Μενού Ροή
Χρηματιστήριο: Άριστοι οι οιωνοί και το Δεκέμβριο με «προίκα» την αναβάθμιση της Fitch

Εξαιρετικά ευνοϊκούς οιωνούς στο χρηματιστήριο για να ολοκληρώσει και τον 12ο μήνα του έτους ακόμη πιο θετικά, προσεγγίζοντας πιθανότατα τα υψηλά του Ιουλίου, φέρνει η νέα αναβάθμιση την Παρασκευή το βράδυ από τον οίκο Fitch, που έγινε ο δεύτερος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που αποδίδει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.

Πλέον, τα ελληνικά ομόλογα μπαίνουν στην παγκόσμια ελίτ καθώς θα μπορούν να εισαχθούν στους κορυφαίους δείκτες της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, ενώ η αναβάθμιση ασφαλώς θα ενισχύει την εισροή πολύ μεγάλων κεφαλαίων προς όλα τα επενδυτικά assets της χώρας μας. Έτσι, και ο κλάδος της ενέργειας θα είναι στην αιχμή των εξελίξεων και θα γίνει στόχος πολλών από τα τεράστια επενδυτικά κεφάλαια που θα εισρεύσουν στη χώρα.

Είναι ο κλάδος με τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια, ο κλάδος που έχει κάνει τις μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια (ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Intrakat), έχει δώσει δεκάδες μικρά και μεγαλύτερα deals και ο κλάδος που θα είναι στην αιχμή του πράσινου μετασχηματισμού της οικονομίας και των επιχειρήσεων με ορίζοντα το 2030.

Παράλληλα, ο ευρύτερος κλάδος ενέργειας, υποδομών και κατασκευών, «τρέχει» τα κορυφαία projects της χώρας σε υποδομές, τουρισμό, κατασκευές, δημόσια έργα, αντιπλημμυρικά και πάσης φύσεως άλλα έργα. Συνολικά ο κλάδος των κατασκευών έχει ένα ανεκτέλεστο που φτάνει τα 14 δισ. ευρώ, ενώ αρωγός και επιταχυντής όλων των μεγάλων αλλαγών είναι τα τεράστια κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι ένα μεγάλο τμήμα των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων θα κατευθυνθούν προς όλους αυτούς τους τομείς.

Τι επισημαίνει ο οίκος Fitch

Ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- από ΒΒ+, με σταθερές προοπτικές στην αξιολόγηση. Η δεύτερη αναβάθμιση στο investment grade από μεγάλο οίκο μετά τη Standard & Poor's αναμένεται να ενισχύσει τις διεθνείς επενδυτικές ροές στο ελληνικό χρέος από χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται σε τίτλους της ανώτατης βαθμίδας και να οδηγήσει στην είσοδο των ελληνικών ομολόγων σε διεθνείς δείκτες.

H Fitch σημειώνει πως η σχέση χρέους και ΑΕΠ θα παραμείνει σε έντονα πτωτική τροχιά, χάρη στην ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη, την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή δομή του χρέους. Επισημαίνει ότι τα ρίσκα πολιτικής είναι σχετικά χαμηλά, με σταθερό πολιτικό πλαίσιο και δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο οίκος προβλέπει ότι το χρέος θα μειωθεί στο 160,8% φέτος και στο 141,2% το 2027 από 171,4% το 2022. Σημειώνει ότι η Ελλάδα διατηρεί ισχυρή δέσμευση για δημοσιονομική σταθερότητα και το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,2% το 2024-25. Επίσης, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2023 και ότι θα διατηρηθεί κατά μέσο όρο στο 2,4% τη διετία 2024-5 με υποστήριξη από τον χαμηλότερο πληθωρισμό, την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και τη βελτιωμένη οικονομική εμπιστοσύνη.

Πέραν των θετικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα σε εγχώριο επίπεδο, όπως είναι οι δύο ισχυρές αναβαθμίσεις σε σαράντα ημέρες (20 Οκτωβρίου ήταν η S&P), η καλή πορεία της οικονομίας, τα κέρδη – ρεκόρ των εισηγμένων, η επιχειρηματική κινητικότητα και η ενίσχυση του βάθους της αγοράς μετά τα placements σε Alpha Bank και Εθνική, κυρίαρχος θετικός καταλύτης είναι το διεθνές κλίμα που είναι κάτι παραπάνω από άριστο.

Στα υψηλά τους και οι διεθνείς αγορές

Σύσσωμοι οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες, σε Ευρώπη και Αμερική κινήθηκαν έντονα ανοδικά τον Νοέμβριο και πλέον πλησιάζουν ξανά στα υψηλά έτους τους ή και στα ιστορικά υψηλά τους (!!), με πολύ καλές επιδόσεις και φέτος.

Την Παρασκευή ο Dow Jones στη Wall Street έπιασε υψηλά περίπου δύο ετών (και πλέον δεν απέχει πολύ, σε ποσοστό, από τα ιστορικά υψηλά του) μετά την ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερομ Πάουελ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως η Fed είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια αν χρειαστεί καθώς «ο πλήρης αντίκτυπος της σύσφιξης της νομισματικής μας πολιτικής δεν έχει γίνει ακόμα αισθητός. Η ισχύς με την οποία απαντήσαμε στον πληθωρισμό βοήθησε επίσης να διατηρηθεί η αξιοπιστία της Fed, διασφαλίζοντας ότι οι προσδοκίες των πολιτών για τον μελλοντικό πληθωρισμό παραμένουν καλά αγκιστρωμένες», ανέφερε ο Πάουελ στην ομιλία του σε πανεπιστήμιο στην Ατλάντα.

Υπενθυμίζεται πως ο Dow Jones έκλεισε τον Νοέμβριο με άνοδο 8,8%, σπάζοντας ένα τρίμηνο σερί απωλειών, ο S&P 500 κατέγραψε επίσης άνοδο 8,9% το μήνα, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 10,7%. Η πεποίθηση των επενδυτών είναι πως η Fed έχει πιάσει… ταβάνι από πλευράς αυξήσεων επιτοκίων και η επόμενη αλλαγή, όποτε γίνει, θα είναι μείωση. Αυτό, από μόνο του, αρκεί για να φέρει επιπλέον κεφάλαια στις αγορές, καθώς η διάθεση ανάληψης ρίσκου φουντώνει ξανά.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο γερμανικός DAX βρίσκεται μια ανάσα από τις 16.400 μονάδες και δεν απέχει πολύ από τα ιστορικά υψηλά του, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κερδίζει μέσα στο 2023 περί το 26% και είναι μια από τις πλέον κερδοφόρες αγορές, ενώ ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης ενισχύεται κατά 23% φέτος. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει άνοδο φέτος σε ποσοστό περίπου 9,5%.

Δεκέμβριος υψηλών προσδοκιών στο Χ.Α.

Το Χ.Α., μετά τον εξαιρετικό Νοέμβριο, ξεκίνησε θετικά και το Δεκέμβριο, καθώς την Παρασκευή έκλεισε εκ νέου ανοδικά, με το Γενικό Δείκτη να πιάνει τις 1.280,11 μονάδες με άνοδο 0,39%, επίπεδα που είχε να δει από την 1η Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά τριών μηνών, έχοντας υποσκελίσει εντελώς τη διόρθωση του διμήνου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Γενικότερα αυτό που χαρακτήρισε την αγορά στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ήταν τα πονταρίσματα βραχυχρόνιων, κυρίως εγχώριων, παικτών σε μετοχές του Large Cap που είχαν μείνει πίσω, τόσο σε επίπεδο Νοεμβρίου όσο και σε επίπεδο 11μήνου. Έτσι λοιπόν, στις πρώτες θέσεις των κερδών στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση βρέθηκαν μετοχές όπως Lamda Development (+3,79%), Jumbo (+3,74%), Quest Συμμετοχών (+3,48%), ΕΥΔΑΠ (+3,45%), Autohellas (+2,46%) και Σαράντης (+2,17%), που όλες είχαν υστερήσει το προηγούμενο διάστημα.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ήταν η δεύτερη διαδοχικά ανοδική, με το Γ.Δ. να κερδίζει 1,70%, τον FTSE 25 στο +1,46%, τον Mid Cap +1,90% και τις τράπεζες στο +0,64%. Από την αρχή του έτους, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 37,68%, ο FTSE 25 είναι στο +38,32%, ο Mid Cap κερδίζει 51,23% και ο τραπεζικός +66,84%.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας