«Πλώρη» για λειτουργική κερδοφορία ύψους 1,5 δις. ευρώ για τη φετινή χρήση έχει βάλει η ΔΕΗ, ποσό που μεταφράζεται σε σημαντική υπέρβαση του προηγούμενου στόχου που είχε τεθεί για EBITDA 1,2 δις. ευρώ. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στους 70 αναλυτές που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, η κατάκτηση νέων υψηλότερων επιπέδων κερδοφορίας συναρτάται με την απόκτηση της Enel Romania, η οποία εκτιμάται ότι προσθέτει επαναλαμβανόμενα ΕΒΙΤDA της τάξης των 300-350 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, αναπτυξιακό μέρισμα αναμένεται και από το έτερο μεγάλο deal, την εξαγορά της Κωτσόβολος. «Πετυχαίνουμε τους στόχους που είχαμε θέσει 1,5 χρόνο νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα, είμαστε μια πολύ πιο σταθερή εταιρεία», φέρεται να είπε ο κ. Στάσσης, σκιαγραφώντας την εικόνα ενός ομίλου που μετασχηματίζεται με ταχείς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα, από την παραγωγή και τη διανομή ρεύματος (ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ, εκσυγχρονισμός δικτύου ΔΕΔΔΗΕ) έως την λιανική αγορά, όπου η στρατηγική της πελατοκεντρικότητας έχει τεθεί στο επίκεντρο.
Η εξαγορά τόσο της Enel Romania όσο και της Κωτσόβολος σηματοδοτούν την έναρξη του δεύτερου κύκλου ανάπτυξης της ΔΕΗ. Η παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού της Επιχείρησης υπό το φως των νέων δεδομένων θα γίνει σε Investor Day στο Λονδίνο, στις 23 Ιανουαρίου 2024, οπότε θα αποκαλυφθεί το όραμα της Επιχείρησης για τα επόμενα χρόνια και τα περαιτέρω βήματα για την επίτευξη του στόχου να αναδειχθεί σε leader της καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και πάροχο μιας ευρείας γκάμας ενεργειακών υπηρεσιών.
Μεταξύ των ποιοτικών στοιχείων που ανάδειξε ο κ. Στάσσης για τα μεγέθη του εννεαμήνου ήταν το «πρασίνισμα» του μείγματος της ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, με υποχώρηση του μεριδίου της λιγνιτικής παραγωγής (σε συνάρτηση με την άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης και την υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου) κάτω από τα επίπεδα του 2022 , με παράλληλη αύξηση της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής που ανήλθε στο 24% του συνόλου στο εννεάμηνο (από 20% την αντίστοιχη περίοδο του 2022). Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, όσο «μπαίνουν στην πρίζα» νέοι σταθμοί ΑΠΕ. Η εταιρεία διαθέτει πλέον 670 MW εγκατεστημένης ισχύος στην Ελλάδα (και κατασκευάζει επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 1,3 GW (με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους επόμενους 18 μήνες) έχει μια. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ διαθέτει δεξαμενή έργων σχεδόν 5 GW όπου η αδειοδότηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και τα οποία αναμένεται να ωριμάσουν το επόμενο διάστημα, ενώ συνεισφέρει και στην πράσινη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα αυξάνοντας (κατά 92% σε ετήσια βάση) τους ρυθμούς ένταξης σταθμών ΑΠΕ στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
Όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση, από τον Αύγουστο του 2023 η ΔΕΗ έχει θέσει σε λειτουργία νέες μονάδες ΑΠΕ 65 MW. Σταθμοί ισχύος 451 MW βρίσκονται υπό κατασκευή, άλλα 450 MW βρίσκονται στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας (και κοντά στο στάδιο της ανακήρυξης αναδόχου), ενώ για έργα 88 MW ετοιμάζονται οι διαγωνισμοί. Ο κ. Στάσσης επανέλαβε ότι ισχύει στο έπακρο η στρατηγική δέσμευση της ΔΕΗ να φύγει από το λιγνίτη παρά τις όποιες προσωρινές καθυστερήσεις, με την Επιχείρηση να εντείνει τις προσπάθειές της να πετύχει τον στόχο για μείωση εκπομπών ρύπων CO2 κατά 57% από τα επίπεδα του 2019 που έχει ενσωματωθεί στα ομόλογα με ρήτρα βιωσιμότητας που έχει συνάψει.
Αναλύοντας τη φιλοσοφία πίσω από την εξαγορά της Κωτσόβολος, η διοίκηση της ΔΕΗ επισήμανε ότι υπηρετεί τον στόχο της Επιχείρησης να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την παροχή όλων των προϊόντων και υπηρεσιών που χρειάζονται οι καταναλωτές. Σημείωσε πως οι ενεργειακοί όμιλοι και οι εταιρείες πώλησης καταναλωτικών ειδών συγκλίνουν, καθώς αμφότεροι εστιάζουν στην προώθηση υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στο πλαίσιο αυτό, εντοπίζονται συνέργειες σε τομείς όπως η διάθεση οικιακών φωτοβολταϊκών και η διαχείρισή τους μέσω leasing, επιλογές leasing για εξοπλισμό ηλεκτροκίνησης, διάθεση αντλιών θερμότητας, «έξυπνου» οικιακού εξοπλισμού κλπ.
Η Κωτσόβολος έχει όλες τις προδιαγραφές για να επιταχύνει την πελατοκεντρική προσέγγιση της ΔΕΗ καθώς όχι μόνο διαθέτει πίστη καταναλωτική βάση στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών (που αποτελεί εφαλτήριο για την προώθηση λύσεων αποκεντρωμένης «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής), αλλά είναι και ο σημαντικός εγχώριος πωλητής ασφαλιστικών προϊόντων και πάροχος καταναλωτικών δανείων.