Ο Unbomber «σκάει» κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε από την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο
- Σταρ ο Μυτιληναίος
- Ο Εξάρχου πάει Ρουμανία
- Δημοσιογράφος – πρόεδρος χρηματιστηρίου
- And the winner is.. ΔΕΗ!
- Η σύνθετη άσκηση
- Το κόλπο με το άνω όριο
- Δείχνουν φθηνοί, αλλά δεν είναι
- Τα παιχνίδια με τους κράχτες
- Στα τιμολόγια το βλέμμα του Σκυλακακη
Σταρ ο Μυτιληναίος
Σχεδόν μονοπώλησαν την περασμένη Δευτέρα στο Λονδίνο, οι εκπρόσωποι των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών το ενδιαφέρον των επενδυτών. Αδιαμφισβήτητος σταρ της εκδήλωσης ο Βαγγέλης Μυτιληναίος που πραγματοποίησε πολλές προσωπικές επαφές. Όπως μου λένε, ο επικεφαλής του ομίλου Mytilineos ήταν από τους πρώτους που απεύθυνε ερώτηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ερώτηση αφορούσε το μέλλον της Ευρώπης μετά τα μεγάλα λάθη που έχουν γίνει στην οικονομία από την άρνηση να ακολουθήσουμε τις ΗΠΑ στο θέμα των επιδοτήσεων, αλλά και για το αντιευρωπαϊκό κλίμα που δημιουργείται με αφορμή και τις εκλογές στην Ολλανδία. Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός, αρκετά προσγειωμένος, αναγνώρισε ότι έχουμε ξαναδεί παρόμοιες τάσεις, ωστόσο η Ευρώπη γρήγορα τις ξεπερνούσε και επέστρεφε στην κανονικότητα.
Ο Εξάρχου πάει Ρουμανία
Άλλος δραστήριος Έλληνας, αν και περίπου πρώτη του στην συγκεκριμένη εκδήλωση με αυτό το επιχειρηματικό βάρος μετά και την απόκτηση του Άκτωρα, ήταν ο Αλέξανδρος Εξάρχου. Προκάλεσε εντύπωση με δύο παρεμβάσεις του. Η πρώτη αφορούσε το ενεργειακά έσοδα των κατασκευαστικών τονίζοντας ότι θα πρέπει αναπτύξουν πολλά έργα ΑΠΕ προκειμένου να έχουν έσοδα και μετά το 2025 που τελειώνουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η δεύτερη παρέμβασή του, αφορούσε την περίπτωση της Ρουμανίας και τις προοπτικές έργων από ελληνικές εταιρείες στην συγκεκριμένη αγορά, δεδομένου όπως είπε ότι στην συγκεκριμένη χώρα, διψάνε για έργα, αλλά δεν διαθέτουν ούτε επαρκές κατασκευαστικό δυναμικό, ούτε καν μηχανήματα. Κάπου πήρε το αυτί του ανταποκριτή μου ότι ο όμιλος Άκτωρ διαθέτει τρεις μετροπόντικες στην χώρα.
Δημοσιογράφος – πρόεδρος χρηματιστηρίου
Την παράσταση έκλεψε στο δεύτερο πάνελ που συμμετείχε ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου Γιάννης Κοντόπουλος. Έκανε την δημοσιογραφική ερώτηση που δεν έχει τολμήσει άλλος μέχρι τώρα προς τον κ. Μητσοτάκη, αν θα διεκδικήσει και τρίτη θητεία. Οι παριστάμενοι είχαν την αίσθηση ότι αιφνιδιάστηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την ερώτηση, καθώς το ακροατήριο δεν προδιέθετε για μια τέτοιου είδους τοποθέτηση. Στην απαντησή του τόνισε ότι δεν σκέφτεται το μέλλον, δουλεύει συγκεντρωμένος σε αυτή την θητεία. Φαινόνταν να μην βάζει και το χέρι του στην φωτιά για το τι θα ήθελε..
And the winner is.. ΔΕΗ!
Τις τελικές τιμές για τον Ιανουάριο θα τις μάθουμε τη 1η του νέου έτους. Την βασική ωστόσο εικόνα την έχουμε ήδη από το βράδυ της Παρασκευής. Η ΔΕΗ είναι ο φθηνότερος. Για όσους έκαναν την άσκηση, βάζοντας στην εξίσωση μια υποθετική τιμή χονδρικής για τον Δεκέμβριο, το συμπέρασμα είναι σαφές. Η επιχείρηση έχει την πιο ανταγωνιστική τιμή... Και μας οδηγεί σε ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις μια πρώτη σύγκριση όχι μονο της βασικής χρέωσης, αλλά του συνόλου των συντελεστών που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές.
Η σύνθετη άσκηση
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πως βγαίνει η τιμή σε αυτό το νέο σύνθετο πράσινο τιμολόγιο; Από την εξής αριθμητική πράξη: Βασική χρέωση - εκπτώσεις + μηχανισμός διακύμανσης της χονδρεμπορικής τιμής. Τι απεικονίζουν κάθε ένα από αυτά; Η βασική χρέωση δεν είναι παρά η μαντεψιά των παρόχων ως προς το ποια μπορεί να είναι η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς (ΤΕΑ) του Δεκεμβρίου. Ο δε, μηχανισμός διακύμανσης περιλαμβάνει τρεις συντελεστές : Το κάτω και άνω όριο της ΤΕΑ συν ένα πολλαπλασιαστή, ο οποίος υπολογίζει την επίδραση της ΤΕΑ στην τελική τιμή.
Το κόλπο με το άνω όριο
Εδώ έχει μεγάλη σημασία το άνω όριο. Είναι αυτό, πάνω από το οποίο η κάθε εταιρεία χρεώνει τον πελάτη με την χονδρεμπορικη τιμή. Αν πχ μια εταιρεία βάλει ως πάνω όριο τα 60 ευρω/ MW και η ΤΕΑ Δεκεμβρίου κλείσει στα 110 ευρω/ MWh, τότε θα προσθέσει στην τελική της τιμή 50 ευρω/ MWh. Γενικώς, όσο πιο χαμηλά βάζει ένας πάροχος το πάνω όριο, σημαίνει ότι χρησιμοποιεί την ΤΕΑ για να καλύψει αυτά που χάνει επειδή για λόγους εντυπώσεων και μάρκετινγκ έβαλε χαμηλά τη βασική χρέωση. Σημειωτέων οτι η ΤΕΑ για το Νοέμβριο έκλεισε κάπου κοντά στα 105 ευρώ...
Δείχνουν φθηνοί, αλλά δεν είναι
Τι μας δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι πάροχοι; Κάποιοι προσφέρουν χαμηλή βασική χρέωση, αλλά και πολύ χαμηλό άνω όριο. Με άλλα λόγια εκ πρώτης όψεως δείχνουν φθηνοί ωστόσο στην πραγματικότητα δεν είναι... Άλλοι ανακοίνωσαν υψηλότερη βασική χρέωση, αλλά και ψηλότερο άνω όριο όσον αφορά στο μηχανισμό διακύμανσης. Δηλαδή θα περάσουν στους πελάτες τους ένα μικρότερο κομμάτι της χονδρικής τιμής, όχι όπως οι πρώτοι. Στην τελική εξίσωση, αυτή η δεύτερη κατηγορία παρόχων, είναι που βγαίνουν φθηνότεροι.
Τα παιχνίδια με τους κράχτες
Γενικώς, μου φαίνεται ότι η υπόθεση με το Πράσινο Τιμολόγιο θα βάλει τέλος στα παιχνίδια με τις τιμές. Τι συνέβαινε καιρό τώρα; Κάποιοι διαφήμιζαν ενα νέο κυμαινόμενο πρόγραμμα με χαμηλή χρέωση και μετά απο λίγους μήνες την αύξαναν. Τώρα, με το πράσινο τιμολόγιο τα προϊόντα - κράχτες τελειώνουν. Η βασική χρέωση και ο τύπος για τους επόμενους 6 μήνες δεν αλλάζουν.
Στα τιμολόγια το βλέμμα του Σκυλακάκη
Ως γνωστόν η ηγεσία του ΥΠΕΝ βρίσκεται τις ημέρες αυτές στο Ντουμπάι για την COP28. Και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός έκανε την ανακοίνωση ότι το επόμενο πράσινο νησί θα είναι ο Πόρος, για να ακολουθήσουν μετά δηλώσεις και από την ηγεσία του ΥΠΕΝ. Μην μπερδεύεστε. Δεν είναι το επόμενο πράσινο νησί, αυτό που απασχολεί τώρα το υπουργείο. Η βασική έννοια του Σκυλακάκη αφορά τα στοιχεία των παρόχων για το πράσινο τιμολόγιο. Αυτά παρακολουθούσε από τα Εμιράτα όπου βρίσκεται, ζητώντας μια πρώτη ανάλυση των δεδομένων. Λογικό το ενδιαφέρον. Είναι μια μείζονα παρέμβαση στη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους και το μεγαλύτερο στοίχημα για τον υπουργό από τον Ιούνιο που ανέλαβε το τιμόνι του ΥΠΕΝ.