτική Μακεδονία υπάγονται στην κατηγορία Α3 και θα λάβουν άμεσα άδεια σύνδεσης. Ένα μεγάλο μέρος των υπόλοιπων έργων βρίσκεται επίσης σε προχωρημένο βαθμό ωριμότητας και θα υπαχθούν στην κατηγορία Β με στόχο σύνδεσης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας