«Δεν επίκειται η απόφαση για την διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης- προς στα τέλη του έτους θα δούμε τα επόμενα βήματα». Αυτό δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης κατά την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2023, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις «μεγάλες προσδοκίες» που είχαν δημιουργηθεί.
Η Helleniq Energy επιβεβαίωσε επίσημα ότι η κοινοπραξία που έχει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των οικοπέδων (Exxon Mobil ως Operator και Helleniq Energy) διεξάγει αυτή τη στιγμή τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω αξιολόγηση των δεδομένων για τα μπλοκ νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ο κ. Σιάμισιης είπε επίσης ότι ακόμα και αν ληφθεί απόφαση για ερευνητική γεώτρηση, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 12-18 μήνες προτού η απόφαση αυτή υλοποιηθεί και «έρθουν τα γεωτρύπανα», καθώς απαιτούνται πολλές προπαρασκευαστικές ενέργειες και δέσμευση υψηλών κεφαλαίων.
Ο κ. Σιάμισιης έκανε επίσης ειδική μνεία στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που είναι σε εξέλιξη επισημαίνοντας ότι αποσκοπεί στην ανανέωση του προσωπικού, στη μείωση του κόστους αλλά και στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η νέα τεχνολογία και η ψηφιοποίηση που καταργεί ορισμένες θέσεις εργασίας.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2023 (συγκρίσιμα ΕΒΙTDA 1,2 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 606 εκατ. ευρώ), ο κ. Σιάμισιης έκανε λόγο για «πολύ καλά μεγέθη», με βασικούς πυλώνες αφενός την αυξημένη παραγωγή και εξαγωγές πετρελαιοειδών σε ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον διύλισης, αφετέρου τη βελτιωμένη αποδοτικότητα της εταιρείας και την υλοποίηση του προγράμματος στρατηγικού μετασχηματισμού. Σημείωσε ότι παρατηρήθηκε μια «αναμενόμενη εξομάλυνση» μετά τα υπερκέρδη του 2022 που επετεύχθηκαν σε περιβάλλον ενεργειακής κρίσης (που οδήγησε στα ύψη τις τιμές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου), αξιολόγησε όμως ως ιδιαίτερα θετικό παράγοντα για τις μελλοντικές χρήσεις το ότι μεγάλο μέρος της κερδοφορίας προήλθε από παράγοντες που είναι ελεγχόμενοι και προβλέψιμοι. Πολύ σημαντικό στοιχείο για τη μακροπρόθεσμη προοπτική της Helleniq Energy εξάλλου είναι η «στροφή στον ρεαλισμό» αναφορικά με τη θέση των πετρελαιοειδών για την ενεργειακή μετάβαση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και επιβεβαιώθηκε και στην COP 28. Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, αυτό προσφέρει ορατότητα για τα επόμενα χρόνια για επενδύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν αξία για την κύρια δραστηριότητα της εταιρείας μειώνοντας παράλληλα το ανθρακικό της αποτύπωμα.
ΑΠΕ
Κεντρική θέση στην στρατηγική της εταιρείας καταλαμβάνει η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, το οποίο προσέφερε EBITDA 42 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 44% σε ετήσια βάση. Η εγκατεστημένη «πράσινη» ισχύς στο τέλος του 2023 έφτασε τα 356 MW. Έργα που συσσωρεύουν ισχύ 700 ΜW περίπου βρίσκονται είτε υπό κατασκευή είτε προ της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών (ready to build) είτε σε πολύ ώριμη αδειοδοτική φάση, με τα έργα υπό κατασκευή (260 MW) να μπαίνουν σε λειτουργία εντός του 2024. Η διοίκηση της Helleniq Energy επιβεβαίωσε τον στόχο για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ στο 1 GW το 2025. Σημείωσε δε ότι η μελλοντική ανάπτυξη θα προέλθει κατά κύριο λόγο από την ωρίμανση του χαρτοφυλακίου 4,3 GW που διαθέτει η εταιρεία, χωρίς να αποκλείονται οι στοχευμένες εξαγορές. Την ίδια στιγμή, υπογραμμίστηκε δε η βούληση για ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας εκτός συνόρων που υπονοεί υψηλή πιθανότητα για νέα deals στο εξωτερικό, σε συνέχεια των κινήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε Κύπρο κα Ρουμανία εντός του 2023.
Elpedison- ΔΕΠΑ Εμπορίας
Κατά την τηλεδιάσκεψη επισημάνθηκε επίσης ότι τα αποτελέσματα της Elpedison (στην οποία η Helleniq Energy διατηρεί μερίδιο 50%) επηρεάστηκαν από τη μειωμένη διαθεσιμότητα της μονάδας της Θίσβης, την αδύναμη συνεισφορά του βραχίονα λιανικής και τις μειωμένες ευκαιρίες για εμπορία φυσικού αερίου. Ως αποτέλεσμα, η κερδοφορία «κανονικοποιήθηκε» σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του 2022 και τα ΕBITDA προσγειώθηκαν στα 88 εκατ. ευρώ (με μείωση 53% σε ετήσια βάση). «Δύσκολο» χαρακτήρισε το 2023 ο κ. Σιάμισιης και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας -στην οποία η Helleniq Energy έχει ποσοστό 35%-, καθώς η μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο σε συνδυασμό με τα υψηλότερα κόστη που συνδέονται με θέματα ασφάλειας εφοδιασμού επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις και τα αποτελέσματα της ΔΕΠΑ που «έγραψε» ζημίες 11 εκατ. ευρώ (έναντι EBITDA 111 εκατ. ευρώ το 2022).
Επενδύσεις σε νέες μορφές ενέργειας
Αναφερόμενος στις επενδύσεις σε νέες μορφές ενέργειας, ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι εξετάζονται διάφορα projects όπως η δημιουργία της πρώτης ελληνικής μονάδας παραγωγής Βιώσιμου Αεροπορικού Καυσίμου στον Ασπρόπυργο, μονάδας δέσμευσης CO2 στην Ελευσίνα, καθώς και παραγωγής πράσινου υδρογόνου και συνθετικών καυσίμων σε Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη. Τόνισε όμως ότι οι επενδύσεις αυτές θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης μόνο εφόσον διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και η ικανότητά τους να δημιουργούν αξία.