Μενού Ροή
TITAN-SINOMA
Όμιλος Τιταν: Στο δρόμο του “πράσινου τσιμέντου” - Οι κινήσεις και η συνεργασία με τη Sinoma CBMI

Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διερεύνηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και την προώθηση τεχνολογικών καινοτομιών, με στόχο το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών στην  παραγωγή τσιμέντου υπέγραψαν Όμιλος Τιτάν και η Sinoma CBMI, παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία τσιμέντου και στην παροχή ολοκληρωμένων τεχνικών λύσεων.

Ειδικότερα, το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει τομείς όπως οι τεχνολογίες καυσίμων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, οι τεχνολογίες ψύξης, η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας στην παραγωγή τσιμέντου, η ψηφιακή διαχείριση των αποθηκών ανταλλακτικών, οι αρθρωτές λύσεις άλεσης καθώς και οι τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα. Εστιάζει, επίσης, στην έρευνα και στην ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων παραγωγής με βάση ψηφιακά δεδομένα, στη βελτιστοποίηση της διακίνησης προϊόντος ή/και πρώτων υλών (logistics), στην αυτοματοποίηση των εργοστασίων, στην ανάκτηση θερμότητας προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στις έξυπνες  τεχνολογίες εξόρυξης, καθώς και στην αποτελεσματική άλεση αργίλου και άλλων συμπληρωματικών τσιμεντοειδών υλικών.

Όπως αναφέρεται, συνεχίζοντας το ιστορικό επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, όπως ήταν η κατασκευή του υπερσύγχρονου εργοστασίου τσιμέντου του Τιτάνα στην Αλβανία το 2010, ο Τιτάν και η Sinoma σχεδιάζουν νέες συμπράξεις. 

Στο φόντο αυτό ο κ. Marcel Cobuz, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου Τιτάν, δήλωσε: «Η συνεργασία μας με τη Sinoma θα ενισχύσει τη στρατηγική μας για την πράσινη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2026, ωφελώντας αμοιβαία και τις δύο εταιρείες και προωθώντας την αποτελεσματικότητά μας σε διάφορα μέτωπα. Μαζί, μετασχηματίζουμε τον τομέα των δομικών υλικών προς ένα μέλλον με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα». Από την πλευρά του ο κ. Tong Laigou, Εκτελεστικός Διευθυντής της Sinoma CBMI, σχολίασε: «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία με τον Τιτάνα στα πεδία της πράσινης ανάπτυξης και των χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, της ψηφιακής νοημοσύνης και της λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων». 

Να σημειωθεί ότι με βάση τις ανακοινώσεις για το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά και πρόσφατη παρουσίαση των “πράσινων” δράσεων, κι όχι μόνο, στο εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας, ο Όμιλος έχει βάλει “πλώρη’ για μια σειρά από κινήσεις, που θα μειώσουν το ανθρακικό του αποτύπωμα και θα ενισχύσουν την πραγωγή προϊόντων πιο φιλικών δτο περιβάλλον.  Ειδικότερα, σύμφωνα με τη στρατηγική του Ομίλου, οι επενδύσεις για περαιτέρω  χρήση συμπληρωματικών τσιμεντοειδών υλικών έτσι ώστε να μειωθεί ο δείκτης κλίνκερ/τσιμέντου θα ενισχυθεί.

Έτσι, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για μείωση των εκπομπών άνθρακα, ο Όμιλος υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς λατομείου στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τα αποθέματά του σε αδρανή υλικά και άργιλο, ενώ το εργοστάσιο Roanoke επιλέχθηκε για επιχορήγηση ύψους έως και 61,7 εκατ. δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για γραμμή  παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου. 

Επίσης, στην Ελλάδα, μετά την έναρξη λειτουργίας του προασβεστοποιητή στο εργοστάσιο Καμαρίου,  η χρήση εναλλακτικών καυσίμων στο εργοστάσιο κατέγραψε βελτίωση όσον αφορά τη θερμική υποκατάσταση, ενώ καταγράφονται συνεχώς περαιτέρω βελτιώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2024 ο Όμιλος προχώρησε στην εξαγορά λατομείου στην Αττική με περισσότερους από 40 εκατ. τόνους αποθεμάτων. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο έγιναν τα εγκαίνια της επένδυσης ύψους 26 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο τσιμέντου στο Καμάρι Βοιωτίας. Η επένδυση αφορούσε στην αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου, μέσω της χρήσης νέας τεχνολογίας αιχμής, και την επιτυχή έναρξη λειτουργίας προασβεστοποιητή (pre-calciner). Η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας προασβεστοποιητή επιτρέπει στον Όμιλο να διευρύνει περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα γκάμα προϊόντων τσιμέντου χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, ώστε να ανταποκρίνεται στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρθηκε  βελτιώνει την αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου στο Καμάρι. Είναι επίσης απολύτως ευθυγραμμισμένη με τη δέσμευση του Ομίλου για μείωση των εκπομπών CO2, καθώς μέσω της αναβαθμισμένης γραμμής παραγωγής τσιμέντου, ο Όμιλος TITAN αναμένει να επιτύχει μείωση των εκπομπών CO2 κατά περίπου 150.000 τόνους ετησίως, συμβάλλοντας έτσι στον στόχο του για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050. 

Το όλο έργο αποτελεί πρόκριμα για το πρόγραμμα «IFESTOS», αναπόσπαστο μέρος του  συνολικού πλάνου  του Ομίλου για μείωση των εκπομπών CO₂ και ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050, που προβλέπει την κατασκευή πρωτοποριακής, βιομηχανικής κλίμακας, μονάδας δέσμευσης άνθρακα στο εργοστάσιο του Τιτάνα στο Καμάρι Βοιωτίας, κοντά στην Αθήνα. 

Ανάλογα με το σχετικό ρυθμιστικό και αδειοδοτικό πλαίσιο, η μονάδα, που είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ευρώπη, θα δεσμεύει 1,9 εκατομμύρια τόνους CO₂ ετησίως, συμβάλλοντας σημαντικά στον στόχο της Ελλάδας για ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα. 

Ταυτόχρονα, θα επιτρέψει στον Όμιλο ΤΙΤΑΝ να παράγει περίπου 3 εκατομμύρια τόνους τσιμέντου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα ετησίως για να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες για «πράσινες» κατασκευές στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας και πέραν αυτής. 

Αυτό θα καταστήσει το «IFESTOS» το έργο με τη μεγαλύτερη μονάδα δέσμευσης άνθρακα σε εργοστάσιο τσιμέντου που έχει επιχορηγηθεί μέχρι στιγμής από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ.

Το έργο θα αποτελέσει μέρος ενός οικοσυστήματος έργων που θα συνδυάζουν εγκαταστάσεις δέσμευσης άνθρακα με υποδομές μεταφοράς και αποθήκευσης. Ο ΤΙΤΑΝ έχει ήδη υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τεχνολογικούς συνεργάτες και δυνητικούς εταίρους σε όλη την αλυσίδα αξίας και, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της συμφωνίας επιχορήγησης με το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, προχωρά σταθερά σε όλα τα μέτωπα προς την ωρίμανση και την υλοποίηση του έργου.

Η όλη επένδυση θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως αναφέρεται, το πρωτοποριακό έργο Ήφαιστος  έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ.

Βέβαια για να κλείσει όλη διαδικασία υλοποίησης θα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες και  θεσμικές παρεμβάσεις, κυρίως στο μέτωπο του πλαισίου αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας