Μενού Ροή
Ποια είναι η Masdar που αποκτά την Τέρνα Ενεργειακή - Τι στόχους έχει

Ως «πολιορκητικό κριό» για την ενίσχυση του προφίλ της στην αγορά της Ευρώπης  και για την εντατικότερη δραστηριοποίησή της σε μια περιοχή που προτεραιοποιεί την πράσινη ενέργεια (κάτι που συνάδει με τον ευρύτερο στρατηγικό της προσανατολισμό) αντιμετωπίζει η Masdar την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Πρόκειται δε για έναν από τους ισχυρότερους ενεργειακούς παίκτες από τη Μέση Ανατολή με τεράστια «δύναμη πυρός» και ισχυρότατους μετόχους, καθώς οι βασικοί μέτοχοι του κρατικού fund με έδρα το Αμπου Ντάμπι είναι ο πετρελαϊκός κολοσσός ADNOC, το κρατικό επενδυτικό fund Mubadala και το εξειδικευμένο σε επενδύσεις σε υποδομές TAQA που έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Η Masdar διαθέτει ήδη χαρτοφυλάκιο με έργα ΑΠΕ 15 GW παγκοσμίως, στο οποίο έρχεται να προστεθεί το χαρτοφυλάκιο έργων σε λειτουργία (άνω του 1 GW) και υπό ανάπτυξη 6 GW που διαθέτει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία σημειωτέον ότι διαθέτει μονάδες ΑΠΕ σε Βουλγαρία και Πολωνία. Έχει θέσει τον άκρως φιλόδοξο στόχο να αυξήσει την συνολική εγκατεστημένη ισχύ της στα 100 GW. Προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης άνθρακα στην Μέση Ανατολή και πλωτά φωτοβολταϊκά στην Κεντρική Ασία, ενώ πρόσφατα «έβαλε στην πρίζα» το mega αιολικό πάρκο Al Dhafra στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δυναμικότητας 2 GW.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη η Masdar δραστηριοποιείται -μεταξύ άλλων- μέσω της κοινοπραξίας της με την φινλανδική Taaleri, η οποία υπέγραψε στα τέλη του 2019 Μνημόνιο Συνεργασίας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη  300 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων στην Ελλάδα, το οποίο ωστόσο δεν ενεργοποιήθηκε.

H κοινοπραξία Μasdar-Taaleri είναι ο φορέας υλοποίησης του αιολικού πάρκου Cibuk 1 στη Σερβία που είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και πρόσφατα κλείδωσε εξασφάλισε κρατική ενίσχυση για το project Cibuk 2 στην πρώτη διαγωνιστική διαδικασία για αιολικά πάρκα που διοργάνωσε η κυβέρνηση του Βελιγραδίου.

Σημαντική δημοσιότητα έλαβε η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που συνήψε πρόσφατα η Masdar με την SOCAR, την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν για την ανάπτυξη δυο φωτοβολταϊκών και ενός αιολικού πάρκου στη χώρα της Κεντρικής Ασίας.

Η Masdar σύναψε επίσης συμφωνία με την ρουμανική Hidroelectrica για την ανάπτυξη έργων 2 GW (χερσαία φωτοβολταϊκά, πλωτά φωτοβολταϊκά σε ταμιευτήρες και μπαταρίες) στη Ρουμανία, ενώ έχει συμμαχήσει και με τη γαλλική Engie για την ανάπτυξη της οικονομίας υδρογόνου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε ένα deal που αποτιμάται στα 5 δις. δολ.

Οι ελληνικοί δεσμοί της Masdar

Πριν από το mega deal με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και πέραν του ΜοU με τη ΔΕΗΑΝ (που ήταν η πρώτη «εμφάνιση» της Masdar στην ελληνική αγορά), ο αραβικός όμιλος έκανε αισθητή την παρουσία του και μέσω άλλων συμμαχιών και συμφωνιών: Εχει συμμαχήσει με την Motor Oil για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, σύναψε τον περασμένο Δεκέμβριο συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για να αναλάβει τη μετατροπή του Πόρου σε Gr-ECO Island.

Τον Μάιο του 2021 η κοινοπραξία Masdar-Τaaleri πραγματοποίησε την πρώτη επένδυση -σχετικά μικρής κλίμακας- στην Ελλάδα που αφορούσε στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού 65 MW στη Βοιωτία σε συνεργασία με την Autohellas (oικογένεια Βασιλάκη) και την οικογένεια Κωσταντακόπουλου.  Σημειώνεται τέλος ότι ένα χρόνο πριν ο Ομιλος Κοπελούζου μέσω των θυγατρικών του εταιρειών DAMCO Energy και Elica και η Infinity Power, κοινοπραξία μεταξύ της Masdar και της αιγυπτιακής Infinity υπέγραψαν MoU με αντικείμενο την εξέταση

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας