Μενού Ροή
σιαμσιης
Ανδρέας Σιάμισιης: “Πυρά” για λαθρεμπόριο καυσίμων και κυβερνητικές αποφάσεις - Οι επόμενες κινήσεις σε ΔΕΠΑ, Elpedison, ΑΠΕ και εξορύξεις

Σχεδόν στα μισά πρατήρια στη χώρα γίνεται κλοπή, με βάση όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY (HE) Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. Παράλληλα εξέφρασε την απορία του για το πώς καταφέρνουν να πουλούν σε τιμές κάτω από τις διυλιστηριακές. “Μόνο ο Χριστός κατάφερε πολλαπλασιάζοντας τα ψάρια στο σχετικό θαύμα, να δώσει περισσότερη ποσότητα από ο,τι είχε διαθέσιμη” είπε. Με βάση όσα ανέφερε, δε η κυβέρνηση, είναι σε γνώση του όλου προβλήματος, αλλά η κατάσταση διαιωνίζεται.  

Παράλληλα άσκησε κριτική σε κυβερνητικές αποφάσεις σε σχέση τόσο με τη διατήρηση  πλαφόν στα περιθώρια κερδοφορίας στην εμπορία καυσίμων, που ισχύει την περίοδο της πανδημίας, όσο και στην επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ποσοστό 33% επί της κερδοφορίας των διυλιστηρίων για τη χρήση του 2023.

Όπως τόνισε ο Ανδρέας Σιάμισιης το πλαφόν εξυπηρέτησε ανάγκες μιας συγκυρίας που έχει περάσει και πλέον πλήττει το υγιές επιχειρείν, ενώ σε σχέση με την επιπλέον φορολόγηση στα διυλιστήρια, αφού τόνισε ότι δεν σχολιάζει κυβερνητικές αποφάσεις, σημείωσε ότι η επιχείρηση είναι επαρκώς θωρακισμένη μέσα από το πλάνο μετασχηματισμού που εξελίσσεται υπό τον τίτλο Vision 2025. 

Αφού, επίσης, εκτίμησε ότι για φέτος δε θα υπάρξει μια τέτοια έκτακτη εισφορά, μια και η σχετική οδηγία της ΕΕ εκπνέει ως προς το χρονικό όριο αναφοράς της, σημείωσε ότι το ποσό θα καταβληθεί στο κράτος το 2024 και δεν θα επηρεάσει το μέρισμα του 2023 αλλά τις αποδόσεις του 2024 και 2025.

Αντέτεινε, βέβαια, ότι η εταιρεία φορολογείται με αυτόν τον τρόπο, την ώρα που έχει έντονο εξαγωγικό αποτύπωμα, ενώ ενισχύει σημαντικά μέσα από δράσεις την κοινωνία.  “Με τον τρόπο αυτό επηρεάζεται η υγιής επιχειρηματικότητα και θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι τα επενδυμένα κεφάλαια των διυλιστηρίων είναι τεράστια καθώς και ότι το 50% των κερδών τους προέρχονται από τη δραστηριότητα στο εξωτερικό” είπε. Συμπλήρωσε, δε, ότι  ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ με 478 εκατ. καθαρά κέρδη εκ των οποίων το 50% προέρχεται από διεθνείς δραστηριότητες.  “Κάποιοι μιλάνε για κόμβο στην ενέργεια αλλά εμείς είμαστε ήδη κόμβος”  είπε ο κ. Σιάμισιης και πρόσθεσε ότι τόσο η  HELLENiQ ENERGY όσο και η Motor Oil προσθέτουν μεγάλη αξία στην οικονομία και για τη λήψη της όποιας πολιτικής απόφασης θα πρέπει να εξετάζονται και τα απασχολούμενα κεφάλαια των ομίλων αυτών.  

Παράλληλα τόνισε ότι ο όρος υπερκέρδη δεν είναι σωστός καθώς τα κέρδη του 2022 συγκρίνονται με τη χρονιά του covid όπου τα έσοδα ήταν μηδενικά.  “Μας προβληματίζει ο χρονισμός της απόφασης” τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΕ, “ο οποίος δεν ήταν ο πιο κατάλληλος, αιφνιδιάζοντας τις εταιρείες”. 

 

ΔΕΠΑ και Elpedison

Παράλληλα ο CEO της HELLENiQ ENERGY άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξελίξεων στο μέτωπο τόσο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπου όπως τόνισε, πρόθεση της διοίκησης, εδώ και χρόνια, είναι να εκχωρήσει το ποσοστό της, αλλά και στην Elpedison.

Όπως τόνισε για τη ΔΕΠΑ υπάρχει μια επένδυση ύψους περίπου 250 εκατ. καταγεγραμμένη στα βιβλία της HELLENiQ ENERGY , ωστόσο τα τελευταία χρόνια η εν λόγω  εταιρεία έχει αλλάξει το μοντέλο δράσης της, κι από την εμπορία φυσικού αερίου (όπως ξεκίνησε μετά την απόσχιση από τα ΕΛΠΕ) έχει περάσει σε μια καθετοποιημένη λειτουργία σε όλο τον χώρο της ενέργειας, σε σημείο να ανταγωνίζεται την ίδια την ΗΕ. Γιαυτό η ΗΕ επιδιώκει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και από μια κατάσταση που είναι ασαφής και δημιουργεί ζητήματα στην λειτουργία της ΗΕ, είτε να αποσπάσει ένα εύλογο τίμημα που θα ενισχύσει τους στόχους της εταιρείας, είτε να προχωρήσει σε κινήσεις που θα στηρίξουν την κάθε μονάδα ξεχωριστά.

Σε σχέση με την Elpedison o CEO της ΗΕ τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια, από το 2004 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της, η συνεργασία με την Edison ήταν εξαιρετική. “Λειτούργησε μια εξαιρετική συνεργασία. Μας έδιναν και μας δίνουν τεχνογνωσία, έχουν την ίδια κουλτούρα,με μας, όχι πολύ επιθετική, με προσεκτικά βήματα. Τα τελευταία 15 χρόνια δεν πήραμε  μέρισμα με επενδύσεις 500 εκ. Όσο αλλάζει το κοκτέιλ θα πρέπει να φτιαχτεί μια καθετοποιημένη πρόσβαση στην αγορά. Χρειάζεται, πιο ολιστική διαχείριση χαρτοφυλακίου αλλά και ένα κανάλι στην αγορά  Η κοινοπραξία δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν καθένας έχει διαφορετικά ποσοστά σε κάθε στάδιο. Όλα είναι  ανοιχτά αλλά έχουμε δρόμο. Ούτε μπορούμε να επενδύουμε δισεκατομμύρια και να μην έχουμε εικόνα” σημείωσε με έμφαση. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΕ παράλληλα σχολίασε εμμέσως και τις αναφορές για πώληση του διυλιστηρίου στη Metlen. “Διαβάζω  δημοσιεύματα ότι αγοράζω, ότι κάτι άλλο  πουλήθηκε,  με υγιείς ή μη προθέσεις” σημείωσε.

 

Εξορύξεις και επενδύσεις

Σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες ο CEO της HELLENiQ ENERGY ανέφερε ότι το 2027 αναμένονται αποφάσεις σχετικά με τις ερευνητικές γεωτρήσεις. “Μειώσαμε κατά 50% τις περιοχές, που είχαμε και κρατήσαμε δύο περιοχές όπου κινηθήκαμε με γρήγορους ρυθμούς. Φύγαν όλοι και αν δεν ήμασταν εμείς δε θα ήταν ούτε η Exxon στη χώρα” υπογράμμισε. “Ολοκληρώσαμε τη δισδιάστατη και τρισδιάστατη  έρευνα. Σε 12 με 18 μήνες θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση για το αν θα πρέπει να γίνει ερευνητική γεώτρηση η όχι στην Κρήτη” προσέθεσε, προσβλέποντας στη συνέχεια ότι τα ορυκτά καύσιμα θα παραμείνουν ως σημαντικό στοιχείο του ενεργειακού μίγματος παγκοσμίως. Μάλιστα σε μια αποστροφή του προανήγγειλε εξαγορά δικτύου πρατηρίων στο εξωτερικό. 

Παράλληλα, σε σχέση με τις εξελίξεις στην ΕΕ και την πράσινη μετάβαση τόνισε ότι οι αποφάσεις για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από μια εταιρεία θα πρέπει να είναι προσεκτικές και όχι βιαστικές, λόγω του ότι πολλές από αυτές δεν είναι δοκιμασμένες. Επιπλέον, είπε ότι και η ΕΕ πρέπει να δώσει σαφή ορίζοντα με τις αποφάσεις της,  μια και οι ενεργειακές εταιρείες χρειάζεται να επενδύουν μεγάλα ποσά για τον μετασχηματισμό τους.

“Υπάρχει ανάγκη σταθερότητας του πλαισίου διότι καλούμαστε για παράδειγμα να επενδύσουμε στις μπαταρίες και το υδρογόνο που είναι ανώριμες τεχνολογίες και που έχουν τεράστιο ρίσκο. Είναι σαν να μας λένε ότι πρέπει να επενδύσουμε για να χάσουμε” ανέφερε ο κ. Σιάμισιης προαναγγέλλοντας, παράλληλα, μια σχετική επιβράδυνση του ρυθμού επενδύσεων της HE  στις ανανεώσιμες πηγές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας