Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε στις κορυφαίες θέσεις στην κατάταξη των παγκοσμίων αγορών στο πρώτο τρίμηνο του 2025.
Καταλαμβάνει την τρίτη θέση με απόδοση 18,81%, μετά το ρωσικό (+29,66%) και το πολωνικό Χρηματιστήριο (+26,83%).
Ο ελληνικός δείκτης υπεραποδίδει των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αγορών. Οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες καταγράφουν άνοδο: ο Dax-30 (+13,91%), o Cac-40 (+8,26%), ενώ ο βρετανικός δείκτης FTSE (+6,03%), ενώ πτωτικά κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες (Dow Jones -0,57%, S&P -3,20%, Nasdaq -7,88%).
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο πρώτο τρίμηνο του 2025 (με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης) καταγράφει κέρδη 18,81%, με τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει με κέρδη 32,52%.
Την ίδια ώρα η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχει αυξηθεί κατά 18 δισ. ευρώ, ενώ η χρονιά τρέχει με μέσες ημερήσιες συναλλαγές 171 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 22,9% σε σχέση με πέρυσι.
Από τις αρχές του 2025, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση τη μεγαλύτερη άνοδο (με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης) καταγράφουν οι μετοχές: Alpha Bank (+46,51%), Πειραιώς (+43,38%), Εθνική (+31,07%), Μυτιληναίος (+27,21%), Coca Cola HBC (+24,13%), Optima Bank (+22,87%), Aegean Airlines (+22,13%), Σαράντης (+20,77%), ΟΠΑΠ (+19,49%), Eurobank(+19,28%), ΟΛΠ (+16,67%), ΔΕΗ (+14,67%) και Elvalhalcor (+14,06%). Μικρότερα κέρδη σημειώνουν οι τίτλοι: Viohalco (+11,58%), Motor Oil (+10,37%), Aktor (+9,54%), Titan (+9,33%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+6,17%), ΕΛΠΕ (+4,50%), ΟΤΕ (+4,30%), ΕΥΔΑΠ (+1,69%), Jumbo (+1,64%). Πτώση σημειώνει η μετοχή της Lamda Development (-7,66%).
Η αναβάθμιση του Χ.Α
Τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά τρέχει με βασικό καταλύτη την προσδοκώμενη αναβάθμιση της σε ανεπτυγμένη και κοιτάζοντας στο μέλλον. Η πιθανή αναβάθμιση του ΧΑΑ σε ανεπτυγμένη αγορά θα μπορούσε να είναι μεταμορφωτική.
Η αναβάθμιση από τον οίκο Moody΄s, μπορεί να οδηγήσει και τον οίκο FTSE να ανοίξει τον δρόμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές.
Στις 8 Απριλίου, θα έχουμε την ενδιάμεση ενημέρωση από τον FTSE σχετικά με την πιθανή μετακίνησης της Ελλάδας στις αναπτυγμένες, από τις αναδυόμενες, αγορές.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έλθει μετά από 8 χρόνια παραμονής μας στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών και επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στα κρίσιμα μεγέθη τόσο της αγοράς μας, όσο και των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών.
Ο FTSE εξετάζει τη χαμηλότερη βαθμίδα από τους 3 οργανισμούς και απαιτεί η χώρα να έχει αξιολόγηση "επενδυτικής βαθμίδας" με προοπτικές που δεν είναι "αρνητικές". Έτσι, η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's θα έλυνε αυτό το πιθανό εμπόδιο για τον FTSE και τη μετακίνηση στις αναπτυγμένες αγορές.
Ήδη το Χ.Α είναι σε watchlist αναβαθμίσεων του FTSE Russell και του S&P DJI για επικείμενη μετάταξη στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Η MSCI, ο μεγαλύτερος πάροχος, δεν έχει κάνει ακόμη παρόμοια ανακοίνωση. Όμως η αναβάθμιση της Moody's, μπορεί να «ξεκλειδώσει» και τη σταδιακή ένταξη της Εγχώριας Αγοράς σε "watchlist" για αναβάθμιση από τον MSCI.
Κερδοφορία- Μερίσματα
Η υψηλή κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών στηρίζει τις αποτιμήσεις των μετοχών.
Στους πρώτους μήνες του 2025 περισσότερες εισηγμένες εταιρείες κεφαλαιοποιούν τα καλά αποτελέσματα και τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, επεκτείνουν τη διασπορά τους και προσελκύουν νέους ξένους επενδυτές.
Οι ελληνικές τράπεζες επιταχύνουν την αναπλήρωση κεφαλαίων ενώ προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις για τους μετόχους.
Ταυτόχρονα, οι εταιρείες προχωρούν φιλόδοξα, μετασχηματιστικά επιχειρηματικά σχέδια, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή κερδοφορία, υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας
Η εταιρική ανθεκτικότητα, η οποία αποτυπώνεται στις υψηλές μερισματικές αποδόσεις, που συχνά ξεπερνούν τις αντίστοιχες ευρωπαϊκών ομοειδών εταιριών, ενισχύει περαιτέρω την ελκυστικότητα της Ελληνικής αγοράς.
Ρεκόρ 16 και πλέον ετών αναμένεται να καταγραφεί εφέτος στη μερισματική πολιτική των εισηγμένων εταιρειών με τη μέση μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται στο 5%. Οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες θα μοιράσουν εφέτος ... δώρα που θα κυμανθούν στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ, μερίσματα, που είναι και το υψηλότερο από το 2007, πριν αρχίσει η μεγάλη οικονομική κρίση, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 5,42 δισ. ευρώ.. Τότε όμως στο χρηματιστήριο υπήρχαν πολύ περισσότερες εισηγμένες εταιρείες έναντι της τωρινής περιόδου. Μέχρι σήμερα οι εισηγμένες έχουν διανείμει μερίσματα ύψους 3,8 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει την επίδοση ολόκληρου του 2023 (2,95 δισ.), ενώ πέρυσι μοιράστηκαν 4,2 δισ. ευρώ. Αυτό είναι υποστηρικτικό καθώς, αφενός βελτιώνει την ελκυστικότητα της Αγοράς, αφετέρου περιορίζουν τις πιέσεις σε ημέρες ρευστοποιήσεων, καθώς επανεπενδύονται.
Το μακροοικονομικό περιβάλλον
Υποστηρικτικό είναι το μακροοικονομικό περιβάλλον, με προεξάρχουσα την συνεχιζόμενη δημοσιονομική υπεραπόδοση, καθώς ενισχύει τα περιθώρια για περαιτέρω αναβαθμίσεις της αξιολόγησης του Ελληνικού χρέους μετά και από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την «δύσκολη» Moody΄s.
Η Ελλάδα έχει αυξήσει περαιτέρω την ορατότητά της στους διεθνείς επενδυτές το 2024 και συνεχίζει να θεωρείται πηγή νέων ευκαιριών.
Η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα και συνεχή ανάπτυξη για ακόμη μια χρονιά, παρά τις προκλήσεις σε όλο το ευρωπαϊκό τοπίο. Το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί σταθερά κατά 2,0-2,5% μεσοπρόθεσμα, ξεπερνώντας τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Το Χρηματιστήριο Αθηνών αντικατοπτρίζει αυτές τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία.