Μενού Ροή
Πόση είναι η έκτακτη εισφορά που θα πληρώσει η Motor Oil για τα κέρδη του 2023

Στα 205 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της Motor Oil  στη φετινή χρήση από την έκτακτη εισφορά που επέβαλε η κυβέρνηση επί των κερδών των διυλιστηρίων το 2023 σύμφωνα με εκτίμηση της διοίκησης του Ομίλου που περιλαμβάνεται στις οικονομικές καταστάσεις για το πρώτο εξάμηνο που δημοσιεύθηκαν χθες. 

Πρόκειται για εξέλιξη που  θα επιβαρύνει -όπως τονίζεται- την καθαρή κερδοφορία Motor Oil φέτος και σκιάζει σε κάποιο βαθμό την ικανοποιητική εξέλιξη της λειτουργικής κερδοφορίας που αποτυπώθηκε στην αύξηση του κύκλου εργασιών, των EBITDA και των καθαρών κερδών που ανακοινώθηκε χθες. Η διοίκηση της Motor Oil προβλέπει «ικανοποιητικά αποτελέσματα»  και για το δεύτερο μισό της φετινής χρήσης, συνεκτιμώντας -μεταξύ άλλων-  όσον αφορά την βασική δραστηριότητα της διύλισης  τον υψηλό βαθμό απασχόλησης (utilization rate) του Διυλιστηρίου των Αγίων Θεοδώρων δεδομένου ότι δεν προβλέπονται σημαντικές εργασίες συντήρησης των επιμέρους μονάδων του φέτος, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή των διυλισμένων προϊόντων επί των πωλήσεων, καθώς μέρος της εμπορικής δραστηριότητας θα υποκατασταθεί με βιομηχανική δραστηριότητα ως επακόλουθο της αύξησης της δυνατότητας επεξεργασίας του Διυλιστηρίου στα 200.000 βαρέλια ημερησίως (από 185.000 προηγουμένως) και την ιστορικά αποδεδειγμένη ικανότητα του Διυλιστηρίου της Εταιρείας να επιτυγχάνει συστηματικά ικανοποιητικά περιθώρια διύλισης στο ανώτερο εύρος του κλάδου.

Εξίσου θετική προδιαγράφεται η εξέλιξη των λειτουργικών αποτελεσμάτων και σε επίπεδο Ομίλου , καθώς εκτιμάται ότι η συνολική συνδρομή των θυγατρικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αγορά της λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων (AVIN, CORAL), της MORE που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), της NRG η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, και της LPC η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο εμπορίας και επεξεργασίας λιπαντικών, θα είναι εφάμιλλη των αποτελεσμάτων που πραγματοποίησαν το πρώτο μισό της χρήσης.
 

Οσον αφορά στις επενδύσεις , ανήλθαν σε επίπεδο Ομίλου στα 123 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο και αναμένεται να ανέλθουν στα 340 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους. Σε επίπεδο εταιρείας η συνολική επενδυτική δαπάνη ανήλθε σε 82 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 80 εκατ. ευρώ  (97,6% του συνόλου) διατέθηκε σε έργα του Διυλιστηρίου της ως εξής:
α) 20,4 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής προπυλενίου συνολικού προϋπολογισμού Ευρώ 125 εκατ.
β) 16,7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέας μονάδας συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης, δυναμικότητας 57 MW και συνολικού προϋπολογισμού Ευρώ 60 εκατ.
γ) 15,7 εκατ. ευρώ για έργα μικρότερης κλίμακας με σκοπό την ενίσχυση των όρων ασφαλείας και υγιεινής, καθώς επίσης και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων του Διυλιστηρίου.
δ) 11,3 εκατ.ευρώ  για έργα αναβάθμισης του υφιστάμενου λιμένος του Διυλιστηρίου για την αξιοπιστία της λειτουργίας του, καθώς επίσης και την κατασκευή νέου προβλήτα σε περιοχή κοντά στο Διυλιστήριο.
ε) 11 εκατ. αφορά ευρώ για  συνήθεις εργασίες συντήρησης, αναβάθμισης και μετατροπών (revamping) των επιμέρους μονάδων του Διυλιστηρίου καθώς και έργα ανάπτυξης και λειτουργικής ασφάλειας του Διυλιστηρίου όπως η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων.
στ) 2,7 εκατ.ευρώ για έργα κατασκευής νέων δεξαμενών.
ζ) 2,2 εκατ. για περιβαλλοντικά έργα μεταξύ των οποίων η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και συστήματος αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες που δίνουν τη δυνατότητα μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος του Διυλιστηρίου, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία. Στο ποσό συμπεριλαμβάνονται δαπάνες για τη μελέτη αρχικού σχεδιασμού έργου κατασκευής προηγμένου συστήματος δέσμευσης, χρήσης και προσωρινής αποθήκευσης άνθρακα (Carbon Capture, Utilisation & Storage) για τη μείωση εκπομπών CO2 από τις μονάδες του Διυλιστηρίου. Η συνολική επενδυτική δαπάνη της Εταιρείας για τη χρήση 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί σε   210 εκατ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας