Μενού Ροή
Το χρηματιστηριακό μέλλον των μετοχών ενέργειας το 2024 - Όλες οι τιμές στόχοι για Mytilineos, Τερνα Ενεργειακή, Motor Oil, Cenergy, Helleniq Energy

Συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή του επενδυτικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος οι μετοχές του ευρύτερου χώρου της ενέργειας, καθώς, εκτός των άλλων, έλκουν και τις περισσότερες εκθέσεις – αναλύσεις και αναβαθμίσεις από εγχώριους αλλά και διεθνείς αναλυτές.

Ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες αλλά και ξένοι επενδυτικοί όμιλοι συντάσσουν διαρκώς νέες εκθέσεις για τις μετοχές του ευρύτερου κλάδου, δίνοντας υψηλότερες τιμές στόχους. Η Mytilineos τα τελευταία χρόνια είναι η μετοχή που έχει ελκύσει τις περισσότερες εκθέσεις – αναβαθμίσεις, ενώ είναι και η μετοχή με τις υψηλότερες τιμές στόχους, καθώς φτάνουν πλέον έως τα 46 ευρώ.

Συνάμα, πληθαίνουν οι αναβαθμίσεις και για άλλες μετοχές όπως Helleniq Energy, Motor Oil και Cenergy Holdings. Ας δούμε τις τελευταίες αναβαθμίσεις που έχουν γίνει για τον κλάδο.

Citigroup: Σύσταση αγοράς, με στόχο τας 46 ευρώ για τη Mytilineos

«Επανεξετάζουμε τις παραδοχές μας και ενσωματώνουμε και το τελευταίο deck τιμών. Οι μεταβολές είναι της τάξης του 3-5% στα EBITDA και 4-5% στις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για το 2024-25. Σε αυτό το πλαίσιο, αυξάνουμε οριακά την τιμή-στόχο μας στα 46 ευρώ από 45 ευρώ για να συμπεριλάβουμε τις αλλαγές στα κέρδη». Αυτά επισήμαναν σε πρόσφατη ανάλυσή τους οι αναλυτές της Citi αναφερόμενοι στη Mytilineos, με τον οίκο να προστίθεται στους πολλούς άλλους που έχουν ανεβάσει το στόχο πάνω από τα 40 ευρώ στις τελευταίες εκθέσεις τους.

Η Citi επισημαίνει πως οι πρόσφατες συναλλαγές στη λιανική αγορά ενέργειας στην Ελλάδα έχουν ενσωματώσει το επιχειρηματικό μοντέλο, με το ενδιαφέρον να εκτείνεται από την παραγωγή έως τη διανομή, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας. Η ισχυρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η αύξηση της παραγωγής νέων μονάδων συνδυασμένου κύκλου CCGT και η πιθανή εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων στις ανανεώσιμες πηγές είναι μερικοί από τους παράγοντες που ενισχύουν τα EBITDA για το σύνολο του 2023 σε επίπεδα υψηλότερα του 1 δισ. ευρώ.

Η αναθεώρηση της αποτίμησης της Mytilineos είναι πιθανό να συνεχιστεί ώστε να αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - η επαναξιολόγηση της αποτίμησης συνέπεσε με την έντονη αύξηση των κερδών που παρατηρήθηκε στα κέρδη EBITDA, που αυξήθηκαν από 0,3 δισ. ευρώ το 2021 σε 1 δισ. ευρώ το 2023.

Alpha Finance: Αυξάνει στα 9,96 ευρώ την τιμή - στόχο για HelleniQ Energy

Σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 9,96 ευρώ από 9,14 ευρώ προηγουμένως έκανε πρόσφατα η Alpha Finance για τη μετοχή της Helleniq Energy, εκτιμώντας ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση των μεγεθών της εισηγμένης.

Οι αναλυτές της Alpha Finance τονίζουν πως το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον που παρουσιάζει ο τομέας των διυλιστηρίων κατά το δεύτερο μισό του 2023, χάρη στα ισχυρά περιθώρια διύλισης, σε συνδυασμό με το ευρύτερο θετικό κλίμα που επικρατεί για τον κλάδο παγκοσμίως, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων πετρελαίου και των διακοπών λειτουργίας των διυλιστηρίων, προσέφεραν ικανό χρόνο στη διοίκηση του ομίλου να σχεδιάσει τη στρατηγική μετασχηματισμού “Vision 25” και να επιταχύνει παράλληλα τη σύναψη νέων συμβάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι έπειτα από τις πρόσφατες ενέργειες και συμφωνίες της διοίκησης, ο στόχος εγκατεστημένης ισχύς 1GW έως το 2025 από τα επίπεδα των 356MW που βρίσκεται σήμερα, έχει διασφαλισθεί, με τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) να αναμένεται ότι θα ανέλθει σε περισσότερα από 100 εκατ. ετησίως.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, ο κλάδος της διύλισης θα συνεχίσει να εμφανίζει σημαντική κερδοφορία, καθώς τα περιθώρια διύλισης αναμένεται να διαμορφωθούν στα 8 - 9 δολάρια ανά βαρέλι για την περίοδο 2024-26, υποχωρώντας προς τον μακροχρόνιο μέσο όρο τους τα επόμενα έτη. Τα παραπάνω αναμένεται να οδηγήσουν στην επίτευξη adj. EBITDA (προσαρμοσμένης λειτουργικής κερδοφορίας) στα επίπεδα του €1,1 δισ. περίπου για το 2023, ενώ αναμένεται να υποχωρήσουν στα 0,9 δισ. έως το 2027.

Edison: Τιμή-στόχος τα 9,7 ευρώ για τη Helleniq Energy

Από την πλευρά της, η Edison οριοθετεί την τιμή – στόχο για την Helleniq Energy στα 9,70 ευρώ, διαπιστώνοντας πως η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με έκπτωση 41% σε σχέση με ομοειδείς εταιρείες στη Νότια Ευρώπη, ως προς τον πολλαπλασιαστή κερδών (P/E) για το 2025. Αυτό μπορεί να μη δικαιολογείται βάσει των οικονομικών δεδομένων, ειδικά όταν αναλογιστούμε τα παρόμοια θεμελιώδη μεγέθη με άλλες εταιρείες του κλάδου.

Ωστόσο, η αποτίμηση βάσει του πολλαπλασιαστή EV/EBITDA είναι πιο σύμφωνη με αυτές των αντίστοιχων εταιρειών.

Για το 2024, η μερισματική απόδοση της Helleniq Energy παραμένει στο 6,4% και ο δείκτης EV/EBITDA στις 4,4 φορές έναντι 4,9 φορές για τον κλάδο.

Η Edison αναφέρεται στο εκτενές πρόγραμμα μετασχηματισμού της Helleniq Energy, που εστιάζεται στη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην απομάκρυνση από τις ανθρακούχες δραστηριότητες. Αυτό έχει τη δυναμική να αναδιαμορφώσει την εταιρική δομή και να προσαρμόσει την εταιρεία στις ανησυχίες για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτή η μετάβαση αναμένεται να επηρεάσει την απόδοση της εταιρείας, με τα κέρδη να επιστρέψουν προς τα ιστορικά επίπεδα μετά το 2022, όταν παρατηρήθηκε μια εξαιρετική χρονιά με αυξημένα περιθώρια διύλισης λόγω γεωπολιτικών γεγονότων.

UBS: Ισχυρά τα αποτελέσματα τριμήνου της Motor Oil

Καλύτερα των εκτιμήσεων βρήκε τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου της Motor Oil η UBS, αναβαθμίζοντας κατά 10% τις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή του ομίλου στο σύνολο του 2023. Συνάμα, ο ελβετικός οίκος διατηρεί σύσταση neutral και τιμή-στόχο 26 ευρώ.

Η Motor Oil ανακοίνωσε προσαρμοσμένα EBITDA 538 εκατ. ευρώ, 23% πάνω από τον μέσο όρο των προβλέψεων των αναλυτών. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 375 εκατ. ευρώ έναντι 278 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα εξηγούνται σε μεγάλο βαθμό από την ισχυρή επίδοση του τομέα της διύλισης, σύμφωνα με τη UBS. Η UBS αναβαθμίζει τις προβλέψεις της γαι τα EBITDA και τα κέρδη ανά μετοχή της Motor Oil για το σύνολο του 2023 κατά 7% και 10% αντίστοιχα.

Παντελάκης ΑΧΕ: Στα 28 ευρώ η τιμή – στόχος για Motor Oil

Σύσταση «overweight» με τιμή – στόχο στα 28 ευρώ διατύπωσε για τη μετοχή της Motor Oil πρόσφατα η Παντελάκης Χρηματιστηριακή, τονίζοντας ότι η εταιρεία είχε ισχυρά μεγέθη 3ου τριμήνου, υψηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ την ίδια ώρα διαπραγματεύεται με ελκυστική αποτίμηση. Σύμφωνα με την ΑΧΕ, η αγορά δεν έχει εκτιμήσει την ικανότητα της Motor Oil να συνεχίσει να παράγει τόσο ισχυρά κέρδη όσο και ελεύθερες ταμειακές ροές.

Όπως σημειώνει η Παντελάκης, ακόμη και εάν η μετοχή «πιάσει» την τιμή – στόχο θα διαπραγματεύεται μόλις 4,5x τα EBITDA "τάσης"/"μέσου κύκλου" έως το 2025, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με το μέσο όρο του ευρωπαϊκού κλάδου. Εκτιμάται ότι η εταιρεία θα «δει» τα EBITDA να αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 0,5 δισ. έως το 2025. Η διοίκηση της Motor Oil ανακοίνωσε την παροχή ενδιάμεσου μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή σταθερό σε ετήσια βάση, με την Παντελάκης να εκτιμά ότι το τελικό μέρισμα θα φθάσει στα 1,10 ευρώ ανά μετοχή το καλοκαίρι του 2024, το οποίο συνεπάγεται απόδοση 6,7% συνολικά για το οικονομικό έτος 23.

Eurobank Equities: Στα 18 ευρώ η τιμή - στόχος για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Σύσταση αγοράς με τιμή – στόχο τα 18 ευρώ έκανε πρόσφατα η Eurobank Equities για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, σημειώνοντας πως η εισηγμένη ξεχωρίζει έναντι των ανταγωνιστών της στα έργα ΑΠΕ και συνεχίζει να έχει ισχυρά μεγέθη.

Οι αναλυτές της ΑΧΕ τονίζουν πως από τις αρχές του 2022 η επενδυτική υπόθεση της Τέρνα Ενεργειακή κυριαρχείται από το πιθανό ενδιαφέρον για εξαγορά, ένα θέμα που επισκίασε τα θεμελιώδη μεγέθη. Τους τελευταίους μήνες, οι αντίξοες συνθήκες για τον κλάδο των ΑΠΕ διεθνώς, μαζί με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στο εσωτερικό και το φθίνον αφήγημα περί εξαγοράς έχουν επιβαρύνει το κλίμα, οδηγώντας σε πτώση της τιμής της μετοχής κατά 27% από τα υψηλά του καλοκαιριού.

Κοιτάζοντας μπροστά, αναμένεται ότι η μετοχή θα κινηθεί περισσότερο σε συνδυασμό με τα θεμελιώδη μεγέθη, με τον ομιλο να συνεχίζει να επεκτείνεται και να κυριαρχεί στην τοπική αγορά ΑΠΕ, διαθέτοντας λειτουργική δυναμικότητα περίπου 1,2GW μετά την εμπορική λειτουργία του αιολικού πάρκου Καφηρέα (330MW).

 Το τελευταίο προσχέδιο του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θέτει τον στόχο για τις ΑΠΕ για το 2030 στα 26 GW έναντι 12 GW σήμερα, θέτοντας ένα ανώτατο όριο στις δυνατότητες ανάπτυξης των ΑΠΕ και περιορίζοντας ουσιαστικά την ορατότητα σχετικά με το βαθμό στον οποίο μπορούν να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι των ΑΠΕ των πέντε μεγάλων ενεργειακών εταιρειών.

Alpha Finance: Τιμή στόχος 8,35 ευρώ για τη Cenergy Holdings

Σύσταση αγοράς με τιμή – στόχο τα 8,35 ευρώ κάνει για τη Cenergy Holdings η Alpha Finance, διαβλέποντας ισχυρή ανάπτυξη και σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας για τον όμιλο.

Η ΑΧΕ δίνει έμφαση στην ηγετική θέση του ομίλου στον κλάδο των καλωδίων και των σωλήνων χάλυβα, καθώς και στην επιτυχή ολοκλήρωση αρκετών έργων τα τελευταία χρόνια, τα οποία, όπως σημειώνει, ανοίγουν τον δρόμο για ακόμη περισσότερα και μεγαλύτερα έργα.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος της ενεργειακής μετάβασης, ο οποίος συνεπάγεται αναθέσεις συμβάσεων μεγάλου πλαισίου στον τομέα των καλωδίων και αναβαθμίσεις του δικτύου διασύνδεσης για την ενσωμάτωση των ΑΠΕ, αναμένεται να δημιουργήσει προϋποθέσεις σημαντικής ανάπτυξης μεσομακροπρόθεσμα για τους συγκεκριμένους κλάδους.

Με βάση το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Cenergy που ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ και τις επενδύσεις στη Fulgor, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2024, η εταιρεία αναμένεται να πετύχει μέση αύξηση των εσόδων κατά 7% έως το 2030, φτάνοντας τα 2,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2030. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή αναμένει διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους για την Cenergy κατά 400 μ.β. με αποτέλεσμα την αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA στο 13%, φθάνοντας τα 0,33 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας