Μενού Ροή
Goldman Sachs: Μετά το τεχνολογικό ράλι λόγω AI, έρχεται το ενεργειακό ράλι

Μετά το ράλι που προκάλεσε η τεχνική νοημοσύνη στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, σειρά έχει ο κλάδος της ενέργειας, εκτιμά η Goldman Sachs, δηλώνοντας bullish τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα έχει αναδυθεί μία νέα κατηγορία traders στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ, οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες για να επωφεληθούν από την έκρηξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) πέραν από τον κλάδο της τεχνολογίας. Αυτό δείχνει ότι η ενέργεια να είναι το επόμενο μεγάλο χρηματιστηριακό story.

Η παραγωγή ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο επειδή τα κέντρα δεδομένων, τα οποία παρέχουν την πηγή για την εκπαίδευση και την υποστήριξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης όπως μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, απαιτούν αυξανόμενη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αναλυτές της Goldman Sachs Research έχουν εκτιμήσει ότι η ζήτηση ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα αυξηθεί κατά 165% έως το 2030. Αυτό προσθέτει στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας από ηλεκτρικά οχήματα και στην ενσωμάτωση των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού.

Η νέα εστίαση των traders στα παράγωγα ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει πώς το ράλι του χρηματιστηρίου που ξεκίνησε από τις μετοχές τεχνολογίας διευρύνεται σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που αναμένεται να ωφεληθούν από την καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως σημειώνει η Goldman Sachs έχει πλέον περισσότερες συζητήσεις για την αγορά ενέργειας με hedge funds και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, οι οποίοι παραδοσιακά δεν ήταν σημαντικοί παίκτες στον κλάδο.

«Η ηλεκτρική ενέργεια άρχισε να μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεών με επενδυτές γύρω στον Φεβρουάριο. Καθώς το ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη αυξανόταν, όλοι αναρωτιόντουσαν ποιες άλλες αγορές πρέπει να κοιτάξουν», όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα. Πλέον αυτή η συζήτηση έχει γίνει το επίκεντρο πολλών συναντήσεων με επενδυτές.

Επί του παρόντος, τα κέντρα δεδομένων παγκοσμίως καταναλώνουν το 1-2% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αυτό το ποσοστό πιθανότατα θα αυξηθεί στο 3-4% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με την έρευνα της Goldman Sachs.

Το κόστος της ενέργειας στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, μια από τις μεγαλύτερες αγορές ενέργειας και τις αγορές με τη μεγαλύτερη ρευστότητα  στον κόσμο , άρχισε να αυξάνεται γύρω στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Το spark spread —η διαφορά μεταξύ της τιμής χονδρικής αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και του κόστους παραγωγής της— έχει αυξηθεί κατά περίπου 50% φέτος και σχεδόν διπλασιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Τα spreads αυτά έχουν επίσης επεκταθεί παρόμοια στην αγορά του Τέξας, καθώς το αυξανόμενο ενδιαφέρον από μακροπρόθεσμους επενδυτές έχει βασιστεί στη συνεχιζόμενη στροφή της προσφοράς από θερμικά περιουσιακά στοιχεία (ενέργεια που παράγεται από την καύση πετρελαίου, άνθρακα ή φυσικού αερίου, για παράδειγμα) σε περισσότερο διακοπτόμενες πηγές ενέργειας.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν ήταν παραδοσιακά βασικός πυλώνας για τα hedge funds και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, επειδή είχε πολύ χαμηλότερη ρευστότητα από την αγορά εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο και ο χαλκός και οι τιμές τείνουν να είναι πιο δύσκολο να παρατηρηθούν, όπως επισημαίνει η Goldman. Τα παράγωγα ενέργειας, ενώ είναι διαθέσιμα μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο, τείνουν συχνότερα να αποτελούν αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, πράγμα που σημαίνει ότι τα μέρη αλληλεπιδρούν απευθείας μεταξύ τους σε εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι τα επίπεδα επενδυτικού ενδιαφέροντος αλλάζουν. «Έχουμε πολλές περισσότερες συζητήσεις με τους επενδυτές-πελάτες μας, ανθρώπους που θέλουν να έχουν long θέσεις στο story της τεχνητής νοημοσύνης με άλλους τρόπους», σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα.

Ταυτόχρονα, οι εταιρικοί πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, δείχνουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά ενέργειας γενικότερα. Συζητούν εάν πρέπει να κατασκευάσουν νέα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή να συνεργαστούν με επενδυτικούς οίκους για να κλειδώσουν τις τιμές, δεδομένης της πιθανότητας αυξημένης αστάθειας που οφείλεται στην αβεβαιότητα τόσο στη μακροπρόθεσμη ζήτηση όσο και στις πηγές προσφοράς.

Οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας εξερευνούν επίσης τους καλύτερους τρόπους πρόσβασης στις αγορές και δέσμευσης της προσφοράς στο άμεσο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής συμφωνιών off-take (μια ρύθμιση για την αγορά προϊόντος από ένα έργο σε μια συγκεκριμένη τιμή) με εταιρείες για την παροχή κινήτρων για την κατασκευή νέων ενεργειακών έργων όπου είναι δυνατόν , ή να συνεργαστούν με επενδυτικούς οίκους για άμεση πρόσβαση στις αγορές χονδρικής και να προστατευθούν από την  περαιτέρω αύξηση των προθεσμιακών τιμών.

Εκτός από την αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια, η μεταβαλλόμενη σύνθεση της προσφοράς είναι επίσης ένας βασικός λόγος που η Goldman είναι bullish για την αγορά ενέργειας. Καθώς οι ΗΠΑ μεταβαίνουν σε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και παλαιότερες πηγές φυσικού αερίου κλείνουν, ενώ ακόμη και σταθμοί παραγωγής πυρηνικής ενέργειας αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτοί οι πάροχοι μεγάλης, σταθερής, «μικρής» τροφοδοσίας βασικού φορτίου αντικαθίστανται με διακοπτόμενη ανανεώσιμη ενέργεια με χαμηλότερη χωρητικότητα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας