Μενού Ροή
metlen mytilineos
Κοσμογονία εξελίξεων αλλά και μεγάλες πιέσεις στις ενεργειακές μετοχές το 10ήμερο

Την ώρα που στον κλάδο της ενέργειας, των υποδομών και της βαριάς βιομηχανίας ευρύτερα λαμβάνει χώρα μια κοσμογονία από εξελίξεις, deals, συνεργασίες, εκδόσεις ομολόγων και αυξήσεων κεφαλαίου, οι μετοχές αυτών των τομέων δέχονται και τις πλέον ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο, προσεγγίζοντας ή και ξεπερνώντας αυτές των τραπεζών.

Το τελευταίο 10ήμερο έχει αλλάξει το κλίμα στην αγορά με τους πωλητές να έχουν την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων, με τον κλάδο της ενέργειας να βρίσκεται στην αιχμή των πιέσεων, κάτι που δείχνει ότι είναι βαρόμετρο για το χρηματιστήριο, οριοθετώντας μαζί με τις τράπεζες απολύτως καταλυτικά το κλίμα.

Οι ρευστοποιήσεις των ξένων στρέφονται στα πιο εξωστρεφή «χαρτιά» και στις μετοχές που έχουν τις ισχυρότερες θέσεις, καθώς οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας έχουν οδηγήσει το χρηματιστήριο σε μεγάλες αρρυθμίες και απώλεια στήριξης.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες το Χ.Α. συμπλήρωσε την ένατη πτωτική συνεδρίαση στις δέκα τελευταίες από 27 Σεπτεμβρίου, ενώ το χθεσινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 1.411,61 μονάδες είναι το χαμηλότερο από τις 12 Σεπτεμβρίου, όπερ και σημαίνει ότι το Χ.Α. κατήλθε σε χαμηλό μήνα, ενώ συνεχίζει να απέχει περίπου 100 μονάδες από τα υψηλά 13 ετών και τις 1.505 μονάδες που βρέθηκε στα τέλη Μαΐου αλλά έκτοτε δεν έχει προσεγγίσει ξανά.

Μετά από τέτοιο πτωτικό σερί, ασφαλώς το Χ.Α. πιθανότατα πλησιάζει σε υπερπουλημένα επίπεδα, οπότε δεν αποκλείεται σήμερα ή από Δευτέρα να επιχειρηθεί αντίδραση, που θα φέρει εκ νέου το Γενικό Δείκτη προς την περιοχή των 1.450 – 1.470 μονάδων. Άλλωστε, αυτό είναι το μοτίβο όλων των τελευταίων μηνών, με την αγορά να βολοδέρνει μέσα σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, έχοντας – μετά τις ευρωεκλογές – χάσει το momentum που είχε το πρώτο 5μηνο του έτους, όταν και είχε δει τα υψηλά των 1.505 μονάδων για πρώτη φορά ύστερα από 13 χρόνια.

Κοσμογονία

Στον ευρύτερο τομέα της ενέργειας λαμβάνει χώρα κοσμογονία εξελίξεων, καθώς η Metlen βγήκε στις αγορές με πράσινο ομόλογο σηκώνοντας 750 εκατ. ευρώ παρ’ ότι κατέβηκε με στόχο 500 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4%.

Η Cenergy Holdings με συνοπτικές διαδικασίες ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ η οποία όπως ανακοινώθηκε χθες υπερκαλύφθηκε κατά δύο φορές, ενώ δρομολογεί τη δημιουργία μονάδας κατασκευής χερσαίων καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Η Τέρνα Ενεργειακή βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο για τις κύριες διαδικασίες μετάβασης σε αραβική ιδιοκτησία, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει του κανονισμού συγχωνεύσεων της ΕΕ, την εξαγορά της από την Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ισχυρές πιέσεις σε ορισμένες μετοχές

Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, στην κορυφή των πιέσεων το τελευταίο δεκαήμερο της πτώσης στο ελληνικό χρηματιστήριο, ξεπερνώντας ακόμη και τις τράπεζες, είναι η μετοχή της Metlen, πρώην Mytilineos. Η μετοχή καταγράφει απώλειες από 27 Σεπτεμβρίου σε ποσοστό 9,78%, πέφτοντας χθες στα 32,66 ευρώ! Μάλιστα, από την αρχή του χρόνου χάνει άνω του 11%.

Η Cenergy Holdings με φόντο τις διαδικασίες της αύξησης κεφαλαίου δέχεται πιέσεις τελευταία, χάνοντας 8,08% το τελευταίο 10ήμερο, ενώ πλέον υποχωρεί κοντά στο 1 ευρώ από τα ιστορικά υψηλά των 10,16 ευρώ που βρέθηκε στις 31 Σεπτεμβρίου, καθώς χθες κατήλθε στα 9,21 ευρώ. Μετά την πτώση των τελευταίων ημερών, η άνοδος από την αρχή της χρονιάς περιορίστηκε στο +28,63%.

Η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί κατά 7,84% το τελευταίο δεκαήμερο, πέφτοντας χθες στα 11,41 ευρώ, με τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να περιορίζονται μόλις στο +2,24%.

Η Τιτάν καταγράφει απώλειες 5,71% πέφτοντας στα 33 ευρώ ενώ την 1η Οκτωβρίου είχε δει τα 35,80 ευρώ που είναι ιστορικά υψηλά από τότε που άλλαξε έδρα (προ πενταετίας) και έκανε την τριπλή εισαγωγή σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Αθήνα. Πάντως, κρατάει κέρδη +54% φέτος.

Η Ελλάκτωρ καταγράφει πτώση 7,76% το εξεταζόμενο διάστημα, κατηφορίζοντας χθες στα 1,8540 ευρώ, με την αγορά ακόμη να μην έχει πάρει απάντηση στο ερώτημα ποια θα είναι η φυσιογνωμία του ομίλου στο μέλλον, ύστερα από την πώληση όλων των παραγωγικών τομέων. Πλέον, η Ελλάκτωρ χάνει 27,29% φέτος, όμως το μεγαλύτερο μέρος αυτής της απόκλισης οφείλεται στην αποκοπή των 0,50 ευρώ ανά μετοχή που ήταν η επιστροφή κεφαλαίου.

Η ElvalHalcor καταγράφει πτώση 5%, η μητρική της Viohalco έχει απώλειες 4,92%, η Motor Oil χάνει 4,08%, ενώ οριακές είναι οι απώλειες για μετοχές όπως HelleniQ Energy, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή που χάνουν 0,57%, 0,11% και 0,10% αντίστοιχα το 10ήμερο.

Από εκεί και πέρα, η Revoil υποχωρεί κατά 9,54% συνεχίζοντας την προβληματική της εικόνα, ενώ η Ελινόιλ έχει πτώση 4,83% το 10ήμερο και -19,26% το 2024, υποφέροντας από χαμηλή εμπορευσιμότητα.

Στο χώρο του Mid Cap πτώση 5,06% καταγράφει η AVAX και -4,56% η Intrakat το πενθήμερο, με την πρώτη να χάνει φέτος 21,40% της αξίας της και τη δεύτερη να βρίσκεται στο +2,95%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας