Μενού Ροή
siamisiis
Σιάμισιης: Σε 12 έως 18 μήνες θα ξέρουμε αν θα γίνει γεώτρηση για υδρογονάνθρακες

Η λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για διερευνητική γεώτρηση στα θαλάσσια οικόπεδα όπου παραχωρησιούχος είναι η Helleniq Energy απέχει 12-18 μήνες από σήμερα και εφόσον αυτή ληφθεί -και τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά- το επόμενο βήμα που είναι η απόφαση για εμπορική εκμετάλλευση απέχει τουλάχιστον κάποιους μήνες από τη γεώτρηση. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες είναι διαδικασία που έχει μακρύ χρονικό ορίζοντα, απαιτείται υπομονή και να διατηρούμε χαμηλούς τόνους». Αυτό δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, προσδιορίζοντας τις όποιες εξελίξεις στα δυο θαλάσσια μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης (στα οποία η κοινοπραξία Exxon Mobil – Helleniq Energy ολοκλήρωσε πρόσφατα και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες) από την άνοιξη έως το τέλος του 2025 και την λήψη απόφασης για εμπορική εκμετάλλευση το νωρίτερο εντός του 2026.

Ο κ. Σιάμισης έκανε επίσης λόγο για ανάγκη ρεαλισμού στην ενεργειακή μετάβαση και στην διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, τονίζοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις έδειξαν ότι το δίκτυο ηλεκτρισμού δεν είναι ακόμα έτοιμο για να λειτουργήσει στηριζόμενο αποκλειστικά στις «πράσινες» μονάδες, αποκαλύπτοντας ότι οι περικοπές  ενέργειας παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ τον Μάρτιο «στις λίγες επενδύσεις που έχουν γίνει» (σ.σ. καθώς αυτή τη στιγμή η δυνατότητα για περικοπές υφίσταται τεχνικά κατά κύριο λόγο για τους σταθμούς που είναι συνδεδεμένοι στο Σύστημα της Υψηλής Τάσης) φτάνουν το 25-30%.

Ο  Διευθύνων Σύμβουλος της  Helleniq Energy σημείωσε ότι υπάρχουν «2-3 σοβαρά προβλήματα» για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα και διευκρίνισε ότι αναφέρεται στην αδειοδότηση και την χωροθέτηση των εν λόγω έργων, τις διαδικασίες και τον τρόπο κατανομής του ηλεκτρικού χώρου «που δεν μας αφήνει εντυπωσιασμένους» καθώς και στις περικοπές που συνδέονται με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, δραστηριότητα η οποία -όπως υποστήριξε- «δεν είναι κερδοφόρα, αλλά είναι αναγκαίο κακό για να πάμε στην επόμενη φάση».   Ο κ. Σιάμισιης άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι μέχρι να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα η Helleniq Energy θα επανεξετάσει το χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που διαθέτει στην Ελλάδα. «Θα ολοκληρώσουμε τα έργα που κατασκευάζουμε και στη συνέχεια θα περιμένουμε λίγο να δούμε πού πάνε τα πράγματα γιατί είμαστε εταιρεία και έχουμε υποχρεώσεις προς τους μετόχους μας». Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ στα 2 GW έως τα 2025 και αυτή τη στιγμή διαθέτει έργα σε λειτουργία στην Ελλάδα 356 ΜW (τέλος 2023), έργα υπό κατασκευή 260 MW και έργα ready to build που συσσωρεύουν ισχύ 450 MW.

Η Helleniq Energy αποδίδει μεγάλη σημασία στην «πράσινη»  επέκταση στις αγορές του εξωτερικού, όπως στη Ρουμανία που είναι αγορά προτεραιότητες και παραδίδονται τα πρώτα έργα. «Έχουμε επιβεβαιωμένα έργα 200-250 MW που θα ολοκληρωθούν το επόμενο 12μηνο και δεξαμενή έργων 500-600 MW» και στην Κύπρο όπου ξεκίνησε η παραγωγή από ΑΠΕ και τις επόμενες ημέρες ανακοινώνεται η έναρξη και της δραστηριότητας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ερωτώμενος τέλος εάν επίκειται και νέο placement των μετοχών της εταιρείας, o κ. Σιάμισιης τόνισε ότι είναι απόφαση των δυο βασικών μετόχων (Paneuropean και ΤΑΙΠΕΔ), πρόσθεσε όμως ότι το πρόσφατο placement του 11% της εταιρείας  «έδειξε πανηγυρικά την αξία του free float”, ότι σε μια εισηγμένη εταιρεία η πορεία της μετοχής εξαρτάται και από το πόσο διαθέσιμη είναι και ότι καθώς η Helleniq έχει μπροστά της εμβληματικές επενδύσεις αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ απαιτείται πρόσβαση σε μια ευρύτερη δεξαμενή για να μπορεί να τις χρηματοδοτήσει. Και ο νοών νοείτω…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας