Μενού Ροή
Masdar
«Άρωμα» big deal στην ενέργεια φέρνει η νεοσύστατη Masdar Hellas – ‘Όλες οι λεπτομέρειες και τα πρόσωπα που την εκπροσωπούν

Στις 15 Μαΐου πήρε άδεια από το ΓΕΜΗ με έδρα στην Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι, η νεοσύστατη ελληνική εταιρεία συμμετοχών του κολοσσού από τα εμιράτα Masdar, φουντώνοντας την φημολογία ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Τέρνα Ενεργειακή.

Η Masdar Hellas, με αντικείμενο υπηρεσίες εταιρειών χαρτοφυλακίου, σχεδιάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να αναλάβει και τα υπόλοιπα project της ομίλου στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων αυτό των 14 εκατ. ευρώ για την μετατροπή του Πόρου σε πράσινο βιώσιμο νησί.

Πρώτη πρόεδρος της Masdar Hellas ορίστηκε η κ. Αμαλία Γιαννακίκου έμπειρο στέλεχος από τον τομέα της αιολικής ενέργειας με προϋπηρεσία στην εταιρεία Ρόκας, ενώ στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν ο κ. Μειντάνης Νικόλας και ο κ. Αλέξιος Κιρίλλοβ. Μοναδικός μέτοχος της εταιρείας είναι η Masdar Trident Holding RSC Limited με έδρα το Abu Dhabi και εκπρόσωπο τον κ. Ιωάννη Γκουσιάκη.

Η Masdar είναι θυγατρική του fund Mubadala Investment Company, την στρατηγική επενδυτική εταιρεία της κυβέρνησης του Άμπου Ντάμπι που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 240 δισ. δολαρίων σε επενδύσεις ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και άλλων καθαρών τεχνολογιών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, τη Μαυριτανία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και πολλές άλλες χώρες.

Το ενδιαφέρον της Masdar για την Ελλάδα μετρά χρόνια. Το 2019 είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Έναν χρόνο πριν, τον Μάιο του 2023, ο Όμιλος Κοπελούζου, μέσω των θυγατρικών του DAMCO Energy και ELICA Mediterranean Interconnection υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Infinity Power, κοινοπραξία μεταξύ της Masdar και της Egypt’s Infinity. Στόχος να εξετάσουν τη δυνατότητα από κοινού ανάπτυξης έργων ΑΠΕ, τα οποία θα τροφοδοτήσουν με «πράσινη» ενέργεια το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου «GREGY».

Η εταιρεία έχει επιπλέον συνεργασία από το 2021 σε φωτοβολταικό πάρκο δυναμικότητας 65 MW στην περιοχή της Βοιωτίας από κοινού με την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, με την ισχυρή ναυτική παράδοση και τις ξενοδοχειακές μονάδες Costa Navarino και Χίλτον, και την εταιρεία Autohellas του ομίλου Ε. Βασιλάκη της Aegean.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας