Mε επιστολή που κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση η Μetlen εκφράζει την αντίθεση της στην πρόταση του ΑΔΜΗΕ για την τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης σχετικά με τις Χρεώσεις Μη Συμμόρφωσης (ΧΜΣ). Τονίζει μάλιστα ότι θα οδηγήσει σε οικονομική ζημία των Φορέων Συλλογικής Εκπροσώπισης των ΑΠΕ, συρρίκνωση της αγοράς και ενδεχομένως υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.
Τονίζεται ότι ορισμένες από τις αλλαγές και κυρίως η μείωση του βασικού ελάχιστου ορίου ανοχής επί των αποκλίσεων παραγωγής των ΦοΣΕ ΑΠΕ σε μηνιαίο επίπεδο στο 3% από το 5% που είναι τώρα, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «Η προτεινόμενη μείωση του ορίου πάνω από το οποίο θα χρεώνονται ΧΜΣ οι ΦοΣΕ ΑΠΕ δυσχεραίνει έτι περαιτέρω την αποφυγή αυτών των χρεώσεων και οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα ύπαρξης οικονομικής ζημίας για τη δραστηριότητα των ΦοΣΕ ΑΠΕ, έχοντας σαν αποτέλεσμα την συρρίκνωση της αγοράς» αναφέρει χαρακτηριστικά η Metlen στην επιστολή της, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ίδια η μελέτη του ΑΔΜΗΕ αναφέρει πως το μέσο αποτέλεσμα χρήσης ενός ΦοΣΕ ΑΠΕ είναι -1,83€/MWh. «Ως εκ τούτου, γίνεται κοινώς παραδεκτό ότι η λειτουργία των ΦοΣΕ ΑΠΕ τελεί υπο όρους ελαχιστοποίησης ζημίας και όχι μεγιστοποίησης κέρδους».
Όπως τονίζει στην επιστολή, η αυστηροποίηση των Χρεώσεων Μη Συμμόρφωσης διαταράσσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και εισάγει αυξημένες επισφάλειες, τόσο ως προς τη δραστηριότητα των ΦοΣΕ ΑΠΕ, όσο και αναφορικά με τη διαχείριση αποκλίσεων χαρτοφυλακίου ζήτησης από τους Προμηθευτές. Η κατάσταση αυτή ενισχύει τον κίνδυνο αύξησης του κόστους ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή.
«Τίθεται επομένως το ερώτημα για ποιο λόγο στραγγαλίζεται περεταίρω η -φανερά περιορισμένη- δυνατότητα των ΦοΣΕ ΑΠΕ να μειώνουν τα κόστη εξισορρόπησης με την κανονικοποίηση μιας χρέωσης που δημιουργήθηκε για να καταπολεμήσει ένα μεταβατικό φαινόμενο το οποίο δεν υφίσταται πλέον» αναφέρει η Metlen.
Σημειώνεται ότι το μεταβατικό φαινόμενο αφορά στον Προσωρινό Μηχανισμό Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας, κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και συγκεκριμένα κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο2022 ως 31/12/ 2023.
Στην επιστολή της η εταιρεία επισημαίνει ότι ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ, στη σχετική μελέτη, παραδέχεται ότι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία αυτή ζημιώνονται στην πλειοψηφία τους σε σχέση με το ιδεατό σενάριο της τέλειας πρόβλεψης, που δεν υπάρχει, καθώς δεν διαφαίνεται η δυνατότητα πρόβλεψης της τιμής Αποκλίσεων από τους ΦοΣΕ ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, το αναμενόμενο θα ήταν οι όποιες προτεινόμενες αλλαγές να μην αυστηροποιούν περαιτέρω το πλαίσιο της λειτουργία των ΦοΣΕ ΑΠΕ.
Αντ΄αυτού όμως, ο ΑΔΜΗΕ προχωρεί στην αντίθετη κατεύθυνση με τη μείωση του ελάχιστου ορίου ανοχής επί των αποκλίσεων παραγωγής των ΦΟΣΕ ΑΠΕ σε μηνιαίο επίπεδο. «Η προτεινόμενη μείωση του ορίου πάνω από το οποίο θα χρεώνονται ΧΜΣ οι ΦοΣΕ ΑΠΕ δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την αποφυγή αυτών των χρεώσεων και οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα ύπαρξης οικονομικής ζημίας για τη δραστηριότητα των ΦοΣΕ ΑΠΕ, έχοντας σαν αποτέλεσμα την συρρίκνωση της αγοράς» τονίζει η Metlen.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η μείωση του ορίου για επιβολή ΧΜΣ θα οδηγήσει σε τεχνητά δημιουργημένες αποκλίσεις κατά τη διάρκεια του μήνα. Δηλαδή, σφάλματα παραγωγής που δημιουργούνται στην αρχή του μήνα από αστοχία πρόβλεψης λόγω της εκ φύσεως μεταβλητότητας στην παραγωγή ΑΠΕ, κινητροδοτούν τους ΦοΣΕ να δημιουργούν τεχνητά σφάλματα παραγωγής αντίθετης κατεύθυνσης ώστε να συμμορφωθούν με τα αυστηρά όρια του ορίου επιβολής ΧΜΣ σε επίπεδο μήνα, έχοντας το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει ο ΑΔΜΗΕ.
Οι όποιες αλλαγές υιοθετηθούν για τις Χρεώσεις Μη Συμμόρφωσης θα πρέπει να γίνουν αφού αξιολογηθούν τα οφέλη και οι επιπτώσεις στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, καταλήγει η Metlen.