Στη στήριξη των μετόχων της τράπεζας στις απανωτές κρίσεις αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας και επανέλαβε την πρόθεση για διανομή μερίσματος το 2023 από τα κέρδη του 2022, εφόσον δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές.
«Η πολυσχιδής και διεθνοποιημένη μετοχική βάση της τράπεζας αποτελεί παρακαταθήκη. Έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη που μας δείξατε. Αυτή είναι η δέσμευσή μας και θα την τηρήσουμε», δήλωσε ο κ. Καραβίας.
Σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία
Πέραν όμως του μηνύματος προς τους μετόχους, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει «συνετή και στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική».
Οπως είπε, «πρέπει να αποφύγουμε πιθανή δημοσιονομική υποτροπή. Οι πολιτικές πρέπει να είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες», τόνισε. Αναφέρθηκε, επίσης, στις συνέπειες στο κόστος ζωής, οι οποίες όπως είπε «επηρεάζουν δυσανάλογα τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα».
Μάλιστα, αναφερόμενος στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία, κυρίως η Ευρώπη, τόνισε πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο «κάποιες ισχυρές οικονομίες να περάσουν για βραχύ χρονικό διάστημα σε ύφεση». Όπως σχολίασε, «ο ουρανός της παγκόσμιας οικονομίας έχει μαζέψει πολλά σύννεφα».
Διεθνείς δραστηριότητες
«Πρόθεσή μας είναι να επεκτείνουμε τις διεθνείς δραστηριότητες της τράπεζας είτε με οργανικό τρόπο είτε εκμεταλλευόμενοι τυχόν ευκαιρίες», ανέφερε ο κ. Καραβίας και επεσήμανε ότι η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα με ισχυρό αποτύπωμα εκτός των συνόρων.
Πελάτες
«Η τράπεζα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους πελάτες της και θα στηρίξει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε αίσθηση του ρόλου μας στην οικονομία και την κοινωνία», τόνισε.
Γ. Ζανιάς: Ανθεκτικός ο τραπεζικός τομέας
Στις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας αλλά και στα υγιή δομικά χαρακτηριστικά της αναφέρθηκε στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς. Στις προκλήσεις προέταξε:
Την αυξημένη ροπή της ελληνικής οικονομίας προς τις εισαγωγές, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά το ισοζύγιο πληρωμών, την έλλειψη αποταμιευτικών πόρων, την αύξηση του κόστους δανεισμού, σε τυχόν προβλήματα στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, στο πρόβλημα του δημογραφικού αλλά και στην προσαρμογή στην μεταπολεμική εποχή.
Ο τραπεζικός τομέας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας, επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, ενισχύει την κερδοφορία του, εξυγιαίνει τους ισολογισμούς του και ήδη δύο τράπεζες έχουν καταγράψει μονοψήφιο ποσοστό NPEs και μέχρι το τέλος του 2022 αυτό θα επιτευχθεί και από τις υπόλοιπες δύο.
Ο κ. Ζανιάς αναφέρθηκε στις συνέπειες της γεωπολιτικής αναταραχής, με αιχμή την ενεργειακή κρίση και τα πρόβλημα του πληθωρισμού. «Το μεγαλύτερο μακροοικονομικό πρόβλημα είναι ο πυρήνας του πληθωρισμού, το ύψος του οποίου στο 6% είναι ανησυχητικό», ανέφερε.
Στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Eurobank ανέφερε: «Η δημοσιονομική κατάσταση είναι διατηρήσιμη, αρκεί να αποφευχθούν υπερβολές». Χαρακτήρισε βιώσιμο το δημόσιο χρέος, αναφέρθηκε στη θετική πορεία του ΑΕΠ, ενώ επεσήμανε την επιδείνωση των μεγεθών της παγκόσμιας οικονομίας, κυρίως της ευρωπαϊκής.
Πηγή: euro2day.gr