Μενού Ροή
motor oil elpe
Goldman Sachs: Οι εκτιμήσεις και οι συστάσεις για Motor Oil και Helleniq Energy μετά τον έκτακτο φόρο

Μειώνει κατά 30% σε μέσο όρο τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή των Helleniq Energy και Motor Oil η Goldman Sachs λόγω του έκτακτου φόρου που επιβάλλει η κυβέρνηση στα διυλιστήρια.

Η αμερικανική τράπεζα προχωρά σε επικαιροποίηση των εκτιμήσεών της για τις δύο εισηγμένες, όπως σημειώνει έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει εφάπαξ φόρο στα κέρδη των διυλιστηρίων του 2023 (παρόμοια με το 2022) για συνολικό ποσό των 300 εκατ. ευρώ.

motor oil goldman

Όπως επισημαίνει, τηρεί ουδέτερη στάση για τη Motor Oil με τιμή στόχο τα 30 ευρώ, λόγω της υπεραπόδοσης των μετοχών της έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών του κλάδου. Αυτή η απόδοση υποστηρίχθηκε από ένα ισχυρό μακροοικονομικό περιβάλλον διύλισης και την επέκταση της Motor Oil σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω M&A (επιχειρήσεις ΑΠΕ της Ελλάκτωρ με λειτουργική ισχύ 493 MW), αυξάνοντας την ισχύ ΑΠΕ της εταιρείας στα 839 MW έως το τέλος του 2023 έναντι 279 MW το 2021.

Η εταιρεία αυτή τη στιγμή στοχεύει περίπου 2 GW δυναμικότητας ΑΠΕ και 250 δισ. ευρώ EBITDA από τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, όπως σημειώνει η Goldman. Ενώ αναγνωρίζει το υψηλής ποιότητας, υψηλής πολυπλοκότητας σύστημα διύλισης της εταιρείας, καθώς και την κλιμάκωση της δραστηριότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βλέπει ότι τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης γενικά τα αποτιμούν όλα αυτά.

motor oil

Για την Helleniq Energy τηρεί σύσταση sell με την τιμή στόχο στα 7,70 ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της για το 2025, η Helleniq Energy διαπραγματεύεται κάτω από την μέση απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών του κλάδου στην Ευρώπη και με περίπου 6x μέσο όρο δείκτη EV/EBITDA, πάνω από αυτόν της 2025 Motor Oil αλλά και τον δικό της μέσο όρο στα μέσα του κύκλου. Η Goldman παραμένει πωλητής της μετοχής της δεδομένης της λιγότερο ελκυστικής σχετικής αποτίμησης, καθώς αναμένει ότι η εξομάλυνση του περιθωρίου και το υψηλότερο κόστος χρέους (περίπου 75% του χρέους έχει μεταβλητά επιτόκια) θα οδηγήσουν σε εξομάλυνση των κερδών το 2024.

helleniq

Σε ότι φορά τα αποτελέσματα β’ τριμήνου για τις δύο ελληνικές εισηγμένες, η Goldman αναμένει χαμηλότερα μεγέθη σε τριμηνιαία βάση με τα περιθώρια διύλισης να είναι ακόμη πάνω από τα επίπεδα των μέσων του κύκλου. Τα περιθώρια διύλισης για κάθε ένα από τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια που καλύπτει η Goldman είναι μειωμένα κατά 30% το β' τρίμηνο και αναμένει 30% χαμηλότερα EBITDA για τα διυλιστήρια το β' τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση. Για την Helleniq εκτιμά πως τα προσαρμοσμένα EBITDA θα διαμορφωθούν στα 221 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο, ενώ για την Motor Oil τα τοποθετείς τα 265 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το σύνολο της χρήσης 2024, η Goldman αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA κατά 8% λόγω των ισχυρών περιθωρίων διύλισης έως τώρα, ενώ υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 30% λόγω του έκτακτου φόρου της κυβέρνησης. Για το 2025 και 2026 αναβαθμίζει επίσης τα EBITDA κατά 2% και 1% αντίστοιχα.

Ειδικότερα, για το 2024, αναμένει πως τα EBITDA της Helleniq Energy θα διαμορφωθούν στα 945 εκατ. ευρώ από 907 εκατ. ευρώ που ανέμενε πριν, ενώ για την Motor Oil στα 984 εκατ. ευρώ από 885 εκατ. ευρώ πριν.

Σε ότι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή EPS εκτιμά πως για την Helleniq θα διαμορφωθούν στα 0,73 ευρώ από 1,15 ευρώ πριν, δηλαδή μείωση κατά 37%, ενώ για την Motor Oil στα 2,95 ευρώ από 3,82 ευρώ, μείωση κατά 23%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας