Μενού Ροή
elin
ελίν: Κλείνει τα … 70, πατά το …Γιβραλτάρ και εστιάζει σε τρεις πυλώνες ανάπτυξης

Τα γενέθλια των 70 της χρόνων γιορτάζει η ελίν φέτος, αποτελώντας την πλέον ιστορική εταιρεία στον κλάδο καυσίμων, με συνεχή παρουσία εδώ και τόσα χρόνια. Ξεκινώντας τα μέσα της δεκαετίας του ‘50 από ένα γραφείο εμπορίας μαζούτ,  η εταιρεία σήμερα αποτελεί έναν πλήρως καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο, με έντονα διεθνή δραστηριότητα, αλλά και ισχυρή παρουσία στην αγορά καυσίμων με πάνω από 550 πρατήρια, ηγετική θέση στα καύσιμα για τον θαλάσσιο τουρισμό,  σημαντική ανάπτυξη στην εμπορία ενέργειας συνολικά, αλλά και στον κλάδο των κατασκευών, με σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων (νέο εργοστάσιο ΒΙΑΝΕΞ, LIDL κτλ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελίν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της χώρας, καλύπτοντας το 30% των συνολικών εξαγωγών μαζί με άλλους 5 ομίλους, με αποτέλεσμα το διεθνές εμπόριο να έχει συμβάλλει σημαντικά στην συνολική της κερδοφορία. 

Οι τρεις πυλώνες

Στο φόντο αυτό και με δεδομένα τα προβλήματα της ελληνικής αγοράς, η ελίν “κοιτάει” έξω ενισχύοντας τη διεθνή της παρουσία, ενώ παράλληλα επενδύει αφενός στο δίκτυο εμπορίας στο εσωτερικό, προωθώντας παράλληλα το πλάνο για “‘άνοιγμα” στις νέες μορφές καυσίμων, όπως το CNG - συμπιεσμένο φυσικό αέριο - ή το υδρογόνο και την ηλεκτροκίνηση. Έτσι,  αναμένει το 2024 να είναι θετικό με αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας παρά τις αντιξοότητες.

Συγκεκριμένα, για φέτος, η ελίν εταιρεία με ισχυρή παρουσία σε ναυτιλιακά και αεροπορικά καύσιμα διεθνώς, σχεδιάζει επέκταση στην αγορά του μαζούτ στη Δυτική Αφρική, επενδύοντας σε αποθηκευτικούς χώρους στην Ισπανία και δη στην περιοχή του Γιβραλτάρ. “Στο διεθνές εμπόριο πήραμε μια απόφαση, με δεδομένο τον ανταγωνισμό με τα πολύ φθηνά ρωσικά πετρέλαια, να πάμε στον κλάδο εμπορίας μαζούτ στην Δ. Αφρική. Πήραμε αποθήκες στη Ισπανία με στόχο να περιορίσουμε απώλειες από άλλους κλάδους την εσωτερική αγορά κι έτσι να εμφανίσουμε μια αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας” τόνισε,  ο  Γιάννης Αληγιζάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελινόιλ, από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Παράλληλα η ελίν αναπτύσσει, με πολύ περιεκτικό τρόπο, λόγω των στρεβλώσεων της εσωτερικής αγοράς, το δίκτυο πρατηρίων κυρίως μέσω συνεργατών.

Συγκεκριμένα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να επεκταθεί σε 18 σημεία σε όλη την Ελλάδα, με το μεγαλύτερο τμήμα των νέων πρατηρίων να είναι στην Αττική. Παράλληλα αναπτύσσει το δίκτυο των ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων έχοντας ως βασικό στόχο να αποτελούν “σημεία - σημαίες” για το “σήμα” της. Ωστόσο δεν αποτελούν αυτά το “βασικό μοχλό ανάπτυξης” μια και επιλέγει να το πράττει μέσω συνεργατών. Σήμερα, όπως αναφέρθηκε, η ελίν διαθέτει 11 ιδιολειτουργούμενα πρατήρια και στόχος είναι να φθάσει 30 τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα η ελίν κάνει προσεκτικά βήματα στα νέα καύσιμα. Έτσι, 2 νέοι ενεργειακοί σταθμοί LNG – CNG αναμένεται να λειτουργήσουν στην Αθήνα (2024) και τα Ιωάννινα (αρχές 2025), ενώ παράλληλα σε συνεργασία με άλλους ενεργειακούς παίκτες αναπτύσσεται στην ηλεκτροκίνηση και το υδρογόνο.

“Η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος ιδίως μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον αλλά χρειάζεται να πραγματοποιηθεί με ρεαλισμό και συνεργασία όλων των φορέων” ανέφερε  ο κ. Αληγιζάκης και συμπλήρωσε ότι “μία ανισοβαρής πράσινη μετάβαση είναι και πολιτικά και κοινωνικά μη βιώσιμη. Η απειλή είναι τεράστια” κάνοντας λόγο για μια επιλογή της εταιρείας για σταδιακή διείσδυση και μεθοδικότητα στην επιλογή “πράσινων” επενδύσεων. “Για να μην βρεθείς να ποντάρεις πολλά χρήματα σε τεχνολογίες που δεν θα μακροημερεύσουν χρειάζεται προσοχή” τόνισε ο κ. Αληγιζάκης και συμπλήρωσε ότι “η Ελινόιλ τοποθετείται σταδιακά στο νέο αυτό τοπίο μέσα από συνεργασίες με ΔΕΗ για την ηλεκτροκίνηση και το ΔΕΣΦΑ για το υδρογόνο.

“Η πράσινη μετάβαση είναι μια σύνθετη διαδικασία. Δεν μπορούμε ξαφνικά να πάμε από τα ορυκτά καύσιμα σε νέες τεχνολογίες. Υποστηρίζουμε την πράσινη μετάβαση αλλά η επίτευξη των στόχων πρέπει να γίνει με όχημα τον ρεαλισμό και την συνεργασία” επεσήμανε ο κ. Αληγιζάκης και υπογράμμισε ότι η ίδια η ΕΕ αναδιπλώνεται πλέον σε λιγότερο φιλόδοξους στόχους. 

Ειδικά για την ηλεκτροκίνηση, ως απόδειξη της ανάγκης για προσεκτικά βήματα σε μια αγορά όλο προβλήματα και ασάφειες, ανέφερε, ότι παρά το ότι αποτελεί κεντρική επιλογή, συναντά “τείχος” στα θέματα των υποδομών και της γραφειοκρατίας. Όπως ανέφερε ο κ. Αληγιζάκης, η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι αναγκαία και εφικτή, αλλά απαιτείται επίσης η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. “Είναι απαραίτητη η περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και η ενίσχυση των κρατικών κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. H ελίν συνεργάζεται με τη ΔΕΗ για την τοποθέτηση 200 φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στα πρατήρια. Ωστόσο, η τοποθέτηση ενός φορτιστή μπορεί να διαρκέσει από 8 μήνες μέχρι έναν χρόνο λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών” σημείωσε.

Παράλληλα η εταιρεία έχει παρουσία στην αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου. Διαθέτει περίπου 5700 πελάτες στη χαμηλή τάση και 35 στη μέση τάση “ποντάροντας” σε μια πολιτική, τους προηγούμενους μήνες, αρκετά επιθετική, με ανταγωνιστικές τιμές. Όπως σημείωσε, δε, ο κ. Αληγιζάκης τους πρώτους μήνες του 2024, με τα νέα δεδομένα στην αγορά, η εταιρεία ήταν στην τριάδα των πιο φθηνών τιμών.

Παράλληλα, η ελίν συνεχίζει με προσεκτικά βήματα στον τομέα των κατασκευών έχοντας ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων, όπως νέες εργοστασιακές υποδομές της ΒΙΑΝΕΞ, αλλά και η ανάπτυξη του δικτύου της LIDL.

Η εικόνα του 2023

Να σημειωθεί 2023, ο όμιλος ελίν έκλεισε με κέρδη προ φόρων 10.007.694 ευρώ, μικρότερα από τα 17.303.000 ευρώ του 2022 και κατέγραψε μειωμένα έσοδα στην ελληνική αγορά αλλά η κερδοφορία ενισχύθηκε από τις εξαγωγές. 

 Συγκεκριμένα οι πωλήσεις το 2023 κατέγραψαν:

  • Αύξηση 3% στις πωλήσεις βενζίνης και πετρελαίου κίνησης.

  • Μείωση 35% στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, οδηγώντας σε συνολική μείωση πωλήσεων κατά 6%.

  • Μειωμένα έσοδα στην Εσωτερική Αγορά.

Δράσεις ΕΚΕ και ο Μίλτος Τεντόγλου

Επίσης η ελίν εστίασε σε

  • Ενέργειες για μείωση αποβλήτων, εκπομπών διοξειδίου και κατανάλωσης ενέργειας.

  • Υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών, σε συνεργασία με τη Humanity Greece για δράσεις σε περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Θράκη που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές.

  • Δράσεις στον Αθλητισμό, όπως η χορηγία σε 2 μεγάλους Έλληνες αθλητές, στον Μίλτο Τεντόγλου και τον παραολυμπιονίκη Στέλιο Μαλακόπουλο και η συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

  • Συνεργασία με την Humanity Greece για δράσεις σε περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Θράκη που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές.

  • Δράσεις για την προστασία των ελληνικών θαλασσών από τη ρύπανση με την AEGEAN REBREATH.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας