Μενού Ροή
Τα ενεργειακά deals αλλάζουν το χάρτη και «φορτίζουν» το Χρηματιστήριο

Επιβεβαιώνοντας ότι είναι ο πιο καυτός κλάδος της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, έχοντας βγάλει τα μεγαλύτερα και περισσότερα deals, έχοντας κάνει τις μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και τις ισχυρότερες εκδόσεις ομολόγων, ο ευρύτερος κλάδος της ενέργεια, των υποδομών και των κατασκευών συνεχίζει να πρωτοστατεί (και) στο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον της αγοράς.

O ευρύτερος κλάδος της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών έχει δώσει δεκάδες μικρά και μεγαλύτερα deals την τελευταία τριετία στην ελληνική αγορά, που αλλάζουν το χάρτη στον επιχειρηματικό στίβο.

Από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στο αυστραλιανό Macquarie Group το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2021 έδωσε 2,1 δισ. ευρώ στην πιο προσοδοφόρα ιδιωτικοποίηση της ιστορίας της χώρας, έως την εξαγορά της Anemos Holdings από τη Motor Oil, την εξαγορά της Intrakat από την επενδυτική εταιρεία των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, έως την φετινή εξαγορά της Enel Romania από τη ΔΕΗ και όλες τις άλλες μικρές και μεγαλύτερες συμφωνίες, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι στον τομέα της ενέργειας, «παρατάσσονται» πλέον τα πλέον ισχυρά επενδυτικά κεφάλαια.

Οι «πράσινες» επενδύσεις και γενικώς οι κινήσεις των εταιρειών στις καθαρές μορφές ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας, βρίσκουν πολύ πιο εύκολα χρηματοδοτήσεις, καθώς η διεθνής επενδυτική βιομηχανία γνωρίζει ότι εκεί είναι το μέλλον. Οι επενδύσεις λοιπόν, οι εξαγορές, οι εκδόσεις ομολόγων, ακόμη και οι αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν πράσινο πρόσημο, βρίσκονται σε απολύτως προνομιακή φάση συγκριτικά με τις «παραδοσιακές» επενδύσεις και αυτό είναι μια πραγματικότητα που εύλογα, κατευθύνει και ολόκληρους ομίλους που αναθεωρούν τις προτεραιότητές τους.

ΔΕΗ και Intrakat στην πρώτη γραμμή

Παράλληλα, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης λειτουργούν ως επιταχυντής των εξελίξεων σε μια συγκυρία που τα ίδια τα γεγονότα επισπεύδουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, προξενώντας έναν δημιουργικό αναβρασμό σε όλο το οικοσύστημα του ενεργειακού κλάδου, αλλά και των υποδομών.

Στο πλαίσιο αυτό ήρθε και η πρόσφατη μεγάλη στρατηγική συμφωνία μεταξύ μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και του ομίλου Intrakat για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος έως 2,7 GW, που μπορεί να φτάσει σε αξία το 1 δισ. ευρώ.

Ο Όμιλος Intrakat θα μεταβιβάσει στην εταιρεία ΔΕH Ανανεώσιμες έξι έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW και ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι η ΔΕH Ανανεώσιμες θα εισέλθει ως μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών (holding companies) του Ομίλου Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW. Επίσης, η συμφωνία ενδέχεται να διευρυνθεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων φέτος και είναι αυτές που – όταν υπάρχει κόπωση – στις τράπεζες, τραβούν το Γενικό Δείκτη υψηλότερα, όπως έγινε χθες.

Αποδόσεις έως 322% φέτος

Η Δομική Κρήτης (στην οποία εισήλθε ο Δ. Κούρτας με ποσοστό κοντά στο 30% το καλοκαίρι), κερδίζει 322% φέτος και είναι η πρώτη σε απόδοση μετοχή. Η Intrakat πλέον έχοντας εκπληκτική πορεία τους τελευταίους μήνες, ενώ στις 16 έως τώρα συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου έχει μόλις μία πτωτική, βρίσκεται στο +206,85% φέτος!

Η ΕΚΤΕΡ καταγράφει ράλι 159% έχοντας αυξήσει το ανεκτέλεστό της κοντά στα 120 εκατ. ευρώ, ενώ η AVAX ενισχύεται κατά 134,74%, δείχνοντας επίσης ότι ως όμιλος γυρίζει σελίδα, με το ανεκτέλεστο να έχει ανέλθει στα 3,2 δισ. ευρώ.

H Cenergy Holdings, που μέσα στο 2023 υπέγραψε πολλά και σημαντικά έργα στο εξωτερικό, τόσο στα καλώδια όσο και στους σωλήνες χάλυβα, έχοντας φτάσει να έχει ανεκτέλεστο πάνω από 3 δισ. ευρώ καταγράφει ράλι 131,46% φέτος και είναι η πιο κερδοφόρα μετοχή του FTSE 25.

H Mytilineos ενισχύεται κατά 79,11%, η ΔΕΗ κερδίζει 70,40%, η Τιτάν βρίσκεται στο +81,59%, η Ελλάκτωρ κερδίζει 45,5%, η Αλουμύλ +43%, η Revoil +43,75% κ.ο.κ.

Δεν είναι τυχαίο ότι και το μήνα Δεκέμβριο, όπου στις τράπεζες καταγράφεται κάποια κόπωση καθώς ο κλαδικός δείκτης διορθώνει σε ποσοστό 2,31%, πολλές ενεργειακές μετοχές έχουν διψήφια ποσοστά ανόδου. Η Intrakat κερδίζει μέσα στο μήνα +29,11%, η AVAX +16,75%, η Ελλάκτωρ +16,74%, η Τιτάν +10,94%, η Αλουμύλ +8,46%, ΑΔΜΗΕ +6%, Ελινόιλ +4,74% και ΔΕΗ +3,43%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας