Μενού Ροή
siamisiis
Helleniq Energy: Ξεκαθαρίζει το τοπίο με ΔΕΠΑ Εμπορίας και Elpedison – Γιατί δεν περπατάει το υπάρχον μοντέλο

Έχοντας ολοκληρώσει τα τελευταία χρόνια τον ολικό μετασχηματισμό σε έναν σύγχρονο και καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο πολλαπλών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών, έχοντας αλλάξει και το brand με στόχο την ολιστική αντανάκλαση ενός ομίλου που πλέον «παίζει» μπάλα σε όλο το φάσμα των ενεργειακών υπηρεσιών, η HelleniQ Energy είναι μπροστά σε κρίσιμες επιχειρηματικές αποφάσεις.

Οι δύο κρισιμότερες και πιο επείγουσες αποφάσεις, είναι τι θα γίνει με τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ Εμπορίας) και με την Elpedison στην οποία ελέγχει από 50% με την ιταλική Edison, η οποία αποχωρεί. Πλέον, το management της HelleniQ Energy είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στον εξορθολογισμό του χαρτοφυλακίου συμμετοχών της εισηγμένης, οπότε θα τρέξει αυτές τις διαδικασίες εντός του 2024 όπως αποκάλυψε χθες, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης ο διευθύνων σύμβουλος της πρώην ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιαμισίης.

Ο ίδιος επισήμανε πως πρέπει να υπάρχει ένα μόνο όχημα για κάθε τομέα δράσης και όχι πολυδιάσπαση, οπότε θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με αυτές τις συμμετοχές του ομίλου, ώστε όλο το το επιχειρηματικό και επιχειρησιακό σχήμα να γίνει πιο συμπαγές.

 

Για τη ΔΕΠΑ

Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας η HelleniQ Energy ελέγχει το 35%, ενώ το υπόλοιπο 65% ανήκει στο δημόσιο, με τον κ. Σιαμισίη να τονίζει πως πιο ρεαλιστική λύση για τον όμιλο είναι η αποχώρηση από την εταιρεία. Τόνισε πως βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με το δημόσιο για να βρεθεί φόρμουλα, ενώ γνωστοποίησε πως ο όμιλος εδώ και καιρό είναι αντίθετος με αρκετές από τις επιλογές του management της ΔΕΠΑ.

Και τούτο διότι πλέον, έχοντας καταστεί στην ουσία μια… φουλ ενεργειακή εταιρεία με πληθώρα υπηρεσιών, στην ουσία δημιουργούνται προβλήματα εσωτερικού ανταγωνισμού και αλληλοκάλυψης υπηρεσιών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Τόνισε πως η HelleniQ Energy έχει κάνει επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ, όμως η εταιρεία μετασχηματίστηκε τα τελευταία χρόνια και από μια αμιγώς εταιρεία φυσικού αερίου έχει μετατραπεί σε ενεργειακή, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης με την επιδοματική πολιτική της.

Παράλληλα, ο CEO της HelleniQ Energy υπονόησε ότι ο όμιλος στην ουσία έχει εγκλωβιστεί σε ένα assets που όπως εξελίσσεται είναι… βαρίδι, δεδομένου ότι εδώ και τέσσερα χρόνια δεν συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ και επομένως δεν έχει κανένα νόημα και καμιά αξία να είναι μέτοχος σε μια εταιρεία ως απλός παρατηρητής.

Σε κάθε περίπτωση επισήμανε πως υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ του ομίλου, του ΤΑΙΠΕΔ και του ελληνικού δημοσίου, οπότε σύντομα έρθει κατάληξη, καθώς «υπάρχει μία καλή συζήτηση και κλίμα συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων έχουμε κατανοήσει τα δεδομένα και ο καθένας βάζει τις προτεραιότητές του».

 

Τι θα γίνει με την Elpedison

Αναφορικά με την Elpedison, ο επικεφαλής της HelleniQ Energy υπογράμμισε πως «νομίζω η κοινοπραξία 50/50 είναι δύσκολο να λειτουργήσει. Πιστεύω ότι πιθανόν να δούμε κάτι διαφορετικό. Δεν αποκλείω να καταλήξουμε σε μια διαδικασία όπου είτε θα τη πουλήσουμε ή να την αγοράσουμε».

Παράλληλα, κάνοντας μια αναδρομή σημείωσε πως «όλα αυτά τα είκοσι χρόνια, από το 2004 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της, η συνεργασία με την Edison ήταν εξαιρετική. «Λειτούργησε μια εξαιρετική συνεργασία. Μας έδιναν και μας δίνουν τεχνογνωσία, έχουν την ίδια κουλτούρα με μας, όχι πολύ επιθετική, με προσεκτικά βήματα». Παράλληλα αναφέρθηκε και στις… παθογένειες, σημειώνοντας πως τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχουμε πάρει μέρισμα, μολονότι έχουμε κάνει επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ.

Συνάμα, ο κ. Σιαμισίης σημείωσε πως «όσο αλλάζει η αγορά της ενέργειας θα πρέπει να φτιαχτεί μια καθετοποιημένη πρόσβαση στην αγορά. Χρειάζεται, πιο ολιστική διαχείριση χαρτοφυλακίου αλλά και ένα κανάλι στην αγορά  Η κοινοπραξία δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν καθένας έχει διαφορετικά ποσοστά σε κάθε στάδιο. Χρειάζεται πιο ολιστική αντιμετώπιση του χαρτοφυλακίου ώστε να αξιοποιηθούν και οι μονάδες φυσικού αερίου κάτι που η εταιρεία διαθέτει. Όλα είναι ανοιχτά αλλά έχουμε δρόμο. Ούτε μπορούμε να επενδύουμε δισεκατομμύρια και να μην έχουμε εικόνα», υπογράμμισε με έμφαση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας