Εβδομάδα που θα κρίνει πολλά για το momentum της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς αναμένεται να είναι η τρέχουσα, που θα σημάνει και το κλείσιμο του Οκτωβρίου αλλά και του 10μήνου 2024. Η αγορά προέρχεται από πενθήμερο ισχυρότατης πτώσης, χάνοντας την Παρασκευή και τις 1.400 μονάδες, οπότε – όπως λένε αναλυτές – θα πρέπει να δούμε αντίδραση αυτή την εβδομάδα, έστω μικρής ανοδικής διόρθωσης και μερικής αποκατάστασης.
Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, αν δεν μπορέσει ούτε αυτή την εβδομάδα να αντιδράσει η αγορά, τότε σημαίνει ότι κάτι σοβαρότερο «ελλοχεύει» πέριξ του χρηματιστηρίου, που δεν αποκλείεται να άπτεται της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης, μετά τα διαρκή φαινόμενα εσωτερικής «φαγωμάρας» στη Νέα Δημοκρατία.
Αν και εφόσον η αγορά δεν βρει δυνάμεις ώστε να επανέλθει πάνω από τις 1.400 μονάδες, τότε πιθανότατα το χρηματιστήριο – που ως γνωστόν προεξοφλεί και «διαβάζει» καταστάσεις αρκετούς μήνες ενωρίτερα, πιθανότατα βλέπει ανοικτό το σενάριο πρόωρων εκλογών, ή άλλης εμπλοκής στην ψήφιση του προϋπολογισμού ή στην ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας.
Γιατί η εικόνα του Χ.Α. το τελευταίο διάστημα κάθε άλλο παρά συνάδει με τις εξελίξεις στην οικονομία, η οποία πάει καλά όπως υπογράφουν εγχώριοι φορείς κύρους (ΙΟΒΕ, Τράπεζα Ελλάδος), αλλά και διεθνείς φορείς που διαρκώς υπογραμμίζουν την καλή και σταθερή πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Συνάμα και σε επιχειρηματικό επίπεδο υπάρχει κινητικότητα όπως η συμφωνία της Quest για την πώληση της ACS με πολύ καλό τίμημα που αναβαθμίζει όλα τα assets του ομίλου, τα πολύ καλά αποτελέσματα εταιρειών όπως Metlen και Σαράντης, η έγκριση του deal της Τέρνα Ενεργειακή που μπαίνει στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης κ.α. Παράλληλα, και τα έως τώρα αποτελέσματα, μικρών και μεγάλων εταιρειών, κάθε άλλα παρά στην εικόνα απαξίωσης του Χ.Α. παραπέμπουν.
Βεβαίως, το… κρέμασμα του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά ένα μεγάλο ποσοστό το τελευταίο διάστημα οφείλεται στις μεγάλες απαιτήσεις ρευστότητας που προέκυψαν από τα διαρκή placements και τις εκδόσεις ομολόγων που τελικώς, για το Χ.Α. που είναι μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά που ανήκει στην τάξη των αναδυόμενων δεν μπόρεσε να υποστηρίξει στο έπακρο.
Από εκεί και πέρα όμως, οι πιέσεις ειδικά στις τράπεζες αλλά και σε μετοχές της βιομηχανίας και της ενέργειας που την περασμένη εβδομάδα κατέγραψαν σημαντικότατη πτώση, είναι υπερβολικές, τηρουμένων των αναλογιών. Αρκετές μετοχές μάλιστα έχουν πέσει σε χαμηλά έτους, ή και περισσότερο, όπως η Motor Oil που την Παρασκευή έχασε τα 20 ευρώ για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2022, ενώ Metlen, Ελλάκτωρ και άλλες μετοχές βρίσκονται σε χαμηλά έτους, έχοντας μάλιστα γυρίσει έντονα πτωτικά το τρέχον έτος.
Η ώρα της Intrakat και τα αποτελέσματα των τραπεζών
Αυτή την εβδομάδα θα υπάρξουν αφορμές και «καύσιμα» αντίδρασης στην αγορά, καθώς σήμερα και αύριο είναι η ώρα του ομίλου Intrakat - Άκτωρ όπου θα ανακοινωθούν πολλά. Νέο όνομα, πιθανές εξαγορές, άνοιγμα σε νέους τομείς (real estate, πληροφορική) και ένα εντελώς νέο προφίλ του πιο ανερχόμενου κατασκευαστικού και ενεργειακού ομίλου της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή την περασμένη εβδομάδα αυτονομήθηκε θετικά, κερδίζοντας 8,19%, πηγαίνοντας κόντρα σε ένα λίαν πτωτικό χρηματιστήριο.
Επίσης έχουμε το ξεκίνημα των αποτελεσμάτων μεγεθών 3ου τριμήνου και εννεαμήνου για τις τράπεζες, με την Πειραιώς να ανοίγει την αυλαία την Παρασκευή, κάτι που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ την άλλη εβδομάδα θα δημοσιεύουν οι υπόλοιπες.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης «τα κύρια στοιχεία στα οποία θα εστιάσει η αγορά στα τραπεζικά μεγέθη είναι:
α) το βαθμό μείωσης των εσόδων από τόκους
β) το νέο καθεστώς τιμολόγησης ειδικών κατηγοριών των τραπεζικών προμηθειών που απευθύνονται στην λιανική
γ) την ποιότητα του ενεργητικού
δ) το ενοποιημένο σχήμα Eurobank – Ελληνικής
ε) το πλάνο μείωσης της αναβαλλόμενης φορολογίας και
στ) την επικαιροποίηση επίτευξης των ετήσιων στόχων. Για το σύνολο του γ’ τριμήνου οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένουν καθαρά κέρδη 1,15 δισ. ευρώ, σταθεροποίηση των NPEs στο 3,6% και οριακή αύξηση των χορηγήσεων κατά 0,3%.
Ξέχωρα από τις τράπεζες, αυτή την εβδομάδα θα έχουμε και άλλα αποτελέσματα καθώς την Τετάρτη δημοσιεύει το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, ενώ την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου θα ανακοινώσει μεγέθη η leader του ελληνικού χρηματιστηρίου Coca Cola HBC. Παράλληλα, την Τετάρτη παύει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων συμμετοχής στην ΑΜΚ της Attica Bank ενώ την ίδια μέρα θα λάβει χώρα η προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας (προηγ. 2,84%).
Σε χαμηλό 9μήνου ο τραπεζικός δείκτης
Ενώ απομένουν τρεις ακόμη συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του Οκτωβρίου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 4,20%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 8,23%. Την περασμένη εβδομάδα, το ελληνικό χρηματιστήριο βυθίστηκε σε επίπεδο Γενικού Δείκτη κατά 3,67%, με τον FTSE 25 να χάνει 4,78%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο αδύναμος κρίκος, καθώς απώλεσε το 7,20% της αξίας του, σε μια από τις πιο αρνητικές εβδομάδες των τελευταίων ετών.
Έτσι, σε επίπεδο 10μήνου, τα κέρδη του Χ.Α. μειώθηκαν περαιτέρω, καθώς ο Γενικός Δείκτης πλέον κερδίζει 7,51%, ο FTSE 25 είναι στο +7,33%, ο Mid Cap μόλις στο +1,77%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στο +8,20%. Το Χ.Α. έχασε λόγω της Εθνικής Επετείου τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου τόσο οι ευρωπαϊκές, όσο και οι αμερικανικές αγορές έκλεισαν ανοδικά, ανοίγοντας περαιτέρω την «ψαλίδα» με το Χ.Α. Οπότε, μένει να δούμε αν η δική μας αγορά θα βγάλει αντίδραση μερικής αποκατάστασης αυτή την εβδομάδα.
Θυμίζουμε πως την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 1.400 μονάδες κλείνοντας στις 1.390,25 μονάδες με απώλειες 0,88%, που είναι χαμηλά δυόμισι μηνών. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.351,54 μονάδες με πτώση 1,14%, ο Mid Cap διαφοροποιήθηκε με οριακή άνοδο 0,17% στις 2.290,61 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,30% στις 1.148,70 μονάδες, που μάλιστα είναι νέα χαμηλά 9μήνου.