Μενού Ροή
ypourgeiooikonomias
Μοντέλο ΔΕΗ για την αναδόμηση των ΔΕΚΟ

Το επιτυχημένο μοντέλο της ΔΕΗ, που βοηθούσης βέβαια και της τιμολογιακής πολιτικής, έφερε σε νέα τροχιά την εταιρεία από το 2019, φιλοδοξεί να υιοθετήσει και για τις άλλες ΔΕΚΟ η κυβέρνηση , με νομοσχέδιο που θα φέρει άμεσα στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο που παρουσιάζει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προωθούνται, μεταξύ άλλων, η υιοθέτηση σύγχρονων μοντέλων διοίκησης, διαδικασιών για τις προσλήψεις, εκτός ΑΣΕΠ και τα πριμ παραγωγικότητας. 

Να σημειωθεί ότι με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα προβλέπονται, επίσης, η δυνατότητα τοποθέτηση μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα στις διοικήσεις ώστε να ανταποκρίνονται στο πνεύμα των αλλαγών και την μετάβαση τους στην ψηφιακή εποχή, μετατάξεις υπαλλήλων σε θέσεις με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ για την άμεση κάλυψη των αναγκών αλλά και μπόνους παραγωγικότητας τα οποία θα είναι όμοια με αυτά των εργαζομένων στο Δημόσιο. 

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τις επιχειρήσεις, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου. Σήμερα, εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΤΑΔ και το ΤΧΣ, στο χαρτοφυλάκιο του ταμείου βρίσκονται άλλες 13 ανεξάρτητες θυγατρικές, εισηγμένες σε αγορές και μη. Στις εισηγμένες περιλαμβάνεται η ΔΕΗ (ποσοστό 34,12%), η εταιρία διαχείρισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και το 51% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, τα οποία επέστρεψαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη διαχείριση του κεντρικού Δημοσίου.

Ιδιαίτερη σημασία, πάντως, όπως αναφέρουν στελέχη με γνώση, έχουν οι αλλαγές για τις μικρότερες ΔΕΚΟ που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό του Υπερ Ταμείου. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο Όμιλος ΟΑΣΑ των Συγκοινωνιών Αθηνών και οι θυγατρικές για τις οδικές συγκοινωνίες (ΟΣΥ) και τις σταθερές συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), τα ΕΛΤΑ, η ΓΑΙΑΟΣΕ, η ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ, η HELLEXPO ΔΕΘ, οι Οργανισμοί Κεντρικών Αγορών Αθήνα και Θεσσαλονίκης, οι Ελληνικές Αλυκές, η Διώρυγα Κορίνθου και το ειδικό Ταμείο Φαιστός Ventures . Ήδη, δε, έχουν γίνει σχετικές επεξεργασίες με συναντήσεις με τις διοικήσεις τους με τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Συγκοινωνίες

Με την αναφορά του Πρωθυπουργού, μετά τις ευρωεκλογές, για προτεραιοποίηση δράσεων βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων μπαίνουν οι ΔΕΚΟ των μεταφορών, όπου σχεδιάζονται κοινές προμήθειες για μείωση του λειτουργικού κόστους ενώ εξετάζεται η είσοδος ιδιωτών σε ορισμένες υπηρεσίες. Επίσης θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές, προκειμένου να δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για τα μεγάλα και ώριμα ακίνητα και για τις επιμέρους μικρότερες παραχωρήσεις.

Για τον ΟΑΣΑ θα υπάρξει κοστολόγηση των δραστηριοτήτων ενώ θα εξεταστεί εάν κάποιες από τις υφιστάμενες περάσουν στον ιδιωτικό τομέα. 

Παρεμβάσεις, προβλέπονται, επίσης και στη λειτουργία των ΕΛΤΑ όπου και εδώ εξετάζεται μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να περάσουν σε κερδοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ πραγματοποιήθηκε με τον νόμο 4972/2022 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου. Η νέα νομοθετική παρέμβαση θα αποτελέσει το επόμενο βήμα για τον ριζικό μετασχηματισμό της λειτουργίας και της διοίκησης των δημοσίων επιχειρήσεων με στόχο την αύξηση των κερδών τους αλλά και τη μεγιστοποίηση των υπηρεσιών τους για το κοινωνικό σύνολο.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης τη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου το οποίο θα έρθει να ενισχύσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε κλάδους αιχμής με έμφαση τις νέες τεχνολογίες και τις πράσινες επενδύσεις. Το νέο κρατικό επενδυτικό fund θα καλύψει ένα χρηματοδοτικό «κενό» που υπάρχει για τα επόμενα χρόνια στην ελληνική οικονομία, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις, sovereign fund που είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως για παράδειγμα το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο που είναι μέτοχος στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας